Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
adana, belediyesi, büyükşehir, müzesi, sinema

Adana Büyükşehir Belediyesi Sinema Müzesi

Eski 07-26-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Adana Büyükşehir Belediyesi Sinema Müzesi

Adana Sinema Müzesi Mimarı - Adana Sinema Müzesi Resimleri - Dünya Mirasları - Adana Sinema Müzesi Hakkında - Tarihi Yapılar - Tarihi Anıtlar

Adana Sinema Müzesi Bölümleri

Yılmaz Güney Bölümü;Bu bölümde sanatçıya ait iki balmumu heykel yer almaktadır Ayrıca sanatçının mektup, belge ve eşyaları bulunmaktadır Yılmaz Güney Kitaplığı’nda ise sanatçının tüm kitapları ve film arşivi ilgilisine açılmıştır Ayrıca sanatçıya ait filmlerin afiş, fotoğraf ve lobileri de müzemize kazandırılmıştır
Adanalı Sinema SanatçılarıBölümü; Bu bölümde Türkiye’nin ilk uluslar arası sinema ödülünü alan Abidin Dino,eserleriyle Türk Sineması’nı besleyen Yaşar Kemal, Orhan Kemal ve Muzaffer İzgü, Önemli aktör Şener Şen ,Türk sinemasına yeni bir dil getiren Şahin Kaygun, neredeyse her filmi ödül alan yönetmen, yapımcı, senarist Ali Özgentürk, önemli yönetmen ve oyunculardan Yılmaz Duru ve İrfan Atasoy başta olmak üzere tüm Adanalı sinemacılar eserleri, kişisel eşyaları ve belgeleriyle tanıtılmaktadır Ayrıca Abidin Dino ve Orhan Kemal’in balmumundan birer heykeli, Yaşar Kemal, Orhan Kemal, Muzaffer İzgü, Şahin Kaygun ve Şener Şen’in, usta ressam-hattat Etem Çalışkan tarafından yapılmış portreleri bulunmaktadır[*]Altınkoza Bölümü;Bu bölümde Altınkoza Film Festivali tarihini afiş, fotoğraf ve belgelerle izlenecektir[*]Kütüphane ve Arşiv; Müzemizin en değerli yerlerinden biridir1891 yılından beri yayınlanmış kitaplardan ve 1928 yılından beri Adana’da yayınlanmış gazetelerin digital arşivinden oluşmaktadır[*]Adana ve Yazlık Sinema Bölümü; Adana kültüründe yer eden “Yazlık Sinema” nostaljisinin hatırlandığı bu bölümde Muzaffer İzgü’ye ait bir yazıyı önemli Hattat Etem Çalışkan’nın fırçasından bulabilirsiniz Ayrıca bu köşede bir yazlık sinema maketi bulunmaktadır[*]Kişisel Sinema İzleme Bölümü;Bu bölümde başta çocuklar olmak üzere, dileyen herkes kulaklık takarak, tek başına müzenin arşivindeki filmleri izlenebilmektedir[*]Hediyelik Eşya Bölümü;Bu bölümde Adana’ya ait veya sinemayla ilgili hediyelik eşyalar satılmaktadır[*]Müzemiz ilk başta binamızın yanındaki tarihi konutun katılmasıyla genişleyecek ve yeni bölümler oluşacaktır
MÜZEDE NELER VAR ?

Müzede başta Yılmaz Güney olmak üzere uzayıp giden liste içindeki tüm sanatçılar hakkında bir şeyler bulabilirsiniz Bunlar balmumu heykellerden, özel mektuplara, sanatçılara ait kıyafetlerden fotoğaf veya afişlere kadar devam eden objelerdir Ayrıca sinema ve onu doğuran fotoğrafa ait en eskisi 1892 yılında basılmış kitaplardan oluşan 2000 kitaplık bir kütüphane araştırmacıların hizmetine sunulmuştur

MÜZENİN EĞİTİM FAALİYETLERİ ?

Adana Sinema Müzesi,Adana Sinema Derneği ile işbirliği içinde konuyla ilgili eğitim verecek Sinema ve Fotoğraf Akademisi’ni de hayata geçirecektir Bu çalışma sinema başta olmak üzere çeşitli sanat alanlarında eğitim alma ve vizyona girme fırsatı bulamamış(veya çekim tarihi eski) filmleri uzmanlarla birlikte tartışma fırsatını sağlayacaktır

Sinema oyuncusundan edebiyatçıya, müzisyenden ses sanatçısına kadar sanatın her alanında yetiştirdiği isimlerle en az bereketli toprakları kadar adından söz ettiren Adana, hemşehrilerine vefasını gösteriyor ''Bastonu diksen yeşerir'' denilerek bereketli topraklarına vurgu yapılan, bir döneme damgasını vuran pamuk ağalarıyla film senaryosu yazarlarına ilham kaynağı olan Adana, Türk sinema ve edebiyatına kazandırdığı, isimlerini bu alanda altın harflerle yazdıran sanatçılarını unutmadı

Ünlü sanatçıların gelecek nesillere de unutturulmaması için kolların sıvandığı kentte,yıllardır gündemde olan ancak bir türlü hayata geçirilemeyen sinema müzesi için son aşamaya gelindi

İletişim Bilgileri

Büyükşehir Belediyesi Adana Sinema Müzesi

Adres : Kayalıbağ Mh Seyhan Caddesi, Adana
Yetkili : HALUK UYGUR
E-mail : halukuygur@altinkozaorgtr

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com