Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
çaldıran, nedenleri, savaşı, sonuçları

Çaldıran Savaşı Nedenleri Ve Sonuçları 2

Eski 07-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Çaldıran Savaşı Nedenleri Ve Sonuçları 2

Çaldıran Savaşının Tarihi - Çaldıran Savaşı Sonuçları - Çaldıran Savaşı Kimler Arasında Yapıldı - Çaldıran Savaşının Nedeni

(1514)

Şah İsmailin Anadoluda Şiiliği yayması ve isyanlar çıkartması karşısında İran üzerine bir sefer düzenleyen Yavuz, Çaldıranda teknik üstünlüğünün de etkisiyle büyük bir zafer kazanmıştır

Sonuçları :

- Şah İsmail ailesini ve hazinesini bırakarak canını zor kurtarmıştır

- Belli bir süre için Safevi tehdidi ve Şii tehlikesi önlenmiştir

- 1515 Turandağ Savaşıyla Dulkadiroğullarına son verilmiştir

Not-1: Anadolu Türk birliği kesin olarak sağlanmıştır

Not-2: Memlüklerle sınır komşusu olunmuştur

(1514)

-Yavuz Sultan Selim Osmanlı Devletinin iki büyük tehlikenin tehdit ettiğini görmüştü

-Bu iki tehlike IIBeyazıt döneminde Anadoluda faaliyette bulunan Safeviler ve Memlüklülerdir

-Yavuz Sultan Selim öncelikle Anadoluya yönelik bu tehditleri ortadan kaldırmaya başladı ve İran üzerine sefere çıktı

Çaldıran Savaşı (1514)

Savaşın Sebepleri

1Şah İsmailin Yavuz Sultan Selimin padişahlığı sırasında tebrik için elçi göndermemesi

2Şah İsmailin adamları aracılığıyla Doğu Anadoluda ayaklanmalar çıkarması(Şiilik faaliyetleri)

-1514 yılında Çaldıran Ovasında Safevi Devleti ile yapılan savaşı Osmanlılar kazanmıştır

Savaşın Sonuçları

1Doğu Anadolu Osmanlı egemenliğine girdi

2Safevilerin Doğu Anadoludaki faaliyetleri bir süre önlenmiş oldu

31515 de Turna Dağı Savaşı ile Dulkadiroğulları beyliğine son verildi Anadolu Türk siyasi birliği tekrar sağlandı

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com