Mekteb-İ Osmani |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Mekteb-İ OsmaniMekteb-i Osmani Tarihi - Mekteb-i Osmani Hakkında - Osmanlı Mektepleri Mekteb-i Osmani, Osmanlı yönetiminin, Fransa'ya gönderilen askeri öğrencilerin Fransızca öğrenmelerini sağlamak amacıyla, 1855'te Paris'te açtığı okul ![]() Paris'teki Osmanlı elçisi Cemil Paşa'nın öneri ve girişimleri sonucu öğretime başladı Okulun müdürü ve yardımcıları Türk, öğretim kadrosunun büyük çoğunluğu Fransızdı Ahlak-ı milliye ve erkan-ı İslamiye dışındaki dersler de Fransızcaydı Okula Avrupa'daki Osmanlı ailelerinin çocuklarından ve İstanbul'daki okullardan seçilen 60 öğrenci alınıyordu Bir hazırlık kurumu niteliğindeki Mekteb-i Osmani'de okuyanların, oradan Fransız askeri okullarına geçmeleri amaçlanmıştır Ders programı da Fransız askeri liselerininkine koşuttu![]() Öğretime geçtikten birkaç yıl sonra, getirdiği ağır mali yüke karşılık yeterli verimin alınamadığı ortaya çıktı Bunun yerine, İstanbul'da benzer eğitim programını uygulayan okulların kurulması kararlaştırıldı 1868'de açılan Mekteb-i Sultani'yle (Galatasaray Lisesi) başlayan yeni uygulamanın iyi sonuç vermesi üzerine de 1874'te Mekteb-i Osmani kapatıldı![]() Şeker Ahmet Paşa ve Süleyman Seyit Efendi bu okulda eğitim görmüştür
|
|
|
|