Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
doğru, ekmek, için, sağlık

Sağlık İçin Doğru Ekmek

Eski 07-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Sağlık İçin Doğru Ekmek






Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Nefroloji Uzmanı Prof Dr Süleyman Türk, ekmeğin Türk toplumu için vazgeçilmez bir beslenme kaynağı olduğunu belirterek, doğru ekmek tüketiminin sağlık açısından büyük öneme sahip olduğunu söyledi Prof Dr Türk, Amerika'nın Penn State Üniversitesi'nden Prof Dr Kris-Etherton ve Wake Forest University School of Medicine'den Philip Mellen MD önderliğinde yapılan ve Amerikan Sağlık Enstitüsü tarafından desteklenen bir çalışmada düzenli ve devamlı kepekli ekmek tüketen grupla francala ekmek denilen kepeksiz rafine ekmek tüketen iki grubun karşılaştırıldığını ifade ederek, "Kepekli ekmek tüketen gruptakiler 3 ayda 5 kg verdiler ve ayrıca kandaki CRP (Serum reaktif protein) düzeyleri de ortalama yüzde 38 oranında düştü CRP düzeyinin yüksek olması diyabet, hipertansiyon ve kalp hastalıklarının ortaya çıkması ve hızla ilerlemesi açısından risk faktörü olarak değerlendirilmektedir Bu çalışmada kepekli ekmek tüketenlerde kalp damar hastalığının yüzde 21 oranında azaldığı görülmüştür Bu çalışmalar Amerika'da alanında en saygın dergiler arasında yer alan 'American Journal of Clinical Nutrition'da 11 Şubat 2008'de ve 'Nutrition, Metabolism & Cardiovascular Diseases' dergilerinde yayınlandı" dedi

KEPEKLİ EKMEK TÜKETİMİ ŞEKER HASTALIĞI, HİPERTANSİYON VE OBEZİTEYİ ENGELLİYOR
Prof Dr Süleyman Türk, yapılan çalışmaların ülkemizde yaklaşık 5 milyon diyabetli, 15 milyon hipertansiyonlu, 15 milyona yakın obez (şişman) ve milyonlarca kalp hastası olduğunu gösterdiğini belirterek, "Bu dört hastalık da tedavisi çok masraflı olan ve yaşam kalitesini olumsuz etkileyen hastalıklar arasında yer alıyor Özellikle kalp hastalığı en yaygın ölüm sebebi olarak ilk sırada yer alıyor Diyabet ve hipertansiyon, kalp yetmezliği, böbrek yetmezliği, beyin kanaması ve ona bağlı felçlere yol
açabilen çok ciddi hastalıklar Obezlerde bu üç hastalık daha da sık görülüyor Ülkemizde kepekli ekmek tüketimi alışkanlığının yerleşmesiyle şişmanlık, hipertansiyon, diyabet ve kalp hastalığı olan hastaların sayısı hızla azalabilir" şeklinde konuştu

ÇOCUKLARDA FAST-FOOD TÜKETİMİ KANSER RİSKİNİ ARTIRIYOR
Prof Dr Türk, fast-food kültürünün de rafine ekmek ve gıda tüketiminin yaygınlaşmasına katkıda bulunarak şişmanların toplumdaki sayısının hızla artmasına yol açtığını ileri sürdü Özellikle çocuk yaşlarında obezitenin görülmesinde fast-food kültürünün başlıca neden olduğunu belirten Prof Dr Süleyman Türk, "Patateslerin kızartılmasında kullanılan yağlar, tekrar tekrar kullanılması sonucu kanserojenik özellik kazanıyor Fast-food tüketimi nedeniyle şişmanlayan çocuklarda ileri yaşlarda kanser görülme riski artıyor Beyaz ekmek tüketiminin çok fazla olduğu fast-food türü yiyeceklerin okullarda satışı yasaklanmalı Ayrıca okullarda meyve, salata ve süt gibi gıdaların öğrenciler tarafından daha fazla tüketilmesini sağlayacak uygulamalar teşvik edilmeli Okul dışındaki mekanlarda da fast-food türü yiyeceklerin sağlığa ne kadar zararlı olduğunu belirten uyarılar, fast-food satan mekanlarda herkesin görebileceği şekilde ilan edilmeli" diye konuştu
Prof Dr Türk, sigaralar üzerine kanunla 'Sigara sağlığa zararlıdır' yazıldığı gibi fast food paketlerinin üzerine de 'Fast food sağlığa zararlıdır' yazılması gerektiğini savundu

ÇOCUKLAR VE GENÇLERE SAĞLIKLI BESLENME DESTEĞİ VERİLMELİ
Prof Dr Türk, üniversiteyi bitirinceye kadar öğrencilere sağlıklı beslenme yardımı yapılması gerektiğini söyledi Türk, bunların ilk anda mali açıdan yük gibi gelebileceğini, ancak en ucuz tedavinin sağlığın korunması olması sebebiyle bu desteğin ilerdeki sağlık harcamalarında ciddi azalmaya yol açacağını ve koruyucu hekimlikteki başarının sağlıklı beslenmeyle doğrudan ilişkili olduğunu belirtti Gıdalarda kullanılan katkı maddelerinin uygunsuz kullanımının da birçok hastalığa yol açtığını ifade eden Prof Dr Türk, gıdalarda kullanılan katkı maddelerinin de çok sıkı denetim altında tutulması gerektiğini kaydetti Ülkemizde bir an önce sağlıklı beslenmeyle ilgili acil eylem planı oluşturulması gerektiğini belirten Prof Dr Süleyman Türk, "Gıda sağlığıyla ilgili ulusal gıda politikası oluşturulmalı ve bu iş için de 'Ulusal Gıda Enstitüsü' kurulmalıdır" dedi



Mynet

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.