![]() |
Osmanlı Kültürü Şerbet Tarihçesi |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Osmanlı Kültürü Şerbet TarihçesiOsmanlı Şerbetleri Tarihi - Osmanlı Mutfak Kültürü Şerbet Doğu Akdeniz, Ortadoğu ve Orta Asya coğrafyalarında İslam toplulukları tarafından ortaya çıkarıldı ve tüketildi ![]() ![]() “Sorbet” olarak dünya mutfaklarında Osmanlı dönemlerinde İngiliz seyyah ve sefirler bu ürünü, onu evrenselleştiren Osmanlılar sayesinde tanıdıkları için kendi dillerine şerbet (sherbet) kelimesini doğrudan aldı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sarayın gözde şerbetleri Batı imparatorluklarının şölen sofralarındaki içeceklerin yerini, Osmanlı Sultanının sofrasında şerbet alıyordu ![]() ![]() ![]() ![]() Altın tombaklarda sunuldu Şerbet yapımına bu kadar önem veren Osmanlı Sarayı onu sunarken de aynı önemi gösterdi ve sanatkâr kuyumcu marifeti ile yapılmış pahalı avadanlıklar, altın tombak şerbetlikler kullandı ![]() Genelde saray ve halk mutfağı arasında büyük uçurumlar olmasına rağmen konu şerbet olunca bu uçurum kapanıyordu ![]() ![]() Kaybettiğimiz şerbet kültürü, içinde yaşadığımız coğrafyanın iklimsel ve beşeri ilişkilerinin asırlar süren ürünüdür ![]() KAYNAK : 1453İstanbulKültür ve Sanat Dergisi’nin 9 ![]() |
![]() |
![]() |
|