Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
anlatım, arslan, dönemi, konu, kılıç

1. Kılıç Arslan Dönemi Konu Anlatım

Eski 07-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

1. Kılıç Arslan Dönemi Konu Anlatım

1 Kılıç Arslan Dönemi - 1 Kılıç Arslan Dönemi Olayları - 1 Kılıç Arslan - 1 Kılıç Arslan Kimdir

(1092-1107)

-Malikşah'ın ölümü üzerine Berkyaruk, Süleyman Şah'ın oğlu Kılıç Arslan'ı 1092'de Türkiye hükümdarlığına tayin etti

-1096 yılında başlayan I Haçlı Seferi'nde, İznik ve Batı Türkiye Bizanslılara verildi

UYARI: Bu durum Bizans'ın işine gelmiş, Türklere karşı savunmayı bırakıp taarruza geçmiştir

-I Kılıç Arslan, 1107 tarihinde Büyük Selçuklularla yaptığı savaşta Habur Irmağı'nda boğularak öldü

UYARI: İznik 'in kaybedilmesi üzerine devletin merkezi Konya'ya taşınmıştır Bu durum Türkler'in Batı'ya ilerleyişini bir süre engellemiştir

-Melikşah'ın ölümünden sonra serbest kalan 1 Kılıç Arslan İsfahan'dan Anadolu'ya gelerek Türkiye Selçuklularının başına geçti(1092)

Önemli Olayları:

-Devleti düzene soktuktan sonra Bizans üzerine baskı kurdu

-İlk Türk denizcisi Çaka Bey ile ittifak yaparak Bizans'ı sıkıştırmak istedi Ancak Bizans'ın sıkıştırmasıyla bu ittifak bozuldu1 Kılıç Arslan Çaka Beyi öldürttü ve bu beylik yıkıldı

-1 Kılıç Arslan Bizans ile antlaşma yaparak batı sınırını güvence altına aldıBundan sonra Doğu seferine çıkarak Malatya'yı kuşattı Ancak 1 Haçlı Seferinin başlamasından dolayı doğu seferinden (Malatya kuşatmasını) vazgeçti ve kaldırdı

-1 Kılıç Arslan haçlılarla başarılı savaşlar yapmasına rağmen ardı arkası kesilmeyen kuvvetler karşısında İznik ve Batı Anadolu'yu Bizans'a terk ederek merkezini Konya'ya taşımak zorunda kaldı1,Haçlı Seferi sonunda:

-Başkent İznik'ten Konya'ya taşındı

-İznik ve Batı Anadolu Bizans'ın eline geçti

-Haçlılar çok büyük kayıplar vermelerine rağmen Urfa,Antakya ve Kudüs'ü ele geçirerek amaçlarına ulaşmışlardır

-Danişmentoğulları mağlup edildi, Malatya alındıDoğu Anadolu'daki devlet ve beylikler Türkiye Selçuklularına bağlandı

-Suriye üzerine sefere çıkan 1 Kılıç Arslan Büyük Selçuklularla yapılan savaşta öldü (babası gibi)

Açıklama:

-Güçlü bir hükümdar olan 1 Kılıç Arslan babasının ölümü ve Haçlı seferleriyle doğan sarsıntıları ortadan kaldırmaya ve Anadolu'da siyasi birliği sağlamaya çalıştı

-1 Kılıç Arslan döneminde Anadolu'da siyasi üstünlük Türkiye Selçuklularına geçti

-Güçlenince Büyük Selçuklular ile mücadeleye başladıSuriye seferine çıkarak Musul'u aldı

-1 Kılıç Arslan Emir Çavlı ve Afşin komutasındaki Büyük Selçuklu ordusu ile yapılan savaşta yenildi,Habur ırmağında boğularak öldü

-1 Kılıç Arslan'ın ölümünden sonra Türkiye Selçuklu tahtı bir süre boş kaldı

-Şehzadeler arasında taht kavgaları başladı ve devlet zayıfladı

-Bu durumdan faydalanmak isteyen Bizans, taarruza geçerek Türkleri Batı Anadolu ile güney ve kuzey sahillerinden uzaklaştırdı Türkler İç Anadolu'ya çekilmek zorunda kaldılar

NOT: 1 Kılıç Arslan döneminde Anadolu'daki siyasi üstünlük Anadolu Selçuklu Devleti?nin eline geçti

NOT: 1 Kılıç Arslan'ın ölümüyle Anadolu Selçuklu tahtı bir süre boş kaldıÇocukları arasında taht kavgalarını Danişment Emir Gazi'nin desteğini alan 1 Mesut kazandı

NOT: 1 Kılıç Arslan'ın ölümünden sonra Anadolu'daki siyasi üstünlük bir süre Danişmentlilerin eline geçti

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com