Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
kum, otu, yetiştiriciliği

Kum Otu - Kum Otu Yetiştiriciliği

Eski 07-26-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Kum Otu - Kum Otu Yetiştiriciliği

kum otu nedir - kum otu hakkında - kum otu
Kum Otu Yetiştiriciliği

Bilimsel Sınıflandırma
Âlem: Plantae
Şube: Magnoliophyta
Sınıf: Magnoliopsida

Takım: Caryophyllales
Familya: Caryophyllaceae
Botanik Adı: Arenaria
Türkçe Adı: Kum otu

Step bölgelerde, taş aralıklarında gelişen, çok fazla istekleri olmayan küçük, dayanıklı

yıllık, çok yıllık ya da sürünücü bitkilerdir Ülkemizde 41 türü bulunmaktadır Beyaz renkli, çiçekleri Mayıs-Haziran’da açan güzel bitkilerdir

Üretimi

Üretimi dökülen tohumların toplanması ve ilkbaharda seralarda saksılara ekimi ile yapılır Güneşli sıcak yerlerde, ilkbaharda açık alanda da tohum ekimi yapılabilir Aynı

zamanda Nisan-Eylül aylarında çelik ve kök parçaları ile de üretim yapılabilir Vegatatif

üretim daha çok melez ve seçkin çeşitlerde kullanılır

Ekolojik İstekleri

Nemli, kumlu ve çakıllı balçık toprakları severler Çakıllı, bazı yaprak çürüntüleri ile

zenginleştirilmiş kumlu topraklarda da yetiştirilirler

Peyzajda Kullanımı

Teraslarda, havuz kenarlarında ve yaya yolu boylarında yetiştirilir Güneşli kaya

bahçelerinde kullanılır Yosun örneği bir halı gibi toprak yüzeyini tamamen örterler

Ancak çok fazla gösterişli değildirler
Türleri
Arenaria balearica:

Gölgeli yerleri ve yaprak çürüntülü bol kompost içlerini tercih ederler Mayıs-Haziran aylarında açan çiçekleri beyaz renklidir ve bitki 7,5 cm boy yapar “Mos’’ çeşidi, ancak 5–7,5 cm boy yapar ve sadece örtü elemanı olarak kullanılır
Arenaria montana:

Kaya bahçelerinde, güneşli kesimlerde ve iyi işlenmiş topraklarda yetişir Mayıs-temmuz aylarında çiçek açar ve beyaz renklidir Bitki 12,5 cm boy yapar “Montain” çeşidi 10–15 cm boy yapar Çiçekleri beyaz ve geniştir Dökülen ya da ekilen tohumlarla üretimleri yapılır Erken ilkbaharda yetişen fideler tarhlara 15–20 cm ara ile dikilirler Meydana gelen fideler çok seyrek ise erken tohum dökümü ile çıplak kalan kısımlar yeniden ekilerek tamamlanır
Arenaria purpurascens:

7,5 cm boy yapar Haziran-Temmuz ayında çiçek açan bu türün çiçekleri kırmızımsı-purpur renklidir
Arenaria tetraquetra:

7,5 cm boy yapar Haziran ayında çiçek açan bu türün çiçekleri beyaz renklidir Moloz yığınları içinde yetişir Arenaria’ ların içinde en iyisi ve en uygun olanıdır
Arenaria verna caespitosa:

Sık, yosuna benzeyen parlak yeşil yaprakları vardır Yazın küçük beyaz çiçekler açar Çime göre daha fazla su ister Toprak gevşek yapıda, bir miktar peat yosunu karıştırılmış olmalıdır Dar şeritler halinde kesilip gevşetilmeleri gerekir Aksi halde kalabalık bir görüntü halini alır Dikim yapılırken 30–60 cm aralıklarla dikilmeleri gerekir Kısmi gölgeli yerleri tercih ederler Ancak dikildikleri yerler güneş de görmelidir Yarı gölge yerlere adapte olurlar

Karşılaşılan Önemli Hastalık ve Zararlılar

En önemli hastalığı kurşuni küf, zararlıları ise kabuklu ve unlu bitlerdir

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com