Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
ayığ, gökyüzü, han, tanrısı

Ayığ Han Gökyüzü Tanrısı

Eski 07-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Ayığ Han Gökyüzü Tanrısı

Ayığ Han Kimdir - Türk Mitolojisinde Ayığ Han - Altay Ve Türk Mitolojisi - Tanrı Ayığ Han - Türk Mitolojisi - Yakut Mitolojisi - Yakut Mitolojisinde Ayığ Han

Ayığ Han - Türk, Altay ve Yakut mitolojilerinde Gökyüzü Tanrısı Ayıh Han olarak da söylenir

Özellikleri

İlk insanı o yaratmıştır Dünyayı idare eder Yaratıcı ruhların en büyüklerindendir İnsanlara yeteneklerini ve becerilerini o verir İlham kaynağıdır Toprağın verimli olmasını sağlar Kısaca yaratıcılıkla ilgili tüm unsurların kaynağıdır Bereket ve hayvanların çoğalması onun isteğiyle olur Yiğitleri ölümden kurtarır, ölen kahramanlara yeniden can verir İnsanlardan ve diğer canlılardan sorumludur Ürüng (ak, beyaz, saf, temiz) olarak tasvir edilir Kendisine beyaz at kurban edilir Bu kurban “Idık” şeklindedir Yani canlı olarak doğaya salınır Bir daha kimse o hayvana el sürmez Bu canlılar ışığın doğduğu yöne yani doğuya doğru sürülür Göğün 13 katında oturur İnsanların ısınması için Güneş’i yaratmıştır Ulu, kutlu, nurlu bir varlığa sahiptir İnsanların özel işlerine karışmaz Ongunu Kartal’dır Ayığı (Ayığ) adı verilen ruhlar onun emrindedir Ürüng Ay Toyon ile aynı kişilik olduğu da söylenir

Etimoloji

(Ay) kökünden türemiştir Ayışığı ve Yaratmak anlamlarını içerir Aymak (kendinde olmak) fiili ile aynı kökten gelir Aymaz ise karşıt anlamlı olarak gafil, kendini bilmez demektir Moğolca Ayh sözcüğü korku demektir ve bağlantılı olması muhtemeldir

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com