Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
lübnan, sediri

Lübnan Sediri

Eski 07-26-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Lübnan Sediri

Lübnan Sediri (Cedrus libani)

Bilimsel sınıflandırma

* Alem: Plantae (Bitkiler)

* Bölüm: Pinophyta(Açık tohumlular)

* Sınıf: Pinopsida

* Takım: Pinales(İğne yapraklılar)

* Familya: Pinaceae (Çamgiller)

* Cins: Cedrus

* Tür: C libani

* Binominal adı Cedrus libani

* Okunuşu sedrus libani

Lübnan Sediri (Cedrus libani) çamgiller (Pinaceae) familyasından Güney Anadolu Toroslarında yaygın görülen ayrıca Kelkit ve Yeşilırmak vadilerinde kalıntı meşcereleri bulunan bir sedir türü

Morfolojik özellikleri

40 m'ye kadar boy yapar Genç sürgünler grimsi kahverengi çıplak ya da hafif tüylüdür İğne yapraklar 15-35 cm uzunluğunda sert ve batıcıdır Renkleri önceleri koyu yeşil zamanla yaşlı bireylerde mavimsi yeşil renk almaktadır Kozalakları genellikle fıçı biçimindedir Boyları 8-10 cm enleri 4-6 cm'dir Kozalak pulları geniş ve tam kenarlıdır Dış yüzeyleri hafifçe tüylüdür Kozalakların üzerlerinde bol reçine bulunmaktadır

Dağılımı

Doğal olarak Güney Anadolu ve Lübnan'da yayılmış olup batı sınırı Fethiye ve Köyceğiz'den başlar Doğuya doğru Toros Dağları üzerinden uzanmakta Göksun ve Kahramanmaraş yörelerinden bir kavisle güneye Nur Dağlarına yönelmektedir Lübnan'da ancak Cebelübnan'da kalmıştır Bu ana yayılışı dışında ise Kuzey Anadolu'da Kelkit-Yeşilırmak Vadisinde Erbaa yakınlarında Çatalan Köyünde ve Niksar yörelerinde 100 hektarlık adacıklar halinde bulunmaktadır İç Anadolu Bölgesinde de Afyon-Emirdağ-Dandindere'de yayılışı vardır

Kültivarlar

* Cedrus libani cv "Aurea" - Yapraklar sarımsı yeşil renkte asıl türden ayrılık gösterir Ağaççık formundadır

* Cedrus libani cv "Glauca" - Yaprakları mavimsi yeşil renkte

* Cedrus libani cv "Pyramidalis" - Piramit çalı formunda

* Cedrus libani cv "Pendula" - Dalları aşağı sarkık formludur Ağaççıktır Ana gövdesi yoktur

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com