Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
beyazıt, dönemi, yıldırım

Yıldırım Beyazıt Dönemi

Eski 07-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Yıldırım Beyazıt Dönemi

Yıldırım Beyazıt Dönemi Hakkında - Yıldırım Beyazıt Dönemi Neler Yaşandı - Yıldırım Beyazıt Dönemi Olaylar

(1389-1402)

-Beyliklerler mücadele ederek Anadolu'nun siyasi birliğini sağladı

-İstanbul iki kez kuşatıldı fakat başarı sağlanamadı

-İlk kuşatmada Bizans Avrupa'dan yardım istedi ve Haçlı ordusu harekete geçti

-1396 Niğbolu Savaşı ile Haçlı ordusu bozguna uğratıldı

UYARI: Bu savaş sonunda Mısır'da bulunan Abbasi Halifesi I Mütevekkil, Yıldırım Bayezit'e gönderdiği mektupta ona "Sultan-ı İklim Rum" diye hitap etmiştir

-Bu savaşla Bulgaristan ele geçirildi, Eflak ve Bosna Osmanlı Himayesine girdi

-İkinci İstanbul kuşatması sırasında Boğaz'ın Anadolu yakasına Güzelcehisar da denilen Anadolu Hisarı inşa edildi

-Bu kuşatma Timur'un Anadolu topraklarına girdiği haberi üzerine kaldırıldı

Anadolu beylikleri üzerine yürüyerek Saruhan, Aydın, Menteşe ve Germiyanoğulları Beyliklerini Osmanlıya bağladı(1390)

-Kütahya merkez olmak üzere Anadolu Beylerbeyliğini kurdu

-Karamanoğulları ve Kadı Burhaneddin Beyliğine son vererek, Anadolu Türk Birliğini sağladı

-Anadolu Hisarını yaptırarak İstanbulu kuşattı (1391)

-1396 Niğbolu Savaşı ile Mora Despotluğunu hakimiyeti altına aldı ve Bulgar krallığına son verdi

Yıldırım Beyazıt Dönemi Konu Anlatım - Yıldırım Beyazıt Dönemi Yaşananlar - Yıldırım Beyazıt Dönemi Olaylar

(1389-1402)

-Anadolu Türk Birliğini Kurma Çalışmaları üzerinde çok durmuştur

-Taht değişikliğinden faydalanarak Osmanlı aleyhine faaliyetlere girişen Anadolu beylikleri üzerine yürüyen Yıldırım Bayezit 1390'da Germiyan, 1391'de Aydın, Saruhan, Hamit ve Menteşeoğulları'nı, 1392'de Candaroğulları'nı (Sinop hariç) 1397'de Akçay Savaşı'yla Karamanoğulları'nı, 1398'de Kadı Burhanettin Devleti'ni topraklarına katarak Anadolu Türk Birliğini ilk kez kurmuştur

Not : Anadolu Beylerbeyliğini kurarak beylerbeyliği sayısını ikiye çıkarmıştır

-Yıldırım Bayezit İstanbul'u ilk kez kuşatan Osmanlı padişahıdır İstanbul'u birkaç kez kuşatmış ve bu amaçla Anadolu Hisarı'nı yaptırmıştır Fakat Karamanoğulları'nın saldırıları, Niğbolu Savaşı ve Timur tehlikesi yüzünden kuşatmalara ara vermek mecburiyetinde kalmıştır

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com