Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
deniz, dikkat, yerken, ürünleri

Deniz Ürünleri Yerken Dikkat

Eski 07-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Deniz Ürünleri Yerken Dikkat




Balık ve diğer deniz ürünleri düşük yağ içerir ve mükemmel bir protein, vitamin ve mineral kaynağıdır Ancak toksin, bakteri ya da virus bulaşmış deniz ürünü toplum sağlığı açısından gerçek bir sorun yaratmaktadır ABD de her yıl 65-33 milyon hastalık vakası ile 9000 ölümün gıdadan kaynaklanan hastalıklarla ilgili olduğu belirtilmektedir Gebe kadınlarla fetusların (cenin) en yüksek risk grubunda bulunmalarına karşın bu konuda JAMA da yayımlanan bir makalede iyi bir haber yer almaktadır Söz konusu çalışmada, gebelik döneminde balık yiyerek cıvaya maruz kalan kadınların çocuklarındaki gelişme sorunlarının, anneleri cıvaya maruz kalmamış olan çocuklarınkinden daha fazla olmadığı gösterilmiştir Gıda zehirlenmesi olasılığı az olduğundan deniz ürünlerinin sağlık üzerindeki toplam yararı yüksektir Kendinizi korumak için bu sayfada yer alan öneri ve uyarıları dikkate almanız yeterliDENİZ ÜRÜNLERİNDE BULUNAN ZARARLI MADDELER:bakteri: Gıdadan kaynaklanan hastalıkların en sık bildirilen nedeni Vibrio bacterium dur Genellikle uygun olmayan koşullarda satılan deniz ürünleri ya da çiğ tüketilen kabuklu ürünler bu hastalığa yol açar Çoğunlukla 1-7 gün süren ishal ve karın ağrısına, bazen de ölüme neden olur virüsler: Norwalk virüsü sulu ishalin de görülebildiği gastrointestinal hastalık salgınlarına yol açar Son zamanlardaki salgınlar çiğ istiridye tüketimi ile ilişkili bulunmuştur virüs ayrıca, virüsün bulaştığı su, buz, diğer kabuklu deniz ürünleri ve kişilerarası temas yoluyla da yayılır Hepatit A virüsü (HAV) karaciğeri enfekte eder ve ateş, yorgunluk, mide bulantısı, karında rahatsızlık hissi, koyu renkli idrar ve 2 aydan uzun sürebilen kuluçka döneminden sonra ortaya çıkan sarılık gibi semptomlara yol açar HAV genellikle, dışkı ve ağız yoluyla kişiden kişiye bulaşır Ancak, belirli ürünlerde (kabuklu deniz ürünü, marul, donmuş vişne ve donmuş çilek), dondurulmadan önce meydana gelen bulaşma, salgınlara yol açmıştır Doğal toksinler: Bu toksinler, bakarak, koklayarak ya da tadına bakarak fark edilemez ve pişirerek ya da başka bir işlemle yok edilemez Semptomlar mide rahatsızlığı ve ishalden felce ve ölüme kadar geniş bir yelpazede yer alır Kimyasal artıklar: Metilciva (MeHg), poliklorinlenmiş bifeniller (PCB ler) ve dioksin gibi toksik kimyasal maddeler, suda yaşayan hayvanlarda birikir ve bunları yiyenlerin yaşamlarını tehdit ederKENDİNİZİ NASIL KORURSUNUZ? Deniz ürünü satın alırken aşağıdaki konulara dikkat edin eniz ürününü eve dönerken son anda satın alın Taze balık alırken kontrol edin Balık temiz, gözleri berrak ve parlak, solungaçları parlak kırmızı ya da pembe, eti sert, derisi elastik ve parlak olmalı Yapışkan olmamalı Görünüşü nemli olmalı ve ağzı kahverengi olmamalı Balık soğuk olmalı ve balık gibi kokmamalı Seçtiğiniz deniz ürünlerinin ayrı ayrı paketlenmesini isteyin ve en üste ya da soğuk ürünlerin yanına yerleştirin Eve gidişiniz bir saatten fazla sürecekse, deniz ürününü soğutucuda taşıyın Evde dikkat etmeniz gereken konular : Buzdolabının en soğuk yerinde, en az 0 derecede saklayın Çiğ balığı, kümes hayvanlarını ya da eti tahta üstünde kesmeyin Plastik malzemenin temizlenmesi ve sterilizasyonu daha kolaydır Çiğ balığı koyduğunuz tabağı, iyice yıkamadan kullanmayın Balığın raf ömrü, türüne ve kalitesine göre değişir Genel kural satın aldıktan sonra 1-2 gün içinde tüketilmesidir Donmuş deniz ürünü oda sıcaklığında değil, buzdolabında çözülür Bu mümkün değilse soğuk suyun altına koyun Bütün deniz ürünlerini oda sıcaklığı yerine buzdolabında salamura yapın Artan ürünleri 1 saat içinde dondurun ve 2 gün içinde tüketinKİMLER YÜKSEK RİSK ALTINDA?Gıda zehirlenmesine yatkın olanlar:HIV ya da AIDS nedeniyle bağışıklığı zayıflamış olanlar
Kaynak : Baypostacom

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.