Acı Dam Koruğu |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Acı Dam KoruğuAcı Dam Koruğu Hangi Hastalıklarda Kullanılır - Acı Dam Koruğu Hakkında - Acı Dam Koruğu Faydaları - Acı Dam Koruğu Yetiştiriciliği BULUNDUĞU YERLER:Kuru, taşlık ve kayalık yerlerde, dağ bçlgelerinde, deniz seviyesine 1000 m kadar olan yerlerde bulunur![]() YAPISI:Çok yıllık otsu bir bitkidir Küme halinde kaideden dallanır, sap 5-15 cm kadar yüksekliktedir Yapraklar sulu, etli, oval ve sapsız olup gövdeye eğik durumdadır Çiçekler;sarı, düzensiz vaziyette sapın yukarı kısmında çiçek demeti şeklinde bulunurlar Çanak yaprakları kaideye kadar 5 bölümlü, taç 5 yapraklı Erkek organlar 10 tanedir Meyve yıldız şeklinde 5 köşeli meyve yaprağından ibarettir![]() KULLANILAN KISIMLAR:Toprak üstü kısımlar Çiçek açma zamanında (Haziran-Temmuz aylarında) toplanır Gölgede veya 40 derece kadar ısılı fırınlarda kurutulur Kuru bitkinin yaprak ile sapı yeşil ve çiçekler sarı renktedir Kokusuz, yakıcı ve acı bir lezzettedir Kabul edilen rutubet %12 Torba veya balya halinde paketlenir Kuru, gölgede ve havadar binalarda muhafaza edilir![]() KİMYEVİ TERKİBİ:Henüz kesin belli değildir ![]() HANGİ HASTALIKLARDA KULLANILIR:Ağrılar sakinleştirici sıtmaya karşı etkilidir Sindirim sistemini kuvvetlendirir ve solunum merkezini uyarır Mide ekşimesi ve ülseri, sıtma, ateroskleroz (damar sertliği) ve basurlarda kullanılır![]() Damkoruğu halk tababetinde kanamalarda, siğil vs de kullanılır Haricen; ağız yaralarında (gargara yapılır), (dövülmüş taze bitki) kanser tümörlerine konur![]() KULLANILIŞI:2 çorba kaşığı bitki üzerinde 400 gr kaynar su dökülerek 2 saat bekletilir Günde 4 defa yemeklerden evvel birer çay bardağı alınır![]() Halk tababetinde aynı soydan şu bitkiler de kullanılır: Beyaz damkoruğu (Sedum album L ) kaynatılarak kifayetsiz adet hallarinde, haricen de; küçük çocuklarda deri sivilcelerine karşı (banyo olarak), büyük damkoruğu (Sedum maximum sat ); bunun taze yaprakları soyularak nasırlara konur (bazen yaprakları sirkede ekşitilerek de kullanılır), cerahatlı yaralara da konur Taze yapraklardan çıkarılan usare, dış ve orta kulak ağrılarına mükemmel bir ilaçtır; Altın uçlu damkoruğu (Sedum roseum, Sedum rhodiola D C ) cinsleri emzikli anne sütlerinde artış sağlamakta, ishale karşı ve hayvanlarda şap hastalığına karşı (yara yıkama şeklinde) uygulanır![]() ![]()
|
|
|
|