Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
deyip, geçmeyin, suyu, yoğurt

'Yoğurt Suyu' Deyip Geçmeyin

Eski 07-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

'Yoğurt Suyu' Deyip Geçmeyin




Çoğu zaman çöpe dökülen yoğurt suyunun, sağlık açısından son derece önemli olan B2 vitamini bakımından çok zengin olduğu bildirildi
Erciyes Üniversitesi Atatürk Sağlık Yüksek Okulu Beslenme ve
Diyetetik Bölümü Öğretim Görevlisi Dr Nurten Budak, AA muhabirine
yaptığı açıklamada, yoğurt suyunda bulunan ve Türkiye'de eksikliği en
fazla görülen vitaminlerden biri olan B2 vitamininin, sağlık açısından
son derece faydalı olduğunu belirtti
Genellikle yoğurdun kalitesini azaltacağı ve lezzetini bozacağı
düşüncesiyle suyunun döküldüğünü vurgulayan Budak, B2 vitamininden
faydalanılması için yoğurt suyunun dökülmemesi veya başka alanlarda
kullanılması gerektiğini kaydetti
yoğurt suyunun çorba ve ayran yapımında kullanılarak
değerlendirilebileceğini öneren Budak, ''yoğurt suyu ile birlikte
tüketilmelidir Ancak, ille de süzdürülmek isteniyorsa yoğurdun suyu
ayran veya yoğurt çorbası yapımında kullanılmalıdır Bu sayede yoğurt
suyunda bulunan B2 vitamininin boşa gitmesi engellenebilir'' dedi

-''PROTEİN, KARBONHİDRAT VE YAĞLARIN FAYDASINI ARTIRIYOR-

Yoğurdun suyunda bol miktarda bulunan B2 vitamininin, Türkiye'de
eksikliği en fazla görülen vitaminlerden biri olduğunu ifade eden
Budak, B2 vitamini eksikliğinin göz ve ağız kenarlarında çatlamalar ve
yaralara neden olduğuna, bu şikayetlerin en fazla çocuklarda ortaya
çıktığını söyledi
B2 vitamininin daha çok süt ve süt ürünlerinde bulunduğunu
hatırlatan Budak, bu ürünlerin yanlış koşullarda saklanmasının vitamin
kaybına yol açtığını bildirdi
süt ve süt ürünlerinin güneş ışığında bekletilmesinin B2 vitamini
değerini azalttığını belirten Budak, şöyle devam etti:
''Yoğurdun suyuna sarı ve yeşilimsi rengi veren Riboflavin (B2)
vitaminidir B2 vitamini protein, karbonhidrat ve yağlar ile etkileşim
içine girerek onlardan daha fazla faydalanılmasını sağlar Bu vitamin
yoğurt suyunun yanı sıra tarhana gibi yiyeceklerde de bol miktarda
bulunmaktadır Bu yiyeceklerin B2 vitamininin azalması için güneş
ışığından uzak tutulması gerekir Bazı bölgelerde tarhananın güneş
ışığında kurutulması alışkanlığı bu nedenle yanlıştır Aynı şekilde
güneş ışığında kurutulan tüm süt mamullerinde vitamin kaybı
olmaktadır''

Kaynak : Baypostacom

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.