07-25-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Gıdada Mühür Vurgunu
Gaziantep Üniversitesi (GAZÜ) Gıda Mühendisliği öğretim üyesi Doç Dr Mustafa Bayram, süt ve meyve sularının üzerindeki son kullanma tarihlerinin mühür ve dijital baskı olarak atıldığını belirterek, Mühür baskılı ürünlerin son kullanma tarihleri *****le silinip değiştirilerek, vatandaşa günü geçmiş gıda satılıyor & dedi
Pastörize edilmiş süt ve kağıt ambalajlarda satılan meyve sularının kullanımına ilişkin bilgiler veren Doç Dr Mustafa Bayram, bazı toptancı ve bakkal sahiplerinin ellerinde bulunan ve son kullanma tarihi geçmiş ürünlerin mühür baskılarını *****le silip değiştirmek suretiyle yeniden satışa sunduğunu ileri sürdü Bu tür ambalajlara dijital ve mühür baskı olmak üzere iki şekilde son kullanma tarihi atıldığını belirten Bayram,& Ne yazıkki bazı market ve bakkal sahipleriyle toptancılar ellerinde bulunan ve son kullanma tarihi geçmiş mühür baskılı ürünlerin tarihlerini *****le siliyor ve yeni tarih atarak satıyor
Bu nedenle vatandaşımız alışveriş yaparken aldığı ürünün üzerinde bulunan son kullanma tarihinin ne ile yazıldığına dikkat etmeli Silinme ihtimali bulunmayan dijital baskılı gıdaları tercih etmeli & şeklinde konuştu Bunun yanı sıra bazen yer darlığından ötürü bu tür gıdaların aşırı şekilde istiflendiğini, üst üste konulan süt ve meyve sularının ambalajlarında gözle görülmeyen küçük delinmelerin meydana geldiğini vurgulayan Doç Dr Mustafa Bayram, Bu tür ambalajlardaki küçük delinmeler ürünün bozulmasına neden olur & uyarısında bulundu
Pastörize edilmiş UHT (Uzun Ömürlü süt) olarak bilinen sütlerin uzun süre bozulmadan kalabildiğine dikkat çeken Doç Dr Bayram, satın alınan sütün kapalı bir halde, oda sıcaklığında 4 ay süreyle saklanabileceğini ifade etti UHT sütlerin açıldıktan sonra mutlaka buzdolabında saklanması gerektiğine değinen Bayram, Uzun ömürlü sütler açıldıktan sonra 2 3 gün içerisinde mutlaka tüketilmeli süte oranla asitli olan meyve suları ise daha uzun bir süre, 4 5 gün bozulmadan buzdolabında saklanarak tüketilebilir & diye konuştu
sütteki bozulmanın kaynatıldığı zaman kesilip kesilmediğine bakılarak kolayca anlaşılabileceğini ifade eden Bayram, Meyve suyundaki bozulma ise daha zor farkedilir Bozulan meyve suyunun renginde ve tadında bir değişme olup gıda, şarapsı bir tad alır Ancak, yine de mikrobiyolojik bir tahlil yapmadan karar vermek zordur & ifadelerini kullandı
Davut Uçar'ın Haberi
Kaynak : Bayposta com
|
|
|