![]() |
Et Yeme Ot Ye! |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Et Yeme Ot Ye!Doğada kendiliğinden yetişen ve yenebilen birçok otun insan sağlığı açısından faydalı vitaminler bakımından zengin olduğu bildirildi ![]() Erciyes Üniversitesi Atatürk Sağlık Yüksekokulu Beslenme ve Diyetetik Bölümü'nde görevli Dr ![]() ![]() Doğada kendiliğinden yetişen madımak, ebegümeci, kuzukulağı, yemlik ve ısırgan otu gibi bitkilerin insan sağlığı açısından faydalı vitaminler barındırdığını bildiren Budak, Anadolu'nun birçok bölgesinde bu otların yaygın olarak tüketildiğini belirtti ![]() Bu otların vitaminlerin yanı sıra demir ve kalsiyum mineralleri bakımından da zengin bir içeriğe sahip olduğunu kaydeden Budak, şu bilgileri verdi: ''Doğada kendiliğinden yetişen madımak, ebegümeci, kuzukulağı, ısırgan otu ve yemlik gibi otlar E, A, C, B2 ve B6 vitaminleri, demir ve kalsiyum mineralleri bakımından oldukça zengindir ![]() ![]() ![]() sinir sistemi bozukluklarına neden olabilmektedir ![]() ![]() -ANNELER İÇİN DAHA ÖNEMLİ- Otlarda bulunan ve depolanabilme özelliği olan A vitaminlerinin hücreleri koruyucu özelliği olduğunu vurgulayan Budak, otların içeriğinde bulunan folikasitlerin ise gebe ve anneler için daha büyük önem taşıdığını ifade etti ![]() Gebeler ve annelerin diğer insanlara göre daha fazla folikasit tüketmesi gerektiğine dikkati çeken Budak, bu açıdan otların gebeler ve anneler için önemli bir besin kaynağı olduğunu söyledi ![]() -OTLARIN TÜKETİMİ- Doğadan toplanan otların tüketilmeden önce iyi temizlenmesi gerektiğini vurgulayan Budak, şöyle devam etti: ''Otların içeriğindeki folikasit ve C vitamini suda erime özelliğine sahiptir ![]() ![]() ![]() ![]() tüketimin yanı sıra ısırgan otunun böreği, madımağın bulgurlu yemeği veya kuzukulağının salatası yapılabilmektedir ![]() ![]() Budak, bilinen otların tüketilmesinin yanı sıra bilinmeyen otların yenmesinin de sakıncalarına dikkati çekti ![]() ![]() Kaynak : Bayposta ![]() |
![]() |
![]() |
|