![]() |
Nergis Çiçeğinin Mtolojik Hikayesi |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Nergis Çiçeğinin Mtolojik HikayesiNergis çiçeği - Nergis çiçeği hikayesi - Nergis çiçeği nedir - Yunan mitolojisinde Ovidipusun mitolojik hikayesi Yunan mitolojisinde Ovidipus ‘un aktardığı ilginç bir hikaye: Narcissos bir peri ile insanın kendini beğenmiş oğludur ![]() Dağ perilerinden Ekho ona aşık olur, fakat aşkını ifade etmesine imkan yoktur ![]() İşte böylesine umutsuz bir aşka tutulur Ekho hiçbir zaman kendi konuşamamakta ; ancak, uzaktan, kendisi gözükmeden söylenenlerin son kelime veya hecesini tekrarlayabilmektedi r ![]() Narkissos arkadaşlarını ararken, “biri var mı burada” diye sorunca, Ekho da “burada”diye cevap verir ![]() ![]() içinde “gel” diyerek ortaya çıkar; fakat kendini beğenmiş Narcissos her halde Ekho’yu beğenmemiş olacak ki, pek yüz vermez ve çekip gider… Ekho kırgın, üzgün, umutsuz bir halde dağlardaki mağaralara sığınır ve şöyle der: “Dilerim oda sevsin benim gibi ve sevdiğine kavuşamasın ![]() Acılar Ekho ‘yu yer bitirir, sonunda taşa dönüşür ![]() ![]() Ekho ‘nun dileğinin gerçekleşmesi Narcissos için uzak görünmektedir ![]() ![]() ![]() Bir gün Narcissos dağlarda dolaşırken ağaç ve yeşillikler içinde, kaybolmuş bir pınara rastlar; eğilip su içmek istediğinde suda gördüğü hayali beğenip ona aşık olur ![]() Narcissos bu sefer gerçekten sevmiştir, ellerini bu kusursuz! güzelliğe doğru uzatır ama dokunamaz ![]() ![]() Sevdiğini elde edememenin ağırlığı altında sararıp solar ve ölür ![]() ![]() ![]() Orman tanrıçaları; Narcissos ‘un kendi yansımasını gördüğü su pınarını gözyaşı kavanozuna dönüşmüş olarak bulurlar ![]() Tanrıçalar pınara neden ağladıklarını sorarlar ![]() -Narcissos için ağlıyorum, diye yanıtlamış göl ![]() -Ne var bunda şaşılacak, demiş bunun üzerine orman tanrıçaları ![]() boşu boşuna onun peşinde dolaşır dururduk, ama onun güzelliğini yalnızca sen görebildin yakından ![]() -Narcissos yakışıklı bir genç miydi? diye sormuş göl ![]() -Bunu senden daha iyi kim bilebilir ki? Diye karşılık vermiş iyice şaşıran tanrıçalar ![]() Hergün senin kıyılarına gelip sularına bakıyordu ![]() Göl bir süre sessiz kalmış ![]() -Narcissos için ağlıyorum, ama onun yakışıklı olduğunu hiç fark etmedim ben ![]() güzelliğimin yansımasını görebiliyordum ![]() |
![]() |
![]() |
|