07-25-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Obeziteyle Nasıl Savaşılır?
Ülkemizde yetersiz ve dengesiz beslenmeye bağlı önemli sağlık sorunları bulunduğu belirtilerek,tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de şişmanlık (obezite), kalp-damar hastalıkları, diyabet, osteoporoz gibi kronik hastalıkların görülme sıklığının giderek arttığı ifade edildi Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü obezitenin, hem bir hastalık hem de ciddi, sosyal, psikolojik ve ekonomik sorunlara yol açan, yaşam boyu sürecek çeşitli hastalıklara zemin hazırlayan bir durum olduğunu anımsatılarak, obezite ile savaşmanın püf noktalarını açıkladı Bu konuda yapılan açıklamada, sağlıklı yaşam için öneriler şöyle sıraladı: 1 Yeterli ve dengeli beslenebilmek için dört besin grubundaki besinleri (süt ve süt ürünleri, et-yumurta-kurubaklagiller, meyveler-sebzeler, ekmek-tahıl grubu ) her öğünde önerilen miktarlarda birlikte tüketiniz 2 Her öğünde, dört besin grubundan farklı besinler seçerek besin çeşitliliğini sağlayınız 3 Sağlığınız için günde en az 5 porsiyon ( 400 gram ) sebze ve meyve tüketiniz 4 kalp ve damar hastalıklarından korunmak için sağlıklı beslenmeye özen gösteriniz 5 Yeterli ve dengeli beslenmek için öğün atlamayınız, besinlerinizi günde en az üç ana öğünde tüketmeye özen gösteriniz 6 Sabah kahvaltısı sağlıklı beslenmede önemli bir öğündür Güne istekli başlamak, iş ve okulda başarılı olmak için mutlaka kahvaltı yapınız 7 Yeterli ve dengeli beslenme ile düzenli fiziksel aktivite, vücut ağırlığının kontrolünde temel koşuldur 8 Kemik erimesinin önlenmesinde günde en az 2 su bardağı süt veya yoğurt tüketiniz Bir su bardağı sütün yerine 2 kibrit kutusu büyüklüğünde peynir de tüketebilirsiniz 9 Vücudunuzdaki sıvı dengesini korumak için günde 8-10 bardak su içiniz 10 Sıvı tüketiminizi arttırınız, su içmek için susamayı beklemeyiniz 11 Boy uzunluğuna uygun vücut ağırlığının dengede tutulması yani ideal ağırlığın sürdürülmesi uzun ve sağlıklı yaşamın temelidir 12 Kendinizi kilolu buluyorsanız, kısa sürede hızla kilo verdiren şok diyetler yerine, bir sağlık kuruluşundan yardım alınız 13 Aşırı yağlı, şekerli ve tuzlu besinlerden kaçınınız 14 Sağlıklı beslenmek için doğal ve taze besinleri tercih ediniz 15 Sağlığınızı korumak için kızartma, kavurma yerine haşlama, ızgara gibi pişirme yöntemlerini tercih ediniz 16 Sağlığınız için etli yemeklere pişirme esnasında yağ ilave etmeyiniz 17 Meyve ve sebzeleri mevsiminde bol su ile yıkadıktan sonra, mümkünse kabuğuyla tüketiniz 18 protein kalitesi yüksek olduğu için büyümenin hızlı olduğu bebeklik ve çocukluk dönemlerinde hergün bir adet yumurta tüketilmesi yararlıdır 19 Yumurta satın alırken üzeri temiz, çatlağı ve kırığı olmayan yumurtaları tercih ediniz, kullanmadan önce mutlaka yıkayınız 20 Pişmemiş (çiğ) yumurta tüketmeyiniz 21 asitli ve gazlı içecekler yerine taze sıkılmış meyve suyu, süt ve ayran gibi içecekleri tercih ediniz 22 Ambalaj kapakları bombe yapmış besinleri kesinlikle tüketmeyiniz 23 Kaynağı bilinmeyen denetimsiz sokak sütü yerine pastörize veya uzun ömürlü sütü (UHT) tercih ediniz 24 Kurubaklagiller, sebzeler ve makarna pişirilirken haşlama sularının dökülmesi besin değerini azaltır 25
Kaynak : Bayposta com
|
|
|