![]() |
Astim Sorular Ve Cevaplar |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Astim Sorular Ve CevaplarAstım bulaşıcı bir hastalık mıdır? Astım bulaşıcı bir hastalık değildir ![]() ile birarada diğer insanlar için herhangi bir sakınca taşımaz ![]() Astım genetik bir hastalık mıdır? Evet, astım genetik yani kalıtsal yönü olan bir hastalıktır ![]() Anne ya da babasında astım olan bir kişide astım ortaya çıkma olasılığı, ailesinde astım olmayanlara göre daha fazladır ![]() allerjik hastalıkların gelişiminde tek faktör genetik özellikler değildir, çevresel faktörler de etkilidir ![]() Sigara ile astım arasında bir ilişki var mıdır? Sigaranın birçok hastalığa neden olduğu bilinmektedir ![]() hastalıklardan birisi de astımdır ![]() havayollarını tahriş eder ve allerjenlerin havayolu epitelini geçmesini kolaylaştırır ve astım gelişme riskini artırır ![]() pasif olarak sigara dumanına maruz kalmaları astımın şiddetlenmesine yol açmaktadır ![]() Astım öldürücü bir hastalık mıdır? Astım yaşam kalitesini olumsuz olarak etkilemektedir ![]() yanında, diğer kronik hastalıklara oranla çok düşük olmakla birlikte, özellikle tanı ve tedavi imkanlarının yetersiz olduğu durumlarda astıma bağlı ölümler görülebilir ![]() doğru tanı ve tedavilerin uygulanması astıma bağlı ölümleri önleyecektir ![]() İklim değişikliği astımlı hastalar için gerekli ve faydalı mıdır? Bu çok sık sorulan bir sorudur ![]() bölgede ve her iklimde görülebilir ![]() değiştirmektense, yaşadığı ortamda allerjenlerden korunma yöntemlerinin doğru ve yeterli olarak uygulanması, doğru tedavilerin verilmesi ve tedavi disiplinine uyulması daha faydalı bir yaklaşım olacaktır ![]() Astımlı hastalar spor yapabilir mi? Kontrol altında bir astım, hiç bir zaman spor yapmaya engel değildir ![]() birçok sporcu vardır ![]() oldukça uygun bir spor dalıdır ![]() zorlamaması gereklidir ![]() egzersizler solunum sıkıntısına neden olabilir ![]() Mesleksel astım nedir? Endüstrileşmiş toplumlarda sık görülen bir durumdur ![]() ortamındaki allerjenler ya da irritanlar astım gelişimine neden olabilir ![]() konursa, ilaç tedavisinin yanısıra, hastanın çalıştığı ortamı değiştirmesi de gerekebilir ![]() Reflü nedir? Astımla ilişkisi nedir? Reflü, mide asidik içeriğinin yemek borusu boyunca yukarı doğru hareket etmesidir ![]() aynı zamanda astımlı hastalarda şikayetlerin artmasına neden olmaktadır ![]() astım) rolü olduğu düşünülmektedir ![]() Bazen doktorlar astım yerine neden allerjik bronşit ya da spastik bronşit terimlerini kullanmaktadır? Astım uzun zamandır bilinen ve bugün mevcut olan modern ilaçlarla çoğu kez tamamen kontrol altına alınabilen bir hastalık olmasına rağmen, "astım" kelimesi hastalarda ve hasta yakınlarında genellikle kaygıya, hatta korkuya neden olmaktadır ![]() olmamak için "astım" terimi kullanılmamaktadır ![]() kadar doğru olduğu tartışmaya açıktır ![]() kesin ise, astımın nasıl bir hastalık olduğu, nasıl tedavi ve takip edilmesi gerektiği v ![]() ![]() anlatılmalı ve hasta bilgilendirilerek korkularından uzaklaştırılmalıdır ![]() |
![]() |
![]() |
|