Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
apeiron

Apeiron

Eski 07-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Apeiron

Apeiron Nedir - Yunan Mitolojisinde Apeiron - Apeiron Tanımı

Eski Yunancada apeiron sözcüğü "sınırlı olmayan" anlamına gelir Sözcüğün başındaki "a" eki olumsuzluk ekidir

Felsefede Apeiron

Apeiron Anaximandre'nin arkesidir Etimolojik olarak "sınırlı olmayan" anlamına gelse de, apeiron kelimesi sadece niceliksel bir anlam taşımaz; aynı zamanda "belirlenemez olan" anlamında da anlaşılmalıdır Çünkü bir arke olarak apeironun Anaximandre tarafından ortaya atılma nedeni; Anaximandre'nin çağdaşı olan Thales'in "su" arkesini yetersiz bulmasıdır Anaximandre'ye göre; "adalet"in sağlanabilmesi için toprak, ateş, hava ve su arasında sürekli birbirlerinin var oluşuna ve yok oluşuna sebep olan bir denge olması gerekir Arkenin toprak, ateş, hava ya da su elementlerinden birisi olması halinde, arke olarak belirlenen element dengeyi kendinden yana bozacaktır ve mevcudiyeti sağlayan çatışmalı denge bozulacaktır Ancak mevcudiyetin sürekliliği gözlemlenebilir açık bir gerçek olduğuna göre arkenin bu dört maddeden biri olması mümkün değildir Ayrıca Anaximandre'ye göre arkenin somut olarak belirlenemez, "dünyada olmayan" olması da gereklidir

Apeiron Anaximandre'nin fragmanlarından da bildiğimiz kadarıyla herşeyin kendisinden doğduğu ve kendisinde yok olduğu "burada olmayan" tanımlanamaz, belirlenemez, sınırsız olandır

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com