07-25-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Keçiboynuzu Dünyanın Gözdesi!
Afrodizyak özelliği yanında kolesterol düzenleyicilikten, çocuklarda zeka ve kemik gelişimine kadar birçok faydası bulunduğu belirtilen keçiboynuzu nektarının, İngiliz ve Almanların gözdesi olduğu bildirildi Mersin de faaliyet gösteren Atışeri Tıbbi ve Aromatik Bitkiler İthalat ve İhracat Şirketi Sorumlusu Ayşe Atışeri, AA muhabirine yaptığı açılamada, dünyada yıllık ortalama 150 bin ton olan ve diğer adıyla harnup olarak bilinen keçiboynuzu üretiminin yaklaşık yüzde 10 unun Türkiye de yapıldığını söyledi Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından bir süre önce orman köylüsünün gelir düzeyini artırmak amacıyla başlatılan çalışma kapsamında bozuk ormanlık arazilerde keçiboynuzu bitkisi yetiştirilmeye başlandığını anımsatan Atışeri, projede yüzde 100 başarı sağlanması halinde elde edilen ürün miktarının önemli ölçüde artacağını ifade etti Atışeri, yeni ekim alanlarından elde edilen ürünlerle Türkiye deki
yıllık 20 bin ton dolayındaki keçiboynuzu nektarı üretiminin de buna paralel olarak artacağına işaret ederek, "Böylece hem Türkiye de daha çok ürün piyasaya sunulmuş hem de ihracatı artarak ülkeye daha çok döviz girdisi sağlanmış olacak" dedi Türkiye de keçiboynuzu nektarı üretimi ve ihracatı yapan sayılı
firmalardan biri olduklarını söyleyen Atışeri, Tarsus taki tesislerinin günlük 3 ton keçiboynuzu nektarı işleme kapasitesine sahip olduğunu belirtti Atışeri, şöyle konuştu: "Kimyasal veya doğal katkı maddesi olmadan üretilen pekmezin önemli bölümünü, yurt içinde piyasaya sürüyoruz İngiltere ve Almanya ya geçen yıl 20 ton keçiboynuzu nektarı ihraç ettik Bu yılki hedefimiz ise 30 ton İhracatımız geçen yıllara oranla arttı Bu artış, İngiliz ve Almanların keçiboynuzu pekmezini sevdiğini gösteriyor Bir süre önce ihracata başladığımız ABD de de ürünümüz ilgi görmeye başladı Bu arada yeni pazar hedefimiz Arap ülkeleri Arap ülkelerinde pekmezin tutulacağını sanıyoruz Bu ülkelere zaten keçiboynuzu meyvesini gönderiyoruz "Atışeri, Özden markasıyla piyasa sürdüğü keçi boynuzu nektarının, Hacettepe Üniversitesinde yapılan incelemede, antioksidan aktivitesinin çok yüksek olduğuna ilişkin belge verildiğini kaydetti
Keçiboynuzu pekmezinin faydaları
Cinsel gücü artırdığı ve bu yönde kalıcı etki yarattığı bilinen keçiboynuzu pekmezinin, ayrıca kolesterolü düşürdüğü, içerdiği yüksek miktardaki potasyum, fosfor ve kalsiyumla, çocukların zeka ve kemik gelişimini sağladığı, astım, bronşit ve nefes darlığı gibi rahatsızlıkları önlediği, göğüs ağrılarını izole ettiği belirtiliyor Balgam söktürücü ve hazmı kolaylaştırıcı özelliği de bulunduğu ifade edilen an pekmezin, hafızayı ve dikkati artırdığı, sinirleri rahatlattığı kaydediliyor KeçiboynuzuAnadolu nun bazı bölgelerinde "harnup" olarak da bilinen, ana vatanı Yunanistan, Fas, Tunus ve İsrail olan keçiboynuzu, Türkiye de ise Antalya ve Mersin ile Muğla nın Datça ilçesi dolaylarında yaygın şekilde yetişiyor Meyveleri mayıs ayı başında büyümeye başlayan keçiboynuzu, haziran-temmuz aylarında olgunlaşıyor Olgunlaştıktan sonra meyve rengi yeşilden kahverengiye dönüşen keçiboynuzu, kuruyuncaya kadar toplanmıyor Doğada kendiliğinden yetişen bu meyve, Eylül ayından Aralık ayı sonuna kadar hasat edilebiliyor
Kaynak: Milliyet Sağlık
|
|
|