Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
eserleri, hanın, hayır, ikinci, murad, sultan

Sultan İkinci Murad Hanın Hayır Eserleri

Eski 07-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Sultan İkinci Murad Hanın Hayır Eserleri

Sultan İkinci Murad Han’ın Hayır Eserleri – Osmanlı Tarihi

Sultan İkinci Murad Han zamanında, halk, askerler ve âlimler refah içinde olup, halleri gayet iyi idi Onun zamanında ülke, bid’atlerden; İslâm’da olmayıp da sonradan ortaya çıkan şeylerden temizlendi Memleket mamur olup şenlendi, adalet kuruldu

Sultan Murad’ın saltanatı zamanında, emniyet, sulh ve rahat sebebiyle yetmiş iki millet gelip, onun saltanat şemsiyesi altında yerleşmişlerdi

Sultan Murad ülkesinin her tarafını imar etmeye çalışırdı Saltanat merkezi Bursa’da bir imaret ve büyük bir cami yaptı Bu camiye otuz hafız ve on dört tehlilci tayin etti Tehlilciler, her gün yetmiş bin kere “Lâ ilâhe illallâh” diyecekler ve buradan hasıl olan sevabı, iki dünyanın efendisi Hazreti Muhammed’e (sav), bütün peygamberlere, baba ve dedelerine, bütün erkek ve kadın mü’minlerin ruhlarına hediye edeceklerdi Bu camiin yanında bir medrese yaptırdı İkisinin arasına asil vücudu şeref bulsun diye bir yüksek kubbe yapılması, o kubbede gece gündüz hiçbir saat Kur’ân okumaktan geri kalmamaları emrolundu

Edirne’de de büyük bir cami, fakirhâne, bir imaret, darülhadîs ve bir medrese yaptırdı Bu camiye de, Bursa camiindeki gibi otuz hafız ve on dört tehlilci tayin etti Babası Sultan Çelebi Mehmed ruhu için En’am Sûresi’ni okusunlar diye kırk kişi, her gün salevat getirsinler, sevabını kâinat serverinin temiz ruhuna hediye etsinler diye beş kişi tayin etti Her gün (lâ ilâhe illallâh) kelimelerini okusunlar diye nice kişiler tayin etti

Rumeli’de Ergene (Uzunköprü) adlı bir kasaba kurdu Orada bir imaret, yüz yetmiş dört kemerli bir köprü ile nice ribatlar, hamamlar, camiler, hangâhlar yaptırdı

Halilürrahman’a, Mekke-i Mükerreme’ye, Medine-i Münevvere’ye her yıl üç bin beş yüz flori gönderdi Ankara havalisinde Balıkhisarı demekle tanınmış subaşılık köylerini, Mekke’nin fakirlerine vakfetmiştir Bulunduğu şehirlerde seyyidlere, hassa gelirlerinden bin floriyi kendi mübarek eliyle dağıtırdı Cuma günü sadakasını hiç eksik etmezdi

Fazilet Takvimi 2012

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com