Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
antlaşması, vasvar, önemi, özellikleri

Vasvar Antlaşması Önemi Ve Özellikleri

Eski 07-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Vasvar Antlaşması Önemi Ve Özellikleri

Vasvar Antlaşması - Vasvar Antlaşması Sonucu - Vasvar Antlaşması Önemi - Vasvar Antlaşması Konu Anlatım

(1664)

-Zitvatoruk Antlaşması ile sağlanan barış 1662'ye kadar sürdü

-Avusturya'nın Osmanlı Devleti'ne bağlı Erdel Beyliği'nin iç işlerine karışması üzerine Osmanlı - Avusturya savaşları yeniden başladı

-Sadrazam Köprülü Fazıl Ahmet Paşa, Avusturya üzerine sefere çıktı

-Uyvar Kalesini fethetti

-Avusturya'nın diğer devletlerden de aldığı yardımlarla oluşturduğu ordu bozguna uğratıldı

-Bunun üzerine Avusturya barış istedi

İmzalanan Vasvar Antlaşması'na (1664) göre;

-Uyvar Kalesi Osmanlı Devleti'nde kalacak

-Erdel eskiden olduğu gibi yine Osmanlı Devleti'ne bağlı kalacak Avusturya Erdel Beyliği'nin iç işlerine karışmayacak

-Avusturya, Osmanlı Devleti'ne savaş tazminatı ödeyecek

(1664)

-1662'de Avusturya seferine çıkan Osmanlı ordusu Uyvar, Zerinvar ve Novigrat kalelerini aldı

-Bu savaşlar 1664 yılında imzalanan Vasvar Antlaşması ile son buldu

Vasvar Antlaşması (1664)

a) Uyvar ve Novigrat kaleleri Osmanlılara bırakılacak, Zerinvar Avusturya'da kalacaktır

b) Erdel Osmanlı Devleti'nde kalacak, Osmanlı Devleti ve Avusturya, Erdel'den askerlerini çekecektir

c) Avusturya, Osmanlıların Erdel Beyi adayını tanıyacaktır

d) Avusturya savaş tazminatı ödeyecektir

-Bu antlaşmadan sonra Avrupalılar, Osmanlıların eski gücünü kazandığını zannederek büyük bir paniğe kapılmıştı

Not : Avusturyadan toprak kazanılan son antlaşmadır Son kez savaş tazminatı alınmıştır

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com