Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
mahidevran, mustafa, sultan, şehzade

Mahidevran Sultan Ve Şehzade Mustafa

Eski 07-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Mahidevran Sultan Ve Şehzade Mustafa

Mahidevran sultan nerelidir - Şehzade Mustafa kimdir - Şehzade Mustafa neden öldürülmüştürMahidevran sultan Osmanlı padişahlarından Kanuni Sultan Süleyman’ın eşlerinden biridir

Mahidevran Sultan’ın Arnavut kökenli olduğu söylenir Kanuni ile tahta çıkmadan önce Manisa valisi olarak görev yaptığı sırada evlendiği bilinir

Mahidevran sultan 1515 senesinde Kanuni’nin ilk erkek evladı olan Şehzade Mustafa’yı doğurdu 1520 Senesinde Kanuni’nin padişah olmasıyla beraber İstanbul’a geldi Bu esnada Hürrem sultan saray haremine yeni girmişti ve kısa bir zaman içerisinde Kanuni’nin en sevdiği eşi konumuna geldi 1524 Senesinde Hürrem sultan da bir erkek çocuk doğurdu

Şehzade Mustafa yetişkinliğe geldiği zaman Osmanlı geleneğine uyarak Amasya’ya vali olarak gitti Yine gelenek olduğundan dolayı annesi Mahidevran Sultan da oğlu ile beraber bu şehre gitti Şehzade Mustafa’nın Kanuni’nin büyük oğlu olması ve sevilen bir şehzade olması yüzünden babasının ardından tahta çıkması bekleniyordu

Fakat Kanuni 1553 senesinde öz oğlu Mustafa’yı kendisini tahttan indirmeyi planladığı sebebiyle boğdurttu Hürrem Sultan’ın Kanuni’yi bu kararı verirken etkilediği söylenir

Şehzade Mustafa’nın öldürülmesinin ardından Mahidevran Sultan gözden düştü Hayatının büyük bir kısmını fakir olarak oğlunun mezarının olduğu Bursa’da geçirdi Fakat annesi Hürrem Sultan’ın ölmesinin ardından 2 Selim Mahidevran Sultan’a maaş bağlattı ve 1555 senesinde Mustafa’nın türbesini yaptırttı

alıntı

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com