07-23-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Hamilelik Döneminde Omega-3
Omega-3 yağ asitleri, hamilelik döneminde ve sonrasında bebeklerin beyin ve sinir sisteminin gelişimine yardımcı olur Omega-3 yağ asitleri çoklu doymamış yağ asitleridir ve doğum öncesinde kan yoluyla doğumdan sonra da anne sütüyle beynin ve retinanın gelişiminde kullanılmak üzere bebeğe aktarılır Hamilelik ve emzirme döneminde; demir, folik asit ve kalsiyum alınmasının önemi bilinmektedir ve bunlara omega 3 yağ asitleri de eklenmiştir Omega-3 yağ asitleri, özellikle beyin, retina ve kalpte yüksek oranlarda bulunmaktadır Hamileliğin özellikle son üç ayında anneden bebeğe büyük miktarlarda Omega-3 yağ asitleri iletilir Hamilenin özellikle bu aylarda daha çok balık yemesi veya takviye alması doktorlar tarafından önerilmektedir İnsan beyni doğumdan önceki son üç ayda hızla büyür, doğumdan sonraki ilk 12 haftada bu büyüme hızı 3 kat artar Bu nedenle hamile ve emzikli annelerin Omega-3 içeren gıdaları yeterince ve dengeli biçimde almaları çok önemlidir Hamilelik döneminde alınan Omega-3 yağ asitleri, erken doğum ve düşük riskini azaltmakta ve preeklampsinin daha az görülmesini sağlamaktadır Ayrıca uzmanlar tarafından yapılan araştırmalarda yine Omega-3 maddesini bolca tüketen annelerin bebeklerinin yenidoğan ve bebeklik döneminde daha az uyku sorunu yaşadığını, ileriki dönemlerde çocukluk çağı allerjilerinin daha az görüldüğünü, hiperaktivite gibi dikkat eksikliği sorunlarının daha az yaşandığını göstermektedir
Omega-3 yağ asitleri temel yağ asitleri olarak bilinir ve vücut tarafından üretilmediği için mutlaka besinlerden alınması gerekir Omega-3 eksikliğinde; yavaş büyüme, görme zayıflığı, öğrenme yeteneğinde zayıflık, motor hareketlerde düzensizlik, kol ve bacaklarda uyuşukluk hissi, davranış değişiklikleri gözlemlenir
Omega-3 bulunduran besinler:Balık eti IspanakSemizotu CevizBadem Yumurta Mısır Soya filizi Nohut Kuru fasulye Marul Lahana Brokoli Omega-3 maddesinden faydalanabilmek için, haftada iki kez balık yemek yeterli olabilmektedir Günde 2-3 adet ceviz tüketmek ya da haftada iki porsiyon koyu yeşil yapraklı sebzelerden tüketmek Omega-3 ihtiyacını karşılamak için yeterli sayılmaktadır Balık tüketiminde özellikle lüfer, levrek, çupra, çinekop, uskumru, istavrit, hamsi, somon gibi balıklar tüketilmeli ve konserve ton balıkları ayda 1-2 kutu dışında tüketilmemelidir Balığı kızartmak yerine ızgara ya da buğulama olarak yemeyi tercih etmek gerekir Balık yağı tabletleri doktor onayı alınarak içilmeli ve daha çok son aylarda kullanılmalıdır Balık yağlarının bir kaç çeşiti olduğuna dikkat edilmeli ve gövdesinden üretilen yağlar tercih edilmelidir
Omega-3 yağ asitlerinin diğer faydaları:
Düzenli kan dolaşımına yardımcı olur Damar kaslarının elastikiyetini artırır
Hücre gelişiminde katkıda bulunur
Oksijenin kan akışı içerisinde transferinin yapılmasına yardımcı olur
Kandaki kolesterol seviyesini düşürerek kalp sağlığını korur, kalp ve damar hastalıkları riskini azaltır
Retina güçlenir ve gözler daha iyi görür
Cilt sağlıklı ve pürüzsüz bir görünüm kazanır
Hücre zarlarını kuvvetlendirir
Kan şekeri seviyesinin kontrol altında tutulmasını sağlar
Vücut enfeksiyonlara karşı daha dirençli olur
Mutlu ve zinde hissetmeye yardımcı olur
Stres, depresyon, yorgunluk gibi rahatsızlıklara olumlu etki eder
öğrenim bozukluğu ve dikkat eksikliğine faydalıdır
Kanın beyin damarlarında rahatça dolaşmasını sağlayarak migren tipi ağrıları önlüyor
Karbonhidrat ve proteinlerden daha zengin enerji kaynağıdır
Saçları canlandırı ve parlak görünmesini sağler
Kemiklerin gelişiminde ve şekillenmesinde önemli rol oynar Ayrıca kemik erimesi hastalığı tedavisinde katkıları vardır
|
|
|