![]() |
Beslenme Ve Çürük |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Beslenme Ve ÇürükBeslenme Ve Çürük İlişkisi Diş çürüğünün oluşumunda; dişin çürüğe yatkın olması, çürük yapıcı bakterilerin varlığı, diyetteki karbonhidratlar, gıdaların ağızda kalma süresi rol oynuyor ![]() Besinler; proteinler, yağlar, karbonhidratlar, mineraller, vitaminler ve su olmak üzere 6 gruba ayrılıyor ![]() ![]() Besin maddelerinden; karbonhidratlar, yağlar ve proteinler enerji veriyor ![]() ![]() Diş çürüğü; yiyeceklerin fermente edilmesi sonucunda oluşan asidin diş sert dokularında yıkıma yol açması ile meydana geliyor ![]() ![]() Kepekli unlarda bakterilerin enzim sistemini inhibe eden bazı maddeler bulunuyor ![]() ![]() Karbonhidratların parçalanması sonucu sirke asidi, pirüvik asit, teryağı asidi, nadiren de süt asidi oluşuyor ![]() ![]() Tükürüğün ve plaktaki kalsiyum, fosfor ve florun mineyi, asidin etkisinden koruyamadığı için bu pHya kritik pH denir ki bu değer genellikle 5,5 olarak biliniyor ![]() ![]() NELER ÇÜRÜK RİSKİNİ ARTTIRIYOR? Bütün meyveler ve meyve suları çürük riskini arttırabiliyor ![]() ![]() Meyveli içecekler, tatlar, kek, kurabiye ve şekerlemelerin çürük oluşturma riski bulunuyor ![]() ![]() ![]() ![]() Peynirler ve ksilitol içeren çikletler ise daha önceden alınan çürük riski olan besinin özelliklerini engelliyor ![]() ![]() Çocukların severek tükettiği sert kıvamlı şekerler, karamel ve gofletler ağızda uzun süre kalarak çürük riskini arttırıyor ![]() Patlamış mısır yüksek lif ve düşük fermente olabilen karbonhidrat içeriği ile düşük çürük oluşturma riski taşıyor ![]() Sütlü besinler tamponlama özelliği olan yüksek kalsiyum ve forfor içerikleri nedeniyle düşük çürük oluşturma riski taşıyor ![]() ![]() Deniz ürünleri balıklar, etler, yumurta kümes hayvanlarının etleri, yağlar ve tohumlar çürük riskini artırmıyorlar ![]() ![]() ![]() ![]() Çürükten korumak için ana ve ara öğünlerden sonra fırçalama ve ağzın bol su ile çalkalanması veya 15-20 dakika şekersiz sakız çiğnenmesi önerilir ![]() Kaynak: SagliginSesi |
![]() |
![]() |
|