![]() |
Hamilelikte Çiğ Et Yemek Sakıncalı Mıdır? |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Hamilelikte Çiğ Et Yemek Sakıncalı Mıdır?Hamilelikte çiğ et yemek sakıncalı mıdır? [/b] Evet hamilelik döneminde çiğ ya da az pişmiş et yemek kesinlikle sakıncalıdır ![]() ve salmonella başta olmak üzere bazı bakteri ve parazitlerin bulaşma olasılığıdır ![]() Bir tür gıda zehirlenmesi olan salmonella enfeksiyonu oldukça rahatsızlık verici bir durumdur ![]() kusma, ishal ve yüksek ateş temel belirtileridir ![]() sıvı kaybı çok daha ciddi sonuçlar doğurabileceği için çoğu zaman hastanede yatırılarak tedavisi gerekir ![]() üzerinde direkt bir etkisi olmamakla beraber sizin genel durumunuzu bozarak bebeğinizi de indirekt olarak etkileyebilir ![]() Salmonella en sık tavuk eti ve yumurtadan bulaşır ![]() Toksoplazmozis ise kediler tarafından taşınan bir parazittir ![]() bulaşabilmesine rağmen en sık çiğ et ve iyi yıkanmamış sebzelerden bulaşır ![]() erken ya da ölü doğum, veya bebekte anomaliye neden olabilir ![]() Çoğu zaman grip benzeri bir tablo ile atlatılır ve kişi toksoplazma olduğunu fark etmez ![]() ile konur ![]() kazanılır ve yeniden enfeksiyon olmaz ![]() ilk aylarda ortaya çıktığında yaratır ![]() herhangi bir aşı yoktur ![]() Nadir görülmesine rağmen ciddi sonuçlar doğurabilen toksoplazma ve diğer enfeksiyonlardan korunmak için eğer bağışıklığınız yoksa hamileliğiniz sırasında bazı noktalara dikkat etmelisiniz ![]() Hamileliğiniz sırasında çiğ olarak tüketilen salam, sucuk, jambon, çiğköfte gibi besin maddelerinden uzak dumaya çalışın Eti çok iyi pişirin Çiğ eti dolapta saklarken suyunun başka maddeler ile temas etmemesine özen gösterin Çiğ ete dokunmayın ya da eldiven giyin Çiğ ete dokunduktan sonra ellerinizi yıkayın Çiğ et kestiğiniz bıçakla başka birşey kesmeyin Çiğ et kestiğiniz kesme tahtası vb ![]() iyi yıkamadan başka birşey kesmek için kullanmayın * [/b] Hamilelik ve toksoplazma Gebelik ve yiyecekler Kaynak: Dr ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Hamilelikte Çiğ Et Yemek Sakıncalı Mıdır? |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Hamilelikte Çiğ Et Yemek Sakıncalı Mıdır?Hamilelikte çiğ et yemek sakıncalı mıdır? [/b] Evet hamilelik döneminde çiğ ya da az pişmiş et yemek kesinlikle sakıncalıdır ![]() ve salmonella başta olmak üzere bazı bakteri ve parazitlerin bulaşma olasılığıdır ![]() Bir tür gıda zehirlenmesi olan salmonella enfeksiyonu oldukça rahatsızlık verici bir durumdur ![]() kusma, ishal ve yüksek ateş temel belirtileridir ![]() sıvı kaybı çok daha ciddi sonuçlar doğurabileceği için çoğu zaman hastanede yatırılarak tedavisi gerekir ![]() üzerinde direkt bir etkisi olmamakla beraber sizin genel durumunuzu bozarak bebeğinizi de indirekt olarak etkileyebilir ![]() Salmonella en sık tavuk eti ve yumurtadan bulaşır ![]() Toksoplazmozis ise kediler tarafından taşınan bir parazittir ![]() bulaşabilmesine rağmen en sık çiğ et ve iyi yıkanmamış sebzelerden bulaşır ![]() erken ya da ölü doğum, veya bebekte anomaliye neden olabilir ![]() Çoğu zaman grip benzeri bir tablo ile atlatılır ve kişi toksoplazma olduğunu fark etmez ![]() ile konur ![]() kazanılır ve yeniden enfeksiyon olmaz ![]() ilk aylarda ortaya çıktığında yaratır ![]() herhangi bir aşı yoktur ![]() Nadir görülmesine rağmen ciddi sonuçlar doğurabilen toksoplazma ve diğer enfeksiyonlardan korunmak için eğer bağışıklığınız yoksa hamileliğiniz sırasında bazı noktalara dikkat etmelisiniz ![]() Hamileliğiniz sırasında çiğ olarak tüketilen salam, sucuk, jambon, çiğköfte gibi besin maddelerinden uzak dumaya çalışın Eti çok iyi pişirin Çiğ eti dolapta saklarken suyunun başka maddeler ile temas etmemesine özen gösterin Çiğ ete dokunmayın ya da eldiven giyin Çiğ ete dokunduktan sonra ellerinizi yıkayın Çiğ et kestiğiniz bıçakla başka birşey kesmeyin Çiğ et kestiğiniz kesme tahtası vb ![]() iyi yıkamadan başka birşey kesmek için kullanmayın * [/b] Hamilelik ve toksoplazma Gebelik ve yiyecekler Kaynak: Dr ![]() |
![]() |
![]() |
|