![]() |
Çam Fıstığı - Pinus Pinea |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Çam Fıstığı - Pinus PineaÇam Fıstığı - Çam Fıstığı Hakkında ![]() Çam fıstığı, fıstık çamının (Pinus pinea) kozalaklarından çıkarılan sert kabukların kırılması sonucu elde edilen ve besin değeri oldukca yüksek bir besin maddesidir ![]() ![]() ![]() Yenilebilir ve yüksek ticari değeri olan bir tohumdur ![]() ![]() Türk mutfağında pilav, dolma ve helvanın bir malzemesi olarak kullanılır ![]() Üretimi Fıstık çamının kozalakları olgunlaşınca ağaçtan bir sopa yardımıyla düşürülür ve güneş alan bir yerde serilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çeşitler Türkiye'de çam fıstığı Türk Standartları Enstitüsü tarafından 3 tipe ayrılmıştır ![]() Kozak tipi, yumuşak, iri ve dolgun gövdeli Aydın tipi, iri-ufak ve az dolgun gövdeli Maraş tipi, uzun ince ve gevrek Diğer türler ve coğrafi dağılımları Fıstık çamı dışında dünyada bazı Pinus cinsi üyelerinden de çam fıstığı elde edilmektedir ![]() ![]() ![]() Kuzey Amerika'da üç ana tür; Kolorado çamı (Pinus edulis), tek yapraklı çam (Pinus monophylla) ve Meksika çamı (Pinus cembroides) sıklıkla çam fıstığı üretimi için yetiştirilir ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Çam Fıstığı - Pinus Pinea |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Çam Fıstığı - Pinus Pineaçam fıstığı kırma makinası küner kırma uğraşmayın verin makinaya kırsın http://www ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|