Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Genel Kültür & Serbest Forum > Bunları Biliyor Musunuz ?

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
çikolataaaaaa

çikolataaaaaa:)

Eski 10-27-2007   #1
angelesdream

çikolataaaaaa:)





Çikolata, romantizm ve kırık kalpleri avutuculuğuyla bağdaştırılmış, hislere en çok hitap eden yiyecektir Latince adı “theobroma cacao” olan kakao ağacının çekirdeklerinden elde edilir Batıya çikolatayı ilk kez tanıtan 1519-21 yıllarında Aztek topraklarını fetheden ünlü İspanyol fatih Hernan Cortes?dir Bu fetihle ilgili ayrıntılara yine bu fetihte yer alan Bernal Diaz’ın “The Conquest of New Spain”(Yeni İspanya’nın Fethi) adlı kitabından ulaşılabilir

Mayalıların ve Azteklerin favorisi çikolatayı içmekti Orta Amerika’da bulunan Honduras’ın batısında MÖ 1600′lere ait çikolata içmekte kullanılan törensel kaseler bulunmuştur Kakao çekirdekleri ticari mallardı Öyle ki başta Mayalılar olmak üzere Amerikan yerlileri tarafından, dikenli kırmızı istiridye kabukları, volkanik taşlar, yeşim taşı, tuz ve kumaş ile birlikte bir çeşit para olarak kullanılıyordu Hatta kakao çekirdeklerinin bir çeşit para olarak kullanılmasını İspanyol fethi bile bitiremedi

Çikolata kelimesini iki kökeni vardır İlk olarak, Cortes’e göre Aztekler çikolataya xocoatl1 diyorlardı Diğer bir olası köken ise Maya dilindeki ‘chocol’ ve su anlamına gelen Aztek ve Nahuatl dilindeki ‘atl’ kelimelerinin birleşmesidir Aztek soylularının bir numaralı içeceği olan çikolata, kakao çekirdeklerinin kurutulması, ateş ütünde kavrulması, ezilerek macun haline getirilmesi ve suyla karıştırılması işlemlerinden geçirilerek hazırlanıyordu 1490′larda Aztek bilginleri ve şairlerinin şiirin gerçek anlamını tartıştıkları ünlü toplantıları olurdu Bu toplantılar Huexotzinco Prensi lord Tecayehuatzin’in evinde gerçekleşirdi Şairler ve bilginler hasırların üzerinde uzanarak Azteklerin şiir dedikleri çiçekler-ve-şarkının gerçek anlamını tartışırken onlara hizmetçiler tarafından tütün ve köpüren bardaklarda çikolata sunulurdu

Sonradan, 1600′lerin başında İtalya ve Flandra’da önemli bir katı çikolata ticareti oluşmuştur Avrupa’ya şekerin tanıtılmasıyla çikolata çok daha popüler olmuştur 1650′de İngiltere’de çikolata içmek popülerdi ve ilk çikolata evi 1657′de Londra’da açıldı İleriki 300 yılda çikolatayı içmek Avrupa’da popülerleşmiş ama katı formunun favori olması 19 yüzyılda olmuştur Çikolata bir ticari maldır ve diğerleri gibi üretimiyle ilgili tarih içinde hoş olmayan çağrışımlara sahiptir Çikolatanın Avrupa’da popülerleşmesi ile Avrupalı uluslar kendi tropik kolonilerinde kakao ağacı yetiştirmeye başlamış ve pek çok yerli ve Afrikalı köleyi kakao üretiminde kullanmışlardır

Katı çikolataya süt, yağ ve krema, Avrupalılar tarafından katılmıştır Belçika ve İsviçre çikolatasını enfes, ağız sulandırıcı bir yumuşak lezzet yapan da bu olmuştur Çikolata ve romantizm arasında neden bir bağlantı vardır? Kimse kesin olarak bilmiyor fakat görünüşe bakılırsa Aztekli kadınlara çikolata yasaktı Chicago’lu bir nörolog ise erkeklerin çikolata kokusunu uyandırıcı bulduğunu ortaya koymuştur

Çikolata yemenin sağlığa faydaları ün salmıştır Çikolatanın içinde antitoksidan olan flavinoidler bulunur Bunlar kalbe de faydalıdır 40 gr siyah çikolata bir bardak şarabın içerdiği flavinoidlerin iki katını içerir Çikolata flavinoidleri kolestrolü düşürmekte ve kan pıhtılaşmasını önlemek için önemli olabileceği gibi yüksek kan basıncını ve bundan doğabilecek rahatsızlıkların da riskini azaltır Ayrıca çikolatanın içinde fenilalanin, tirosin ve triptofan aminoasitleri bulunur Ayrıca teobromin3 ve kafein gibi uyarıcıları da içerir Yapılan bir deneyde alkolden hoşlanan laboratuar farelerine seçim şansı tanındığında alkollerinin bir kısmını çikolatayla değiştirdikleri gözlemlenmiştir Çikolatanın diğer katkılarla kombinasyonu beyinde DARPP-32 denilen kimyasalı üreten dopamin üretimini uyarıyor DARPP-32 ise dişilerin sekse karşı ilgilerini arttıran hormonlara dönüşüyor Amerikalı nörokimya araştırmacıları çikolatanın bileşenlerinin ve kakao tozunun marihunana ile aynı beyin reseptör bölgelerine bağlanan anandamid ile kimyasal ilişki içerisinde olduğunu ortaya koymuşlardır Bunun anlamı, çikolata beyinde marihuana ile aynı reseptörleri uyararak marihuananın duyarlılığının artması ve öfori gibi psikoaktif etkilerini kopyalayabilir

Bununla birlikte, bir çok araştırma çikolata endüstrisi tarafından desteklendiğinden ve idare edildiğinden dolayı aşırı çikolata yememek tavsiye ediliyor Amerikan Diyet Birliği teobrominin toksikolojik etkilerin yeterince araştırılmamış olduğunu vurguluyor ve çocukların çikolata kaplı tahılları fazla tüketmesine karşı toplumu uyarıyor



Tarihçe:

Çikolatanın tarihi 19 yüzyılda başlar, ama öyküsü daha eskidir İspanyol kâşifler Kristof Kolomb ve Hernán Cortés, 16 yüzyılda Orta Amerika’ya yaptıkları gezilerden yanlarında bir içecekle döndüler Bu içecek, Mayalar ile Azteklerin kakao çekirdeklerinden elde ettikleri bir içecekti Öğütülmüş kakao çekirdeklerinin suyla karıştırılmasıyla elde ediliyordu Adı “çokolatl”dı ve Aztek dilinde “ekşi, acı içki” anlamına geliyordu Aztekler, içine biber ve başka baharat kattıkları bu içkiyi soğuk olarak içiyorlardı İspanyollar ise aynı içkiyi şekerli olarak içmeye başladılar Bu içeceğin gizi yaklaşık 100 yıl boyunca saklı kaldı Fransa’ya ve Avrupa’nın öteki ülkelerine ancak 17 yüzyılda yayılabildi Çok aranan bir içecekti, ama pahalı olduğu için yalnız zenginler içebiliyordu 1700′lerde İngilizler süt katarak içeceğin tadını geliştirdiler Yumuşak, tatlı ve yenebilir çikolata yapma yöntemi 19 yüzyılın ortalarında bulundu 1876′da İsviçreliler süt ve şekeri çikolatayla karıştırarak bugünkü sütlü çikolatayı yapmayı başardılar

Çikolata yapımı:

Latince adı “tanrıların besini” anlamında Theobromocacao olan kakao ağacından elde edilen kakao, Batı Afrika, Batı Hint Adaları ve Güney Amerika’da üretilir Kakao ağaçları dört yaşından sonra meyve vermeye başlar Boyu 4-10 metre olan ağaç yılda iki kez ürün verir Gövdeye ya da ana dallara yakın yerlerde çıkan meyve, olgunlaştığında uzunluğu 35 cm kadardır Bir meyvenin içinde yaklaşık 2,5 cm boyunda 20-40 tohum, yani kakao çekirdeği bulunur Etli, olgun meyvelerin içinden çıkarılan çekirdekler birkaç gün mayalanmaya bırakılır Daha sonra güneşte kurutulur ve böylece çekirdekler fabrikada işlenmeye hazır hale gelmiş olur Fabrikada temizlenen kakao çekirdekleri kavrulur ve öğütülür Elde edilen macun görünümündeki sıvı çikolata yapımında kullanılır Ayrıca preslenerek kakao ve kakao yağı elde edilebilirKavrulmuş kakao parçaları şekerle karıştırılır ve bir kapta ağır silindirlerle hamur haline getirilir Bu hamur ince çikolata tabakalarına dönüştürülür ve ardından bu tabakalar kakao yağı katılarak yumuşatılır Sonra dikdörtgen olukları bulunan bir makinenin içine koyulur Oluklar içindeki silindirlerle çikolatayı yumuşak ve pütürsüz hale getirilir Sonunda sıvıya dönüşen çikolata kalıplara dökülür ve soğutulur Katılaşan çikolatayı çıkarmak için kalıp biraz ısıtılır Sütlü çikolata, inek sütünden süttozu, vanilya ile başka tat ve koku vericiler eklenerek elde edilir Değişik çikolatalar yaparken, çikolatanın yumuşak ve kolay işlenebilir olması için soyafasulyesinden elde edilen “lesitin” maddesi de eklenir

Çeşitleri:

Bitter Çikolata: Bileşiminde en az %18 kakao yağı ve en az % 14 yağsız kakao kuru maddesi olacak şekilde en az % 35 toplam kakao kuru maddesi içeren çikolatadır

Sütlü çikolata: Bileşiminde en az % 2,5 yağsız kakao kuru maddesi olacak şekilde en az % 25 toplam kakao kuru maddesi içeren, ayrıca en az %14 süt kuru maddesi ve en az % 35 süt yağından oluşan, kakao yağı ve süt yağı toplam miktarı ise en az %25 olan çikolatadır

Beyaz çikolata: Bileşiminde en az %20 kakao yağı ve en az %14 süt kuru maddesi içeren ve en az %3,5’i süt yağı olan çikolatadır

Dolgulu çikolata: Dış kısmı toplam ürün ağırlığının en az % 25’ini içeren, bitter çikolata, sütlü çikolata, bol sütlü çikolata ve beyaz çikolatalardan birinden oluşan dolgulu çikolatadır

Pralin: Toplam ürün ağırlığının en az % 25 i bitter çikolata, sütlü çikolata, bol sütlü çikolata , beyaz çikolataların kombinasyonundan , karışımından veya herhangi birinden yada dolgulu çikolatadan oluşan bir lokma büyüklüğündeki çikolatadır




Hani biz evde çikolata yaptığımızı iddia ediyoruz ya Sizin de çok iyi bildiğiniz gibi, ev yapımı çikolata diye birşey yok yani, hadi bakalım şu çikolatayı yukarıda anlatıldığı gibi evimizde yapalım da görelim :sm_biggrin:

Çikolatayı icat eden büyüklerimize ve üretiminde, paketlenmesinde, bize ulaştırılmasında emeği geçen herkese saygılar, sevgiler benden
:sm_smile:

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.