Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
1811, komisyonları, planı

1811 Komisyonları Planı

Eski 07-26-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

1811 Komisyonları Planı

1811 Komisyonları Planı Nedir - Komisyonları Planı - Komisyonları Planı Hakkında - Tarih Konu Anlatımları

1811 Komisyonları Planı (İngilizcesi: The Commissioners' Plan of 1811) New York Eyalet Yönetimi tarafından 1811 yılında kabul edilen, Manhattan’ın 14 Cadde ile Washington Heights bölgeleri arasındaki bölümün imarı ve arsa satışını planlayan bir imar planıdır

Bu imar planının en bilinen özelliği ızgara sistemin kullanılmasıdır Bazı tarihçiler bu metodu son derece ileri görüşçülük ve vizyon sahibi olmak olarak överlerken; bazıları da eski şehirlerde olan düzensiz cadde biçimlerine kıyasla bu sistemin tipik ve monoton olduğu eleştirisini getirmişlerdir

Manhattan’ın önemli bir kısmını kaplayan, Sekizinci Cadde ile Beşinci Cadde’lerin 59 Cadde ve 110 Caddelerinin kesiştiği yerde yer alan Central Park bu imar planında yer almamaktadır Bu parka imar planında 1853’e kadar yer verilmemiştir Bu imar planında Central Park dışında, görece daha küçük çaplı değişiklikler de yapılmıştır Mesela 23 Cadde ile 33 Caddeler arasında yer alan ve Parade adı verilen bir park da plana sonradan eklenmiştir

• 1807 yılında New York City Şehir Komisyonu tarafından hazırlanmış’a Manhattan’a ait ızgara sistemli sokak planı, 1811 yılında kabul edilmiştir

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com