![]() |
Kapari Nasıl Yetiştirilir |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kapari Nasıl Yetiştirilirkapari yetiştiriciliği - gebereotu yetiştirilmesi Yurdumuzda Akdeniz ikliminin hakim olduğu Batı Anadolu illeri başta olmak üzere, Orta Anadolu’da Tokat ve civarında,Doğu Karadeniz ve Güneydoğu illerinde doğal olarak yetişen GEBEREOTU(Capparis sp);çalımsı yapıda dik ve yatık olarak büyüyen dikenli bir bitkidir ![]() ![]() ![]() ![]() GEBEREOTUNUN YETİŞTİRİLMESİ: Doğada kendiliğinden yetişmek-te olan gebereotunun üretimi ge-nellikle tohumla olmaktadır ![]() ![]() Karpuzcukların içindeki merci-mekten küçük olgun kahverengi tohumlar, suyla yıkanıp güneşte kurutulur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Fidelik,topraktan 10-15 cm yüksekte düz hazırlanacağı gibi, 15-20 cm mesafeli ve 10 cm derin-likte karıklar açılarak da hazır-lanabilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Fideler,sürgünleri kuruduktan sonra toprak seviyesinden Kasım-Aralık ayı içinde kesilip,kalan kısmın üzeri toprakla örtülmelidir ![]() FİDAN DİKİMİ: Ocak-Şubat aylarında fidelikten sökülen fidanlar,sonbaharda derin sürüm yapılan arazilere Ocak ayından itibaren dikilebilir ![]() ![]() ![]() Dikimden sonra fidanların üzeri toprakla kümbet şeklinde örtülüp etrafı çanak şeklinde açılarak can suyu verilmelidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ayrıca böceklere karşı ilaçlama yapılmalıdır ![]() KAPARİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ: Gebere otunun kapari denilen çiçek tomurcukları, mayıs ayı ortasından itibaren toplanmaya başlanır ![]() ![]() Yurdumuzda pek bilinmemesine rağmen gebereotunun kök kabuğunun idrar söktürücü ve kabızlık giderici bir özelliği vardır ![]() ![]() ![]() tomurcuğunda kuru madde olarak; 67 mg ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ihracı genellikle salamura şeklinde olmaktadır ![]() ![]() ![]() Yapılan bir denemede; doğadan toplanan tomurcuklar bir kavanoz içinde %20’lik tuzlu suda üç ay bekletilip, sonra birebir oranında sirke içine konulmuştur ![]() ![]() SONUÇ Güneş seven,sıcak bölge bitkisi olarak bilinen gebereotu,yurdumuza önemli miktarda döviz getiren bir bitkidir ![]() ![]() Çok yıllık derin köklü ve yayılıcı özelliği ile iyi bir erezyon kontrol bitkisidir ![]() Bu bitki, yurdumuzun uygun bölgelerinde, erozyona tabi yerlerde, normal kültür bitkisinin yetişmediği ya da ekonomik gelir elde edilemeyen güneye meyilli arazilerde yetiştirilerek daha çok döviz geliri sağlanıp, işsizlik kısmen önlenebilir ![]() Gebereotu yetiştiriciliği mutlaka tohumla üretilen fidanlarla yapılmalıdır ![]() ![]() Tomurcukların toplanmasında bez torbalar kullanılmalıdır ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Kapari Nasıl Yetiştirilir |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kapari Nasıl YetiştirilirKapari, olgunlaşmamış çiçek tomurcukları, yarı olgunlaşmış meyveleri ve küçük yapraklı genç sürgünleri ile ülkemizin kurak ve kıraç yörelerinin eğimli, tarıma uygun olmayan alanlarında doğal olarak yüzyıllardır varlığını sürdüren geniş bir yayılış gösteren, çok yıllık, çalımsı bir bitkidir ![]() ![]() Kapari 150-200 yıl uzun ömürlü olan kumlu ve killi topraklarda yetişebilen kökleri 70-80 metre derinliğine inebilen kökleri ve toprak üstündeki örtüsü sayesinde, erozyon tehlikesi olan alanlarda, dolgu topraklarda toprağı tutmak, toprak kaymasını önlemek için etkili bir bitkidir ![]() ![]() Toprak üzerindeki bölümleri yıllıktır ancak bu kısımlar kurusa bile köklerinden her yıl yeniden sürgün vermektedir ![]() ![]() Çoğunlukla doğada kendi başına yetişen, toprağı sımsıkı kavrayıp, dal budak salarak geniş bir yayılma gösteren kökleri sayesinde metrelerce derine inebilen bu bitkinin yerde kümelenmiş görüntüsüne bakıp sıklıkla “çalı” yakıştırması yapılabilmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() EROZYONUN PANZEHİRİ KAPARİ Kapari bitkisinin erozyonu önleyici bir rolü vardır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ŞİFA KAYNAĞI Kuvvet verici, idrar söktürücü gibi tıbbi özellikleri olduğu; ekstra tının yaşlı ciltleri canlandırıcı ve normal hale getirici kozmetik özellikleri de olduğu belirtilen kaparinin asıl önemi bezelye büyüklüğündeki tomurcuklarının protein ve vitamin, mineraller, rutin ve hardal yağı glikosidi yönünden oldukça zengin olması, onu doyurucu bir gıda haline getirmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() Ayrıca hasat sonrası artıklar hayvan yemi olarak ta kullanılmaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() Kapari bitkisinin çiçek açmadan doğadan toplanan tomurcukları bir kavanoz içerisinde % 20’lik tuzlu suda 3 ay bekletilip sonra bire bir oranında sirke içine konularak 10 gün sonra yenildiğinde aroması ve lezzeti çok beğenilmektedir ![]() ![]() Kaparinin tomurcukları salamura edildikten sonra zeytinyağı ve limonla işlem görerek mezeye dönüştürülmekte, ABD’de ve özellikle Batı Avrupa ülkelerinde meze olarak büyük bir rağbet görmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() Bunlar; Romatizma, Kan bozuklukları, Felç ,Karaciğer fonksiyonları düzenleyici, Multipl Skleroz MS hastalığı, Hemoroid, Diş Ağrıları, İdrar söktürücü ,Balgam söktürücü,Solucan düşürücü, Ağrı kesici, İskorbit hastalığı, Gut hastalığı, Antitümör hastalığı, Dalak büyümesi, Kalça rahatsızlıkları, Adet düzenleyici, Kabızlık ![]() İKLİM VE TOPRAK GEREKSİNİMLERİ Bitki, toprak yüzeyini kaplayan gövdesi ve derinlere inebilen gelişmiş kök yapısı nedeniyle eğimli, su ve bitki besin maddesi bakımından fakir, verimsiz, kumlu, kireçli, çakıllı ve kayalık topraklarda yetişebilmekte ve olumsuz çevre koşullarına dayanabilmektedir ve bundan dolayı üreticiye milyarlar kazandıracak dolar açan çiçek olarak nitelendirilmektedir ![]() ![]() Bitki,yağışlı baharlarda iyi gelişmekte, yıllık yağışın 350 mm olduğu kurak yörelerde ve sıcaklığın 40 oC‘nin üstüne çıktığı yaz aylarında ise rahatlıkla yetişebilmektedir ![]() ![]() ![]() Doğal olarak kurak ve kötü koşullara çok iyi adapte olabilen bu bitkinin yetiştirme alanın da verimli arazilerden değil diğer bitkiler tarafından değerlendirilemeyen tarım dışı alanlardan seçilmesinde yarar vardır ![]() ![]() TOHUMUNUN TOPLANMASI Kapari yaygın olarak tohumla çoğaltılmaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() FİDANLARIN ELDE EDİLMESİ Toprak seviyesinden 15-20 cm yükseklikte hazırlanmış olan fideliğe; 1/3 yanmış ahır gübre ve 1/3 kum karışımı hazırlanan harç yayılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İlk çıkışta kapari bitkilerinin ota boğdurulmaması gerekir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() FİDANLARIN DİKİLMESİ Elde edilen fideler aralık ayından itibaren ocak-şubat –mart –nisan ayının sonuna kadar yörenin iklim şartlarına göre fidanların dikimi yapılabilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Zengin toprak a)- 1 el arabası iyi yanmış ve topaksız hayvan gübresi ![]() b)- 1 el arabası ince sıva kumu ![]() c)- 5 el arabası tarla toprağı ![]() Hayvan gübresi ve ince sıva kumları arazinin değişik bölgelerine öbek şeklinde dökülür ![]() ![]() ![]() KAPARİ FİDANLARININ GELİŞİM AŞAMALARI Kapari bitkilerinin tarlaya ekilmelerinden itibaren, bitki, kendi kökleşmesini gerçekleştirdiği için fazla randıman vermez fakat gene de ilk yıldan itibaren tomurcuk ve çiçek görülür ve tomurcuk hasadına başlanabilir; ancak ekonomik ürün, gelişmeye bağlı olarak 2 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Fakat burada üzerinde durulması gereken konu ikisinin de çok yıllık bitki olmasına karşın kaparinin dikiminden sonra yaklaşık olarak iki yıl içerisinde ürün vermeye başlamasıdır ![]() ![]() FİDANLARIN BAKIMI İlkbaharda sürgün veren genç kapari bitkilerine, ilk yıl gerektiğinde sulama, çapalama ve ilaçlama gibi bakım işlemleri uygulanır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() SULAMA Tavlı toprağa yapılmış ekimden sonra fidelik, tavı kaybetmeyecek şekilde yani yaz aylarının çok kurak gitmesi halinde 20 gün aralıkla yaklaşık bir kova su verilmesi yeterli olur ![]() ![]() ![]() ![]() BUDAMA Ürün hasat edildikten sonra sonbaharda sürgünler, altında 3-5 cm pay bırakılarak budanmalı ve sahadan uzaklaştırılmalı ![]() ![]() GÜBRELEME Kaparileri sularken yanmış hayvan gübresi veya varsa organik gübreden fidanların dibine bir miktar atarak arkasından sulama yapılırsa fidanların verimi arttırılır ![]() İlkbaharda sürgün veren genç kapari bitkilerine, ilk yıl gerektiğinde sulama, çapalama ve ilaçlama gibi bakım işlemleri uygulanır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() SULAMA Tavlı toprağa yapılmış ekimden sonra fidelik, tavı kaybetmeyecek şekilde yani yaz aylarının çok kurak gitmesi halinde 20 gün aralıkla yaklaşık bir kova su verilmesi yeterli olur ![]() ![]() ![]() ![]() BUDAMA Ürün hasat edildikten sonra sonbaharda sürgünler, altında 3-5 cm pay bırakılarak budanmalı ve sahadan uzaklaştırılmalı ![]() ![]() GÜBRELEME Kaparileri sularken yanmış hayvan gübresi veya varsa organik gübreden fidanların dibine bir miktar atarak arkasından sulama yapılırsa fidanların verimi arttırılır ![]() HASTALIK VE ZARARLARI Bitkinizde eğer aşağıdaki belirtiler baş göstermişse zarar görmüş kısımların kesilerek sahadan uzaklaştırılması gerekiyor ![]() ![]() Yaprakların rengi solar, incelir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() SAKLANMASI Toplanan tüm ürünler dalları, çiçek tomurcukları, 5-7mm ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() TOPLAMA ZAMANI Kültür ortamında yetiştirilen kaparilerden ikinci yıldan itibaren ilk bir ay kadar taze sürgün uçları toplanır iki ay kadar tomurcuk toplanır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ÜRÜNLERİN TOPLANMASI Kaparinin düzenli belli yerde sıra sıra dikimi ürünün düzenli toplanması daha kolay, daha ekonomik ve ayrıca zaman ve ürün kaybı olmadan daha kazançlı bir çalışmanın olmasına fayda sağlayacaktır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sıra geldi (bir buçuk ila iki cm)çapında tek dallı zeytin tanesi büyüklüğünde, kapari karpuzlarını toplamaya, karpuzları haziran ayının sonlarında toplamaya başlarız, ağustos ayının başında toplama işini bitiririz, ağustosun birinden sonra karpuz çekirdekleri, siyahlaşmaya ve ermeye başlar, bu arada karpuz toplamayı durdururuz ![]() Şimdide sıra tohum toplamada ağustos ve eylül ayının sonuna kadar karpuzcuk denilen meyvelerinden tohum topluyoruz, tohumları içi kırmızılaşmış karpuzların içindeki siyahlanmış ve olgunlaşmış tohumları suyun içine atıp sadece çekirdekler kalıncaya kadar birkaç defa yıkayıp tohumları süzüp kurutur ekim zamanına kadar rutubetsiz bir yerde muhafaza ederiz ![]() Sıra geldi, kalan dalları toplayıp hayvan yeminde kullanmak için toplanmasına,eylül ayından sonrada hem tarla temizliği yaparız hem de kaparinin dallarını yemde kullanmak için dalları, kurutarak, silaj, yaparak veya salamura yaparak hayvanlara kaparinin dallarını yedirebiliriz |
![]() |
![]() |
![]() |
Kapari Nasıl Yetiştirilir |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kapari Nasıl YetiştirilirKAPARİNİN TİCARETİ Yılda ortalama 3000-5000 ton ihraç yapılmakta ve potansiyelin tam olarak kullanılması halinde halihazırda 12 milyon dolar dolayında seyreden ihracat gelirlerinin katlanarak artabileceği düşünülmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kapari ithalatımızın %99,3 ünü geçici konserve edilmiş kapari ürünleri oluşturmaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kaparinin ülke ekonomisine getireceği yüksek kar ve ihracat garantisinin olması, pazar sorunu ve alıcı probleminin olmaması bizleri daha da cesaretlendirmektedir ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|