Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
iran, nedenleri, osmanlı, savaşları, sonuçları

Osmanlı - İran Savaşları Nedenleri Ve Sonuçları 1

Eski 07-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Osmanlı - İran Savaşları Nedenleri Ve Sonuçları 1

Osmanlı İran Savaşları - Osmanlı İran Savaşı Nedeni - Osmanlı İran Savaşı Konu Anlatım

(1577 - 1639)

III Murat Dönemi (1577-1590)

-III Murat, 1579'da İran şahı Tahmasb'ın ölümü ile ortaya çıkan taht kavgalarından faydalanarak İran üzerine sefere çıktı

-Osmanlı Ordusu, Hazar Denizi'ne kadar ilerledi fakat, 1590'da İranlılar'ın barış İstemesi Üzerine Ferhat Paşa Antlaşması imzalandı

Ferhat Paşa Antlaşması (1579)

-Bu antlaşma ile Azerbeycan, Luristan, Gürcistan ve Dağıstan Osmanlılara bırakıldı

-Osmanlı İmparatorluğu, bu antlaşma ile doğuda en geniş sınırlara ulaşmış oldu

I Ahmet Dönemi (1603-1611)

Nedeni : Osmanlı Devleti'nin Batı'da Avusturya ile savaşta bulunmasını ve Anadoludaki Celali İsyanlarını fırsat bilen İran'ın Ferhat Paşa Antlaşması ile Osmanlı Devleti'ne verilen yerleri geri almak istemesi

-Şah Abbas, 1603'te Tebriz ve Erivan'ı alarak Diyarbakır ve Musul'a kadar ilerledi

-1611 yılında Nasuh Paşa Antlaşması imzalanarak bu savaşa son verildi

Nasuh Paşa Antlaşması (1611)

1 Bu antlaşma ile Osmanlı Devleti, Ferhat paşa Antlaşması ile aldığı toprakları geri verdi

2 İran her sene Osmanlı Devleti'ne ikiyüz deve yükü ipek verecekti

Bu antlaşma Osmanlı Devleti'nin elde ettiği toprakları geri verdiği ilk antlaşmadır

I Mustafa Dönemi (1617-1618)

Nedeni : İran'ın antlaşmalarda verdiği sözü tutmayıp Osmanlı Devleti'ne söz verdiği ekonomik yükümlülüğü yerine getirmemesi

-1617-1618 tarihleri arasında devam eden bu savaşlarda önemli bri çatışma olmadı, 1618'de İran ile Serav Antlaşması imzalandı

-1618 yılında imzalanan Serav Antlaşması ile Nasuh Paşa Antlaşması'nın koşulları her iki ülke tarafından da yeniden kabul edildi

IV Murat Dönemi (1622-1639)

Nedeni : İran'ın hile ile Bağdat'ı işgal etmesi

-IV Murat, İran'a iki sefer düzenledi

-Bu seferler sonunda Revan ve Bağdat'ı tekrar ele geçirdi

-1639 yılında İran ile Kasr-ı Şirin Antlaşması imzalandı ve altmış yıldır süren İran savaşları sona erdi

Kasr-ı Şirin Antlaşması (1639)

1 Azerbaycan ve Revan İran'a bırakıldı

2 Bağdat Osmanlı Devleti'ne bırakıldı

3 Zağros Dağları iki ülke arasında sınır oldu

-Bu antlaşma ile XVII yüzyıl Osmanlı-İran savaşları sona erdi ve bugünkü Türkiye-İran sınırı büyük ölçüde çizildi

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com