![]() |
Birinci Rzhev-Vyazma Muharebesi |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Birinci Rzhev-Vyazma MuharebesiBirinci Rzhev Vyazma Muharebesi - Rzhev Vyazma Muharebesi Tarihi - Rzhev Vyazma Muharebe Birinci Rzhev-Vyazma Muharebesi (Rusça:Ржевская битва) II ![]() ![]() ![]() Muharebeler * 8 Ocak – 28 Şubat 1942 Flag of the Soviet Union ![]() * 9 Ocak – 6 Şubat 1942 Flag of the Soviet Union ![]() * 10 Ocak – 28 Şubat 1942 Flag of the Soviet Union ![]() * 18 Ocak – 28 Şubat 1942 Flag of Germany 1933 ![]() * 3 Mart – 20 Nisan 1942 İkinci Rzhev-Vyazma Muharebesi (Mars Harekâtı) (Ржевская наступательная операция) Sovyet karşı saldırısı 1941 Kışında başlayan ve 1942 Bahar aylarına kadar süren Sovyet karşı saldırısında Rjev – Vyazma hattındaki saldırılar sonucunda Naziler Moskova bölgesinden atılmıştır ![]() ![]() ![]() ![]() Seydlitz Harekâtı Alman 9 ![]() ![]() ![]() Mars Harekâtı Bundan sonra 25 Kasım – 20 Aralık 1942 tarihleri arasındaki İkinci Rzhev-Vyazma Muharebesi yaşanır ![]() ![]() ![]() ![]() Kayıplar Tüm Rjev Muharebelerinde kayıplara ilişkin kesin bir bilgi olmamasına rağmen Sovyet kayıplarının 500 bin ila 1 milyon arasında olduğu tahmin edilirken, Nazi kayıplarının ise 300 ila 500 bin civarından olduğu tahmin edilmektedir ![]() Geleneği Muharebeler Sovyet şair Aleksandr Tvardovski’nin şiirinde ölümsüzleşmiştir ![]() “ Rjev’de vuruldum İsimsiz bir bataklıkta Beşinci bölükteydim, soldaki Saldırdıklarında Bir şey duymadım Bir şey görmedim Sadece uçurumdan boşluğa düşer gibi Ne dibi var ne sonu ![]() ![]() ![]() ![]() Yazdı, 42’nin Mezarsız gömüldüm ![]() —Aleksandr Tvardovski |
![]() |
![]() |
|