Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
birinci, muharebesi, rzhevvyazma

Birinci Rzhev-Vyazma Muharebesi

Eski 07-26-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Birinci Rzhev-Vyazma Muharebesi

Birinci Rzhev Vyazma Muharebesi - Rzhev Vyazma Muharebesi Tarihi - Rzhev Vyazma Muharebe

Birinci Rzhev-Vyazma Muharebesi (Rusça:Ржевская битва) II Dünya Savaşı sırasında Doğu Cephesinde 8 Ocak – 22 Mart 1942 tarihleri arasında Sovyetler Birliği Kızılordusu ile Nazi Almanyası Wehrmacht arasında yaşanan kanlı[1] muharebeler Bu muharebe sonucunda Nazilerin Moskova’ya doğru ilerleyişi kesin olarak durdurulmuştur

Muharebeler

* 8 Ocak – 28 Şubat 1942

Flag of the Soviet Unionsvg Siçevsk-Vyazma Harekâtı (Сычевско-Вяземская наступательная операция)

* 9 Ocak – 6 Şubat 1942

Flag of the Soviet Unionsvg Toropets-Kholm Harekâtı (Торопецко-Холмская наступательная операция)

* 10 Ocak – 28 Şubat 1942

Flag of the Soviet Unionsvg Mozhaisk-Vyazma Harekâtı (Jupiter Harekâtı) (Можайско-Вяземская наступательная операция)

* 18 Ocak – 28 Şubat 1942

Flag of Germany 1933svg Vyazma Hava İndirme Harekâtı (Hannover Harekâtı)

* 3 Mart – 20 Nisan 1942

İkinci Rzhev-Vyazma Muharebesi (Mars Harekâtı) (Ржевская наступательная операция)

Sovyet karşı saldırısı

1941 Kışında başlayan ve 1942 Bahar aylarına kadar süren Sovyet karşı saldırısında Rjev – Vyazma hattındaki saldırılar sonucunda Naziler Moskova bölgesinden atılmıştır Moskova’ya doğru ilerleyen Naziler stratejik olarak öneme sahip bu bölgeye yığınak yapmışlardı Bu kuvvetleri kıskaca almaya çalışan Sovyetler Birliği Kalinin ve Batı Cephelerinden kaydırdığı birliklerle saldırıya geçse de 23, 29 ve 39 Ordular kendileri kıskaca alınacaktır

Seydlitz Harekâtı

Alman 9Ordusunun 2 Temmuz 1942 günü başlattığı Seydlitz Harekâtı ile etrafı çevrilen Sovyet Orduları imha edilmeye başlanır Sovyet Orduları bölgeye düzenlediği yeni saldırılarda başarı sağlayacak ve bölgedeki Zubtsov düşman işgalinden kurtarılacaktır

Mars Harekâtı

Bundan sonra 25 Kasım – 20 Aralık 1942 tarihleri arasındaki İkinci Rzhev-Vyazma Muharebesi yaşanır Çok sayıda harekâtı içeren bu saldırılar askeri hedeflere ulaşılması anlamında başarısız olsa da Nazilerin zor durumda bulunan diğer bölgelerdeki özellikle Stalingrad’daki birliklerine yardım gönderme şansını ortadan kaldıracaktır Bu açıdan bakıldığından Stalingrad Muharebesine etkisi büyük olmuştur Savaşın genel gidişatının değişmesi üzerine Mart 1943’de Adolf Hitler bölgedeki tahkim edilmiş Nazi birliklerinin geri çekilmesini emredecek, geri çekilen birlikler Kızılordu ve Sovyet partizanlarının saldırılarına maruz kalacaktır

Kayıplar

Tüm Rjev Muharebelerinde kayıplara ilişkin kesin bir bilgi olmamasına rağmen Sovyet kayıplarının 500 bin ila 1 milyon arasında olduğu tahmin edilirken, Nazi kayıplarının ise 300 ila 500 bin civarından olduğu tahmin edilmektedir

Geleneği

Muharebeler Sovyet şair Aleksandr Tvardovski’nin şiirinde ölümsüzleşmiştir

“ Rjev’de vuruldum

İsimsiz bir bataklıkta

Beşinci bölükteydim, soldaki

Saldırdıklarında

Bir şey duymadım

Bir şey görmedim

Sadece uçurumdan boşluğa düşer gibi

Ne dibi var ne sonu

Yazdı, 42’nin

Mezarsız gömüldüm

—Aleksandr Tvardovski

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com