07-25-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Kıymada Kolibasili Bulundu
Tahsin Akça'nın haberi
Analize göre en sağlıksız kıymalar Üsküdar, Zeytinburnu ve Bahçelievler de
İçine sakatat, tavuk derisi, kemik havuç gibi ürünler katılarak hile yapılan hazır kıymalarda insan ve hayvan dışkısı bulunan eşerişya koli (koli basili) mikrobu da çıktı Kasaplar Odası nın 8 ilçe belediyesiyle yaptığı çalışmada skandal denilebilecek sonuçlara ulaşıldı Milyonlarca kişinin yaşadığı 8 ilçeden alınan 116 numuneyle yapılan son araştırmada hazır kıymaların içinde koli basili ve bağırsak enfeksiyonuna yol açan staphylococcus aureus bakteriler ortaya çıktı Alınan numunelerin yüzde 73 ü, yani 85 tanesinde insan sağlığını tehlikeye atacak düzeyde bozulma tespit edildi
ÜSKÜDAR DA YÜZDE 56
Araştırma sırasında İstanbul un Üsküdar, Bahçelievler, Zeytinburnu, Güngören, Bayrampaşa, Bağcılar, Tuzla ve Kartal ilçelerinden hazır kıyma örnekleri alınarak incelendi Numunelerin ortalama yüzde 83 ünde böbrekleri iflas ettiren koli basili çıktı Bunların yüzde 49 unda ise koli basili oranının kabul edilebilir sınırın çok üzerinde olduğu belirlendi Üsküdar yüzde 56 lık oranla koli basilinin aşırı seviyede olduğu numunelerin en fazla görüldüğü ilçe oldu Zeytinburnu yüzde 50, Bahçelievler ise yüzde 47 ile ilk üçte yer aldı Yine numunelerin yüzde 49 unda staphylococcus aureus denilen zehirli bir bakteri çıkarken, bunların da yarısında aşırı oranlara rastlandı Bu bakteride Bahçelievler yüzde 38 lik aşırı seviyedeki numune sayısıyla ilk sırada Numunelerin yüzde 10 unda etle ilgisi olmayan yabancı türlere de rastlandı
Koli basili en çok böbrekleri vuruyor
E-coli basili: enfeksiyonların birçoğunda etken E coli basili olarak adlandırılan bakteri Bu bakteri türü, büyük baş hayvanların bağırsaklarında yaşıyor Kesme işlemi veya etin paketlenmesi sırasında, ete bulaşabilir İdrar yolu enfeksiyonları tedavi edilmezse bakteriler böbreklere ilerleyerek böbrek iltihabına yol açabilir
Staphylococcus aureus: İnsanların üzerinde, derilerinde, burunlarında, boğazlarında, enfekte olmuş yaralarda ve sivilcelerde bulunuyor Oda sıcaklığında hızla ürer ve toksin üretir Aşırı mide bulantısı, kusma, karında kramplar ve ishal, gıda yendikten 16 saat kadar sonra ortaya çıkıyor Genelde 2-3 gün sonra belirtiler ortadan kalkar
ETBİR: 1 100 YTL ceza yeterli değil
Türkiye Et Üreticileri Birliği (ETBİR) Başkanı Önder Ünlüer, hazır kıymada yaşanan sıkıntının denetimlerle çözümlenebileceğini, ancak bu konuda cezaların da caydırıcı olmadığını belirtti Sağlığa zararlı maddeler içeren hazır kıyma ile yakalanan bir üreticiye miktarı ne olursa olsun 1 100 YTL ceza kesildiğine dikkat çeken Önder Ünlüer Cezanın artırılması gerekiyor Biz 3 kez bu cezayı alan bir işletmenin kapatılması gerektiğini düşünüyoruz diye konuştu
(Star)
Kaynak : Bayposta com
|
|
|