Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
abzar, iyesi, koruyucu, ruh

Abzar İyesi Koruyucu Ruh

Eski 07-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Abzar İyesi Koruyucu Ruh

Abzar İyesi - Abzar İyesi Tanımı - Mitolojide Abzar İyesi - Türk Mitolojisinde Abzar İyesi

Abzar İyesi - Türk mitolojisinde avlunun koruyucu ruhudur Abazar İyesi olarak da ifade edilir

Özellikleri

Evin avlusunda veya bahçesinde yaşar İnsanların gözüne ancak uzaktan ve değişik hayvan kılıklarına girerek görünür Her nesnenin bir koruyucu ruhu olduğu için, aslında avlu duvarının bile ayrı bir İyesi vardır

Batı Sibirya Tatarlarının mitolojik görüşlerindeki "Mal Sahibi", "Ev Sahibi", "Zengi Baba" gibi varlıklara yakınlığı bulunur Evcil hayvanları sever Örneğin atların kuyruğunu örmekten çok hoşlanır Ancak sevmediği ev hayvanlan da vardır Tatarlar, sık sık hastalanan ve huysuzlanan bu hayvanların Abzar İyesi tarafından öldürüleceğini düşündükleri için, onlan hemen satmayı tercih ederler

Kimi Türk lehçelerinde şu adlarla da tanınır:

Öğen (Öven, Üven, Övenik, Üvenik) İyesi

Çula İyesi

Kura İyesi

Tirgen İyesi

Avlu kavramı farklı şive ve lehçelerde farklı sözcüklerle karşılandığı için adı değişmektedir, fakat içerik yaklaşık olarak aynıdır Sözcük olarak en çok bilinen Abzar İyesidir Öğen, Çulan, Kura ve Tirgen kelimeleri avlu anlamına gelir Bunların tamamı bir evin önündeki çevrilmiş yer, çeşitli işlerin görüldüğü alan, bahçe demektir Avlu İyesi de buralarda yaşar ve gezinir

Etimoloji

(Ab/Ap) kökünden türemiştir Kelime kökünde rüzgar anlamı vardır Kökenbilimsel olarak bakıldığında rüzgarlı yer demektir Avlu anlamı taşır

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com