Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
adalet, maat, tanrıçası

Ma'at - Adalet Tanrıçası

Eski 07-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Ma'at - Adalet Tanrıçası

Ma'at Nedir - Ma'at Hakkında - Mısır Mitolojisi Hakkında - Mitoloji'de Ma'at - Mısır Mitolojisi - Ma'at Anlamı

Ma'at, Mısır'ın doğruluk ve adalet tanrıçasıdır Thoth'un karısı olduğuna inanılır ve ondan sekiz çocuğu olmuştur Bu çocuklardan en önemlisi Amon'dur Bu sekiz evlat, Hermopolis'in baş tanrılarıdır ve oradaki rahiplere göre, onlar yerküreyi yaratmışlardır

Ma'at, oturan ya da ayakta duran kadın formlarında resmedilmiştir Onun resimlerinde her zaman başında bir tüy bulunur Bazı resimlerinde ise kollarında bir çift kanat görülür

Firavunlar ülkelerini bu tanrıçanın belirlediği ilkelere göre yönetirlerdi Ve böylece "evrensel düzenin" sağlanacağına inanırlardı Kafasında bir devekuşu tüyü taşır Bu tüy saf iyiliği,hakikati ve doğruluğu temsil eder ve Osiris'in mahkemesinde ölünün kalbi terazide bu tüy karşına konurdu Böylece ölen kişinin iyi ve kötü ruhlu olduğu anlaşılırdı

İnanışa göre, zamanın başlangıcında dünya yaratılırken ortaya çıkan kaos Ma'at'ın koyduğu kurallar ile ortadan kalktmıştır Bu nedenle firavunların bu kurallardan uzaklaşması durumunda kaosun geri gelip Mısır ve dünyayı yok edeceğine inanılır

Ölü kişi yargılanırken, Ma'at'ın tüyü ile ölünün kalbi terazinin kefelerine konur Eğer, kalp tüy ile dengede kalırsa, ölü Duat'ta ölümsüz yaşama hak kazanır Çünkü, tüy kadar hafif yürek günah ve şeytanın yükünü taşımıyor demektir

Ma'at'ın son görevi, güneş tanrısı Ra'ya gökyüzündeki seyahatlerinde rehberlik etmektir Her gün gökyüzünde onu taşıyan geminin rotasını belirler Bazı inanışlara göre, gemide onunla beraber yön göstermek için yolculuk da eder

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com