Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
bişkek, protokolü

Bişkek Protokolü

Eski 07-26-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Bişkek Protokolü

Bişkek Protokolü Hakkında - Bişkek Protokolü Konu Özeti - Bişkek Protokolü Tarihi

Bişkek Protokolü, 5 Mayıs 1994'te Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te Azerbaycan Cumhuriyeti, Ermenistan Cumhuriyeti, Dağlık Karabağ Cumhuriyeti arasında imzalanan ateşkes anlaşması

Azerbaycan'ın kış taarruzu

Aralık 1993'te Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri Karabağ'ın bütün cephelerinde sürpriz baskın düzenleyerek kış taarruzu başlatmıştır Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri, insan dalgası hücum taktiğiyle ilk aşamada cephenin kuzey ve güneyde Ermeni mevkileri ezmiştir Fakat Ermenistan yetkililerinin "en iyi Azeri taarruzu" olarak değerlendirdiği iki aylık kış taarruzu başarısız olmuş ve taarruz sırasında Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri, 5000[2] - 8000[3] askeri kaybetmiştir Bu askerî başarısızlığının ardından Haydar Aliyev diplomatik kanalları kullanarak kendi seçmenlerin kabul edebilecek barış koşullarını aramaya başlamıştır

4 - 5 Mayıs'ta Bağımsız Devletler Topluluğu Parlamentolararası Meclisi ve Rusya Federasyonu Federal Meclisi ve Dışişleri Bakanlığı'nın inisiyatifleri ve Kırgızistan Cumhuriyeti Konseyi'nin evsahipliğiyle müzakele düzenlenmiştir

Görüşmeye katılanlar

Conciliation Resources'in gayrıresmî tercümesine göre görüşmeye katılanlar:

* Azerbaycan Cumhuriyeti Konsey Başkanı Afiyeddin Celilov

* Ermenistan Cumhuriyeti Konsey Başkanı Babken Ararkçyan

* Dağlık Karabağ Cumhuriyeti Konsey Başkanı Karen Baburyan

* Rusya Federasyonu Federal Konsey Başkanı Vladimir Şumeyko

* Kırgızistan Cumhuriyeti Konsey Başkanı Medetkan Şerimkulov

* Rusya Federasyonu Devlet Başkanı'nın tam yetkili temsilcisi Vladimir Kazimirov

* Parlamentolararası Meclisi Başkanı Mikhail Krotov

Moskova görüşmesi

16 Mayıs 1994'te Moskova'da Azerbaycan Cumhuriyeti[4] ve Ermenistan Cumhuriyeti'nin savunma bakanları[5] ile Dağlık Karabağ Savunma Ordusu başkumandanı[6] ateşkes anlaşmasını imzalamışlardır[7][8]

Azerbaycan'da karşıtı grupları Dağlık Karabağ Cumhuriyeti temsilcisinin imzasının bulunduğu belgeye imza atan hükûmeti eleştirmişlerdir

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com