![]() |
Gilaburu - Girabolu |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Gilaburu - GiraboluGilaburu meyvesi hakkında - Giraburu meyvesi nasıl yetişir - Giraburu Hakkında - Giraburu yetiştiriciliği Dispacales (Rubiales) takımının Caprifoliaceae (Hanımeli) familyasından olan Gilaburu bitkisinin gövde,kabuk ve meyveleri farmakolojide geniş bir kullanım alanı bulmaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Gilaburu Bitkisinde Bulunan Bazı Bileşikler (mg/kg) BİLEŞEN KABUK GÖVDE MEYVE Ursolik asit - - + Valerianik asit - + - Klorojenik asit - - + Sinamik asit - - + B-Sitosterol - - + Tanen - - 30 ![]() Pektin + - 50 ![]() Protein 86 ![]() - - Arbutin - + - Viopudial + - - Demir 880 - 3 ![]() Magnezyum 3 ![]() - 60 ![]() Silikon 99 - - Fosfor 650 - - Potasyum 7 ![]() - 2473 ![]() Kalsiyum 23 ![]() - 60 ![]() Sodyum 184 - 402 ![]() Bakır - - 0 ![]() Çinko 17 - 5 ![]() Not : Kırmızı ile yazılan öğeler Bolat ve Özcan (1995)'dan alınmıştır ![]() Gilaburunun diğer aktif bileşenleri ise hidrokinonlar,arbutin,metilarbutin,skopoletin ve skopolin gibi kumarinler ile tanenlerdir ![]() ![]() ![]() ![]() GİLABURU suyunun böbrekte oluşan kum ve taşları eritici özelliğinin de olduğu bildirilmektedir ![]() ![]() Gilaburuda bulunan galaktoz,arabi-noz ve ramnoz gibi bazı şekerlerin bağışıklık sistemini uyaran bir etkiye sahip oldukları tespit edilmiştir ![]() ![]() ![]() ![]() Gilaburu meyvesinin bileşimindeki bazı unsurlar kuşburnu ve alıç gibi bazı yabani meyvelerle karşılaştırılmıştır ![]() Buna göre gilaburu,kuşburnu ve alıçta potasyum sırasıyla 2473 ![]() ![]() ![]() Gilaburu,kuşburnu ve alıçta sırasıyla indirgen şeker %5 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Harward Medicine School'da yapılan ve The New England Journal of Medicine'de yayınlanan çalışmada günde 250 gram gilaburu suyu tüketiminin sağlık üzerinde olumlu etkilerinin olduğu belirtilmektedir ![]() ![]() Gilaburunun gövde ve kabuklarından elde edilen sıvının dahili ve harici kullanım alanları vardır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Gilaburu meyvesinin çekirdek ve pulplarında önemli oranda sterol bulunmaktadır ![]() ![]() ![]() İSİMLERİ Türkçe İsmi: Gilaburu Yöresel İsimleri: Girabolu, girebolu, kirebolu, gileburu, Latince İsmi: Viburnum Opulus İngilizce İsimleri: Cramp Bark, High Bush Cranberry, Snowball Bush, Guelder Rose, Stagbush BİLEŞİMİ alpha-Amyrin: Summenformel: C30H50O Molmasse: 426,7 g/mol beta-Amyrin: Summenformel: C30H50O Molmasse: 426,7 g/mol Yararlanılan Kaynaklar * Araş ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Phenolic composition and astringency removal of European cranberrybush (Viburnum opulus L ![]() ![]() ![]() * Cine Tarım Dergisi,Sayı:46,Nisan,2003 "Gilaburu ve Sağlık" Gişlaburu genelikle sulak yerlerde ve ırmak kenarlarında problemsiz yetişir Hasat zamanı: Nisandan Ağustosa kadar dalların kabukları soyularak, kurutulur ve kaldırılır Tentürü yapılacak ise taze olarak işlenir Bazı botanikcilere göre vatanı Türkiye, bazılarına göre ise orta Çin olduğu ileri sürülmektedir Başta Asyanın ılıman bölgeleride Türkiyenin ise iç ve karadeniz bölgelerinde vede Avrupanın kuzeyi hariç tamamına yayılmıştır Gilaboru orman kenarları ve ormanların seyrek olduğu bölgelerle, daha çok su kenarlarında ve nemli yerlerde yetişir Gilaboru bazen bir çalı görünümünde, bazende boyu 4 metreye kadar ulaşan küçük bir ağaçtır Yaprakları karşılıklı, bir sonraki ile çapraz, kenarları kertikli, bazen 3 ve bazen 5 lopludur İlkbaharda yeşil olan yaprakları sonbahara doğru açık kırmızımsı bir renk alır Çiçekleri şemsiye gibi topluca bir arada ve çiçek demetinin etrafını çevreleyen bir sıra steril (kısır) ve içerideki diğer çiçekler ise fertildir (dölenebilir) Meyveleri önce yeşilimsi ve sonra olğunlaşınca kankırmızısı bir renk alır ve çapı 0,8-1 cm olup içerisinde sadece bir çekirdek bulunur Meyveleri ham iken yenirse zehirlenmelere sebep olur, bu nedenle ilk kar yağdıktan sonra yenir veya satılır |
![]() |
![]() |
|