Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
feijoanın, yapılmalıdır, yetiştiriciliği

Feijoanın Yetiştiriciliği Nasıl Yapılmalıdır

Eski 07-26-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Feijoanın Yetiştiriciliği Nasıl Yapılmalıdır

Feijoanın yetiştiriciliği nasıl yapılmalıdır

Yetiştiriciliği

İklim sitekleri yönünden Feijoa'ya en yakın bitki zeytindir Sıcak isteği zeytine yakındır Kışın -16°C'ye kadar soğuklara dayanabilir Su isteği zeytinden biraz fazladır Bu benzerlik nedeni ile zaytin yetişen yerlerde rahatlıkla yetişebilir Deniz seviyesinden 700m kadar yükseğe çıkabilir Sürekli sert ve kuru rüzgarladar kaçınılmalıdır Hasattan önce oluşabilecek don meyvelere zarar verir Kış aylarında yağan kar dalları kırabilir Bu gibi durumlarda sürgünler ve dallar çepçevre bir kaç sıra iple bağlanmalıdır

Toprak istekleri yönünden fazla seçici değildir Kuvvetli kazık ve saçak kökleri toprakta iyi dağılır ve sömürür Derin, kireçsiz, süzek topraklarda iyi gelişir Kuru topraklarda gelişmesi zorlaşır

Bahçe tesis ederken sıra arası 4-5 m sıra boyu 2-3m olmalıdır Herhangi bir destek sistemine ihtiyaç duymaz Meyve ağırlığı ile kırılabilecek dallar desteklenmelidir veya karşılıklı bağlanmalıdır Karşılıklı uyuşmazlık yoktur Meyve tutumunu arttırabilmek için, bahçe tesis ederken birden fazla çeşit kullanılmalıdır

Feijoalar 50-60 yıl yaşayıp meyve verirler Bir dekara 66-110 bitki dikilebilir Verimide 550-1800 kg/da arasında olabilir Ağaçlar yerden 30-40 cm yüksekten taçlandırılmalıdır Yanlara doğru eşit aralıklı3-5 dal bırakılır Daha sonra doğal gelişme formuna bırakılır Bununla birlikte, aşağı doğru büyüyen, bitki iç kısmını kapatan sürgünlerle, dip sürgünleri düzenli olarak temizlenir

Gübreleme bitkinin düzenli gelişmesi ve meyve vermesi için zorunludur Yaprak analizlerinde optimum-eşik değerler henüz belirlenmemiştirAncak düzenli ürün alabilmek için Yeni Zellanda'da, her yıl, dekara 10 kg N, 8 Kg P2O5 ve 10 Kg K verilmektedir Ayrıca kök gelişmesini teşik etmek ve toprağın su tutma kapasitesini arttırmak için organik madde (ahır gübresi) verilmelidir

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com