Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
fethi, gelibolunun

Gelibolu'nun Fethi

Eski 07-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Gelibolu'nun Fethi

Osmanlı savaş taslakları - Bizans İmparatorluğu'nun muharebeleri - Osmanlı-Bizans savaşları - Osmanlı'nın muharebeleri - Çanakkale tarihi

Gelibolu'nun fethi

Tarih 1354

Bölge Anadolu Gelibolu

Sonuç Osmanlı Zaferi

Avrupa yayılmaya açıldı

Taraflar

Flag of PalaeologusEmperorsvg Bizans İmparatorluğu Flag of the Ottoman Sultanate (1299-1453)svg Osmanlı Devleti

Kumandanlar

VI Yannis Kantakuzenos Süleyman Paşa

Savaş hakkında fazla bilgi bulunmamaktadır Sadece iki ordunun karşılaştığı ardından Osmanlı askerlerinin üstünlüğü ile savaşın bittiği ve Osmanlılar'ın Rumeli'ye geçtiği bilinmektedir

Süleyman Paşa padişahtan aldığı emir ile Gelibolu'ya hareket etti 1354'te iki ordu karşılaştı Bölgedeki Çimpe Kalesi'nin Osmanlılara geçmesi ile Bizans'ın Güney Marmara toprakları tamamen alınmıştır

Böylelikle:

Rumeli'ye geçiş kolaylaşmış

Çimpe Kalesi alınarak Çanakkale Boğazı'nda egemenlik kurulmuş

Türkler Rumeli'de iskan politikasına girişmiştir

Böylece Bizanslılar Anadolu topraklarındaki sahipliğini kaybettiler Ege Denizi' ne giriş ki bunun anlamı Osmanlılar şimdi Mora Yarımadası, Yunanistan ve daha sonra Sırbistan'ın kuzeyinin fethini yerine getirebilecekti

Bazı zamanlar için, Gelibolu Yarımadası'ndaki Türklerin yerleşimi hala Bizans yetkililerinin otoritesi altındaydı 1350'li yılların başlarında şehre yakın Zympa'nın küçük kaleleri Osmanlılarca alınmıştı

1354 yılında Gelibolu, bir depremle vuruldu ve yaşayanların onu terketmesine sebeb oldu Bunu takiben Osmanlılar, sehrin sahipliğini ele geçirdiler ve onun içinde daha sonra Avrupa içlerine genişlemeyi kolaylaştırmak için bir büyük müstahkem yer inşa ettiler[

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com