![]() |
Astım İlkbaharda Artıyor |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Astım İlkbaharda ArtıyorBu artışın en bilinen nedeni ise solunum yollarında 'polen' denen çiçek tozlarının alerjiye neden olması ![]() ![]() ?Sağlam bir solunum yolu, soluk alma yoluyla gelen toz, duman, polen gibi yabancı maddeleri dışarı atabilecek güçtedir ![]() ![]() ![]() Böylece öksürük, nefes darlığı ve balgam gibi hastalıklara neden olur ![]() ![]() ![]() ![]() İlkbahar mevsiminde polenler, nem ve ağaç yoğunluğu gibi etkenler kişilerde aktif hastalıkların ortaya çıkmasına neden olmaktadır ![]() ![]() Polen alerjisi olan kişilerde özellikle şubat ayı sonu ile haziran ayı başındaki dönemde sık sık hapşırık ve her gün görülen burun akıntısı görülmektedir ![]() ![]() astımı olanlarda ise bu mevsimde nefes darlığı, göğüste kuş sesleri ve ötme, gece sebepsiz uykudan uyanmalar gözlenmektedir ![]() astım hastalığının kronik hastalıklar arasında en sık rastlanılanı olduğuna da değinen Uzman Dr ![]() ![]() Hastalığın görülme olasılığı Uzman Dr ![]() "astım, bronşlarda daralma ile karakterize olan, tedavi edilmezse kalıcı hasarlar bırakan, öldürücü bir hastalıktır ![]() ![]() ![]() Eğer her iki ebeveyn birden alerjik ise bu oran yüzde 60?a kadar çıkabilmektedir ![]() ![]() Atopik dermatit, yani çocuk yaşlarda cilt alerjisi bulguları gösteren ya da alerjik burun şikayetleri gösteren insanlarda astım ortaya çıkması bu genetik yapıyı izah etmektedir ![]() ![]() astımı tetikleyen çevresel faktörleri, hava koşulları, alerjenler, kötü kokular, kirli hava, sigara dumanı, duygusal durumlar ve egzersiz olarak özetlemek mümkündür ![]() Yapılan araştırmalar göstermiş ki genetik yapısı alerjik olup hastalık bulgusu göstermeyen kişi, yaşamının herhangi bir döneminde yukarda saydığımız etkenlerden biri veya birkaçı nedeni ile atak gösteriyor, yani uyuyan hastalık uyanıyor ![]() Hastalık bazılarında sadece burnu etkileyerek alerjik rinit yaptığı gibi, bazılarını da astım hastası yapabiliyor ve bunun nedeni ise henüz tam olarak bilinmiyor ![]() Ev tozları ve polenler Alerjenlerin en önemli atak nedenleri olduğuna da değinen Uzman Dr ![]() ![]() Hayvan tüyleri, hamam böceği, lateks, özellikle çocuklarda yiyecek alerjisi de sıkça görülüyor ![]() Çevresel koşullar ne kadar iyi düzenlenirse hastalığın da o kadar az atak gösterdiğini vurgulayan Uzman Dr ![]() ![]() ![]() Uzman Dr ![]() "Cilde uygulanan alerji testleri ile neye karşı alerjinin olduğu artık kolayca saptanabilmektedir ![]() ![]() Günümüzde alerji tedavileri artık eski dönemlere göre çok daha başarılı bir şekilde yapılmaktadır ![]() Annesi ve babası alerjik olan çocuklara ise erken yaşta koruyucu tedaviler uygulanarak ileriki yaşlarda hasta olma riskleri azaltılmaktadır ![]() ![]() Kaynak : Bayposta ![]() |
![]() |
![]() |
|