07-26-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Şahterotu
Bitkisi Özellikleri Nelerdir - Yetiştiriciliği - Hakkında
Şahterotu
ŞAHTEROTU
FUMARIA OFFICINALIS L
(Papaveraceae-fam )
Bulunduğu Yerler: 10-40 cm kadar yüksek olan gövde çok dallı, sepet gibi yere serili veya doğru, mavimtra yeşil renkte, bitkisi çıplak içi kof, çizgili, bir yıllık otsu ufak, pembe ile kırmızı erguvan renkte olup üzüm salkımı şeklinde sap uçlarında bulunurlar Çanak iki yapraklı, taç 4 yaprakl, bunun üstüne olanı urlanmış torba gibi olup dip kısmında 2-3 erkek organı bulunur Meyve bir tohumlu böbrek şeklinde bir kapsüldür
Kullanılan Kısımlar: Toprak üstü kısımlar kullanılır Bunlar çiçek açma zamanında mayıs-temmuz aylarında toplanır Gölgede veya 45 dereceye kadar ısılı fırınlarda kurutulur Rutubet payı % 12 dir Balya halinde paketlenir Kuru ve havadar yerlerde muhafaza edilir
Kimyevi Terkibi: Fumar asidi, fumarin alkoloidi, boyama, reçine, fumarin asidinin kalsiyum, potasyum ve magnezyum tuzları kriptokarpin, yaurotenzin,acılık,vs ihtiva eder Fumarin alkoloid, tıpkı protopin alkoloidi ayarındadır Protopin alkoloidi uyuşuk kalp felcini uyarıcı (geçici uyarıcı,nabzı hızlandırır ve iştahı arttırır)te’sirdedir
Hangi Hastalıklarda Kullanılır:iştihayı tahrik eder,bağırsak zaafiyeti (atoni),iştahsızlık,sarılık,verem hastalıklarında kullanılır Haricen gıcık,cilt likenlerine karşı kullanılır
Şahter otu halk tababetinde sarılık, basurlar, yüz ve beden sivilceleri, su toplama, kabız, sirace, bağırsak tembelliği, fena ağız kokusu, verem, vayıflamada kullanılır Haricen kızarmış şahterotu gözlere banyo olarak kullanılmasında tavsiye eder
Kullanılışı: Bitkiden 1 çorba kaşığı 0,5 lt suda 5 dakika kaynatılır Günde 4 defa yemeklerden evvel birer çay bardağı alınır
|
|
|