Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
mikro, mini, teknikleri, üretim

Mikro Ve Mini Üretim Teknikleri

Eski 07-26-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Mikro Ve Mini Üretim Teknikleri

Mikro Üretim Nedir - Mini Üretim Nasıl Yapılır - Mikro Ve Mini Üretim

MİKRO VEYA MİNİ ÜRETİM TEKNİKLERİ
Son yıllarda gerçekte bir vejetatif üretme yöntemi sayılabilecek mini veya mikro üretim teknikleri doku kültürü veya Invitro kültürü yoluyla, teorik çalışma ları aşarak başlıbaşına kendine özgü bir üretim tekniği konumunda fidanlık çalış malarına girmeye başlamıştır Bunlar bitkilerden alman meristem parçalan ile ya pılan üretmedir Uygulamada kallus kültürü, meristem kültürü veya protoplast teknolojisi gibi çeşitli teknikleri içermektedir Örneğin günümüze kadar kadar Fransa'da Gül fidanı elde etmek için önce yabani gül fidanı yetiştirmek üzere to hum ekimi yapılıp bunlar ancak ikinci yıl aşılanarak 4'üncü vejetasyon yılından itibaren satışa hazır hale gelebiliyordu Bugün aynı memlekette in vitro tekniği ile bazı Gül varyeteleri üretiminde çok büyük gelişmeler olmuş ve artık bütün yıl bo yunca piyasanın büyük boyutlardaki Gül fidanı gereksinimi bir yılda istenilen miktarda karşılanabilir duruma girmiştir Böylece birkaç metre karelik laboratu- varda Güller veya Sekoyalar, nadir orkidelerden milyonlarca benzeri üretilebil mektedir Fidanlıklarda pratikte önceleri otsu bitkilerde küçük vejetatif materyal le başlayan bu üretme yöntemi, odunsu bitkilerde de gittikçe yaygınlaşmaya baş lamıştır Bugün ileri memleketlerde bitki üreticiliğinde tohum, çelik ve aşı gibi materyalle yapılan tradisyonel üretim yöntemleri yanında, yavaş yavaş bu mini üretim yöntemleri de popülarite kazanmaktadır Hatta bugün bu in vitro kültür
yöntemleri fidanlıkların üretim tekniğinde devrim yaratma yolundadır70 Bu yön temde çıkış noktası, bitki üretiminin bir avantajı olan, insan ve hayvan hücreleri nin aksine, bazı bitkisel hücrelerin çoğalırken şekil değiştirerek başka nitelikler kazanabilmesidir Bunun sonucu bu hücreler uygun ortamlarda hem kök, hem de bitkinin toprak üstü kısmını oluşturarak yeni bir bitki meydana getirebilmektedir ler Totipatans denilen bu nitelik sonucu laboratuvarlarda "eksplant" denen çok küçük bir iki mm'lik bitki parçalan tüplerde saklanarak in vitro ortamlarda ışık, sıcaklık ve nem kontrolü altında tutularak kitle halinde yeni bitkiler üretilebil mektedirler
Daha 1924'te Robbins yapay ortamda, kökten alınan dokular ve bunları oluşturan hücrelerin köklenmesini sağlamıştır 1943'de White, RR yazdığı "A Handbook of Plant Tissue" adlı eseriyle bu konuda ilk önemli adımı atarak ticarette Orkide yetiştiriciliğinde mikro üretim tekniği sahasında önemli adımlar atıl masını sağlamıştır Daha sonra Morel, G ve Martin, C meristem doku kültürü ile virüsten ari Dahlia ve Patates yetiştirme tekniğini ortaya koymuşlar ve bunu 1960'da Orkidelerde uygulamışlardır Skoog, F ve daha sonra Murashige, T bunu Wisconsin ve California Üniversitelerinde çeşitli çalışmalarla geliştirmiş lerdir Amerika'da ilk defa bu tip fidan üretiminin öncülüğünü yapan Brigg fidanlığı 1968'de bu tip çalışmalara girişmiştir Ancak yüksek teknoloji ve bilimsel işbirliğini, yeni ekipmanları ve steril mekanları gerektiren bu çalışma lar henüz araştırma kurumlarımızın çalışma sınırlarını pek aşamamıştır Son za-manlarda dış ülkelerle işbirliği yapan birkaç özel fidanlıkta bazı otsu süs bitkile ri üzerinde çalışmalar gözlenmektedir Yöntemin fidanlık üretiminde gelecekteki yeri ve son yıllarda yöntemin odunsu bitkiler üzerinde de yaygınlaştırılması dik kate alınarak üretim tekniği burada ana hatlarıyla ele alınacaktır

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com