Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
bilim, imparatorluğunda, osmanlı, teknoloji

Osmanlı İmparatorluğu'nda Bilim Ve Teknoloji

Eski 07-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Osmanlı İmparatorluğu'nda Bilim Ve Teknoloji

Osmanlıda Bilim - Osmanlıda Teknoloji - Osmanlı Bilim Adamları

Osmanlı İmparatorluğu'nda bilim ve teknoloji, imparatorluk döneminde bilim ve teknoloji alanında elde edilen başarılar ve gelişmeleri inceler Osmanlı İmparatorluğu tarihinin bilimsel, kültürel ve entelektüel açıdan incelenmesi yeni bir alandır

İslam'ın Altın Çağı'nın 14 yüzyılda sona erdiğine inanılır Fakat İmparatorluğun batısında, İran ve doğuda Hindistan'da artan bilimsel çalışmalarla bu çağ 15 ve 16 yüzyıllara kadar devam etmiştir

Çeviriler ve toplama eserler

Osmanlılar çok büyük ve geniş kütüphaneler kurdular Örneğin Fatih Sultan Mehmet, Trabzon'da yaşayan Yunan bilimadamı Georgios Amirutzes'ten Batlamyus'un coğrafya kitaplarını çevirmesini ve eğitim kurumlarında, kütüphanelerde kullanılmasını emretti Patriarch Gennadious'un tarihin ve hıristiyan felsefesinin en eski kitaplarından biri olan İtikadname Enderûn mektebinde okutulmak üzere tercüme edildi Semerkant'lı matematikçi Ali Kuşçu oniki cilt matematik kitabı yazdı

Eğitim

Medreselerin Gelişimi

Bu konuda daha detaylı bilgi için, Medrese maddesine bakınız

Selçuklu döneminde ortaya çıkan medreseler Osmanlı döneminde en yüksek seviyesine ulaşmıştır

Teknik Eğitim

Dünyanın özellikle mühendislik eğitimini hedefleyen ilk enstitülerinden biri olan İstanbul Teknik Üniversitesi 1773 yılında kuruldu Bu üniversite III Mustafa tarafından Mühendishane-i Bahr-i Humayun adı altında gemi mühendislerini eğitme amaçlı kuruldu 1795'te enstitünün alanı genişletildi ve Avrupa standartlarını yakalamak ve orduyu modernize etmek için ordu mensuplarına da teknik eğitim verilmeye başlandı 1845'te mühendislik fakültesi geliştirildi ve buna ilaveten mimarlık eğitimi verilmeye başlandı 1909 yılında okul sivil mühendisleri de eğitmeye başladı

Bilim dalları

Astronomi

Coğrafya

Tıp

Fizik

Bilimsel aletler

Mekanik teknoloji

Mekanik saatler

Ordu

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com