Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
boğa, güreşçisi, ölü

Ölü Boğa Güreşçisi

Eski 07-26-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Ölü Boğa Güreşçisi

Sanat Eserleri - Ölü Boğa Güreşçisi Tablosu Hakkında - 19 yüzyılda Sanat Eserleri - Ölü Boğa Güreşçisi Açıklaması - Antik Tablolar - Tarihi Tablolar

Ölü Boğa Güreşçisi(Fransızca: L'Homme mort), Fransız ressam Édouard Manet'nin 1864 yılında tamamladığı tablo Eser, şu anda Washington, DC'deki National Gallery of Art'ta sergilenmektedir

Açıklama

1850'lerin sonlarında Manet, Diego Velázquez ve Francisco Goya gibi kendisinden önce yaşamış İspanyol ressamların eserlerine ilgi duymaya başladı Onların etkisiyle Valensiya'nın Lolası, İspanyol Balesi, Gezici Çalgıcılar, Victorine Meurent İspanyol Kıyafetleri İçinde gibi İspanyol temalı pek çok esere imza attı 1864 yılındaki Paris Salonu'nda ise Manet'nin Boğalar Savaşının Öyküsü isimli tablosu İsa'nın Mezarında Melekler tablosuyla birlikte sergilendi ve eser perspektif hataları sebebiyle eleştirildi Ressam daha sonra resmi keserek iki tablo haline getirdi Bu tablolardan birincisi ön plandaki matadoru tek başına bıraktığı Ölü Boğa Güreşçisi'ydi Diğeri ise arka planda kalan Boğaların Savaşı'ydı

Tabloda poz veren mankenin tıpkı sanatçının bir diğer tablosu Trajedi Aktörü'nde olduğu gibi kim olduğu bilinmemektedir Bu da ressamın ölenin "herhangi" bir matador olabileceği vurgusu yaptığını akıllara getirir

Analiz

1860'larda yaptığı tablolarda geçmişi kendine kaynak kabul eden Manet'nin Ölü Boğa Güreşçisinde de Velázquez'in ölü bir asker betimlemesi örnek alınmıştır Manet'nin Boğalar Savaşının Öyküsü tablosunu ikiye bölerek Ölü Boğa Güreşçisi'ni oluşturmasının sebebinin matadorun çevresindeki her şeyi boşaltarak tablodaki dramatik etkiyi arttırmak istemesi olduğuna inanılı

Manet'nin ölü bir matador çizmesinin sebebinin bir süre önce kaybettiği babasının vefatı olabileceğini iddia edenler vardır Bir diğer yorum ise uzun yıllar boyunca birlikte olduğu ve babasının ölümünün ardından evlenmeleri için bir engel kalmayan Suzanne Leenhoff karşısında kendini kapana kısılmış hissettiği ve boğa güreşçisiyle kendisini özdeşleştirdiğidir

Eser Victorine Meurent İspanyol Kıyafetleri İçinde ile birlikte ressamın antikahraman temasını işlediği iki tablodan biri kabul edilir

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com