Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
haseki, imâreti, kudüs, sultan

Haseki Sultan Kudüs İmareti

Eski 07-26-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

haseki sultan imareti - haseki sultan imarethaneleri - hürrem sultanın yaptırdığı imarethaneler

Kudüs, bağrında halen yaşayan son hayratını taşıyor

Kudüs'teki imarette, ne kadar yemek dağıtıldığının, o dönemlerden kalma çetelesi Çetelede, imarette günlük 999 yoksula bir tas çorba, bir somun ekmek verildiği yazıyor

Kudüs'ü bekleyen Osmanlı: Haseki Sultan İmareti
Kudüs, Hürrem Sultan'ın yardımlarını ulaştırdığı son şehir Ölümünden bir yıl önce, ortamı raporlamaya giden Abdülkerim'in, "Sa'âdetlü sultanım, bu diyarın fukarası çoktur" diye mektup yazması üzerine buraya bir imaret yaptırır Tarihçi Amy Singer'in, "Osmanlı'da Hayırseverlik Kudüs'te Bir Haseki Sultan İmareti" adlı kitapta anlattığına göre; Hürrem Sultan, Kudüs'e inşa ettirdiği imarete olan hislerini, Peygamber Efendimiz'in (sas), "Bir insan öldüğünde, ameli kesilir Defter-i a'mâli kapanır Yalnız sadaka-i cariyesi, ilmi eseri, kendisine dua eden hayırlı bir evladı olan kimsenin defter-i a'mâli kapanmaz" hadis-i şerifiyle anlatır mektuplarda İmarethane halen varlığını devam ettiriyor İlk günkü gibi fakirlere yemek dağıtılıyor Aynı zamanda yetimhane olarak kullanılıyor El-Vâd ile Akabetü't takiye caddelerinin birleştiği noktada, Via Dolorosa'nın güneyindeki tepeye çıkan yokuşta bulunan imarethanenin vakfiyesi ve ilk dönemlerden kalma yemek kazanları ise Kudüs'te bir müzede sergileniyor

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com