![]() |
Tabağınızdaki Güneş |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Tabağınızdaki GüneşSağlıklı ve hızlı bronzlaşmanın yedikleriniz ve içtikleriniz, kısaca öğünlerinizle de alakalı olduğunu biliyor muydunuz? Soluklaşmış tenlerimizin güneşle buluşup canlanacağı ve o güzel bronz tonlarına bürüneceği mevsime nihayet geldik ![]() ![]() Tabağınızdaki güneşi bulmak için yararlı bilgiler edineceğinize eminiz! Anti oksidanlardan faydalanma Güneşin kızıl ötesi ışınları melanin (cildin pigmenti) üretimini tetikleyerek cildin bronzlaşmasını sağlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() anti-oksidan, selenyum, beta-karoten ve provitamin A sağlayarak organizmanızın daha kuvvetli olmasını, cildin güneş ışınlarına daha iyi direnmesini ve doğru olan şekilde hafifçe renklenmesini sağlar ![]() Taze yaz meyve ve sebzelerinde C vitamini ve beta-karoten bulunur ![]() ![]() C vitamini kaynakları: çilek, biber, domates ve teredir ![]() Beta-karoten kaynakları: mango, kayısı, kavun, karpuz, havuç, şeftali ve teredir ![]() A vitamini kaynakları: ciğer, yumurta sarısı, yağlı balıklar, tereyağı ve peynirlerdir ![]() ![]() E vitamini kaynakları: çerezler, taze sebzeler ve nebati (özellikle mısır ve ay çiçek) yağlardır ![]() ![]() Selenyum kaynakları: kabuklular, deniz mahsulleri, balıklar, mantarlar, tahıllar, sarımsak ve soğandır ![]() Vücudu içten nemlendirme Güneşe düzenli olarak maruz kalındığında cilt hücrelerinin zarındaki yağlı asitler zarar görür; cilt esnekliğini kaybeder ve susuz kalır ![]() Buna mani olmak ve cilde ihtiyacını geri vermek için öncelikle bol su tüketmek gerekir ![]() ![]() ![]() ![]() Ayrıca beslenirken vücuda yeterli miktarda yağ almak da gerekir ![]() ![]() ![]() ![]() Nikotin ve ***** cilt sağlığının düşmanıdır: cildi hassaslaştırarak bozar ve yıpratırlar ![]() Bronzlaşmaya yardımcı besinler Sürekli olarak güneş ışınlarının zararları konusunda uyarılsak da aynalar bambaşka hikayeler anlatır! Hiçbirimiz yazın dekolteler ve askılılarla özdeşleşen o sıcak, bronz güzelliği kaçırıp beyaz kalmak istemez ![]() ![]() ![]() Bazı besinlerin bronzlaşmayı artırıp bazılarının da yavaşlattığını biliyor muydunuz? Örneğin C vitamini bronzluğu geciktirir; yani narenciye, maydanoz, frenk maydanozu veya tere otunu büyük miktarda tüketenler daha zor bronzlaşır ![]() ![]() ![]() Kızartmalar, soslu yemekler, konserveler, şarküteri ürünleri, sert kahveler ve aperitifler ise yanmanıza neden olur; ama sağlığınız için bunlardan uzak durun ![]() Peki hem sağlık hem bronzluk bir arada olmaz mı dersenizelbette olur: Havuç: havucun yararlarını hepimiz biliyoruz ![]() ![]() ![]() Zeytin yağı: canlandırıcı ve yenileştirici etkileriyle beslenme rutininin vazgeçilmezi olmalıdır ![]() Peynirler: özellikle pişmiş ve beyaz peynirler tüketilmelidir ![]() Yumurta sarısı: yumurtanın sarısında bol A vitamini vardır ![]() ![]() ![]() Izgaralar: Etlerinizi biraz baharat, balsamik sirke ve zeytinyağında veya kırmızı şarapta veya soya sosunda bekleterek terbiye (marine) ettikten sonra pişirin ![]() ![]() Mönü önerileri Sağlıklı bronzlaşmak doğru, ancak en doğrusu sağlıklı yaşamak ![]() ![]() ![]() - Bol su içilmelidir ![]() - Dengeli ve düzenli yemek yenmelidir ![]() - Bronzlaşmanın etkilerinden cildi korumak için bol A, C ve E vitamini tüketilmelidir ![]() - Serbest radikallerin zararına karşı bol anti-oksidan tüketilmelidir ![]() - Güneşe aralıklarla ve kısa süreli çıkılmalıdır ![]() Nihayet tabağınızdaki güneşi bulabileceğiniz mönü önerileri: Karışık taze sıkılmış veya çırpılmış meyve suyu: mango, kivi, çilek; tek başlarına ya da kokteyl olarak Salata: ıspanak, havuç veya karışık yeşil salata Buğuda az pişirilmiş veya çiğ sebzeler: renk için havuç, içerdikleri su için kereviz ve salatalık; alternatif olarak sebzeli kiş Ana yemek: sıcak ya da soğuk servis edilebilecek ızgara balık veya tavuk rosto; sıcak servis edilecek ızgara pirzola ![]() Sindirmek için: beyaz peynir tabağı Tatlı olarak: meyve salatası veya erik, papaya, kayısı ve şeftaliden oluşan meyve tabağı |
![]() |
![]() |
|