07-25-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Zehirli Mantara Dikkat
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi gastroenteroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç Dr Zeki Karasu, zehirli mantarla zehirsiz mantarın birbirinden ayırt edilmesinin çok zor olduğunu belirterek, "Bir lokma yemek için hayatınızı riske sokmayın" dedi
Zehirsiz mantarlara benzeyen birçok zehirli mantar türü olduğunu ifade eden Doç Dr Karasu, "Zehirli mantarları gözle ayırt edebilmek imkansızdır Ancak büyüteçle bakıldığında görülebilirler Bu yüzden halkımızın çok dikkatli olması gerekir Dağ başından, bahçelerden topladıkları mantarları yememeleri ve belli yerler dışında satılan mekanlardan mantar satın almamaları konusunda halkımız bilinçli olmalıdır Bir lokma yemek için hayatınızı riske sokmayın" dedi
Mantarın tüketildikten sonra vücutta toksit etkiler meydana getirebilen bir gıda olduğunu vurgulayan Doç Dr Karasu, "Zehirli mantarların yol açtığı zehirlenmeler bulantı, kusma, ishal gibi belirtilerle başlar ve birkaç gün sonra şiddetini arttırarak karaciğer ve böbreklerde ağır tahribata yol açar Bunun sonucunda da karaciğer ve böbrek yetmezlikleri ortaya çıkar Hasta giderek sararmaya ve şuurunu kaybetmeye başlar, sürekli uyku halinde olur Hastayı kurtarmanın tek yolu gerekli organ naklinin yapılmasıdır" diye konuştu
Yemek için daima kültür mantarlarının tercih edilmesi gerektiğini belirten Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof Dr Kaya Boztok ise, insanların zehirlenmelere karşı marketlerde satılan ambalajlı mantarları yemesi gerektiğini vurguladı Prof Dr Boztok, "Kültür mantarları kabukları soyulmadan ve haşlanmadan da rahatlıkla tüketilebilir" dedi
Mantarın insan sağlığı için çok önemli bir besin olduğunun altını çizen Prof Dr Boztok, "Mantar demirce zengin olması nedeniyle kansızlık tedavisinde kullanılması tavsiye edilen bir besindir Ayrıca kalp ve damar hastalıklarında etkili olan folik asitce de zengindir Bazı mantar türlerinde bağışıklık sistemini arttıran kimyasal bileşikler de mevcuttur yağ içermediği için protein değeri yüksektir ve rejim yemeği olarak kullanılabilir" şeklinde konuştu
Prof Dr Boztok, bütün bu zengin besin değerine karşın bilinmeyen mantarların büyük risk taşıdığını belirterek, mutlaka kültür mantarlarının tüketilmesi gerektiğini vurguladı
Kaynak : Bayposta com
|
|
|