Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
ağiz, diş, sağliğinda, vitaminler

Ağiz Ve Diş Sağliğinda Vitaminler

Eski 07-23-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Ağiz Ve Diş Sağliğinda Vitaminler






AĞIZ
VE DİŞ SAĞLIĞINDA VİTAMİNLER
Beslenme diş sağlığı ve
güzelliği ile doğrudan ilişkilidir Bunun nedeni hem beslenmenin ağız ve
diş yoluyla yapılması, hem de beslenme sayesinde hücre dokularının
sağlıklı olmasına neden olan besinlerin alınmasıdır


İnsanların sağlıklı yaşamaları büyümeleri ve
çoğalmaları için gerekli sentezleri organizmada yapılmayan, dışarıdan
eser miktarda alınması gereken organik bileşiklere vitamin adı verilir
İnsanda vitamin eksiklikleri yetersiz alış, barsak
absorbsiyonunundaki bozukluk yada alışa oranla ihtiyacın artması sonucu
meydana gelmektedir



Vitaminler yağda ve suda eriyenler olarak ikiye ayrılır;

A
VİTAMİNİ: Yağda erir Şalgam, ıspanak ve
karnabahar gibi bitkilerin yeşil pigmentlerinde bulunur A Vitaminin
eksikliği osteoblast ve odontoblast aktivitesini azaltarak kemik ve diş
büyümesini yavaşladır Ağız kavitesi ve mukozasında keratinizasyon
görülür Tükrük sekresyonu azalır veya tamamen ortadan kalkar
Ağız
kuruluğu sonucunda diş etleri ve ağız mukozasında çatlamalar meydana
gelir Ağız sağlığına özen gösterilmediğinde mikroorganizmalar bu
çatlaklara yerleşerek enfeksiyonlara neden olur Bu nedenle ağız
dokusunda meydana gelen iyileşmelerde gecikir



A Vitaminin eksikliğinde: Kollejen liflerde dejenerasyon meydana
gelir ve periodontal aralık genişler Yine bu vitaminin eksikliğinde
hipersementoz ve diş sürmesinde gecikme meydana gelebilir
[b]
A Vitamininin
fazlalığında: Hipervitaminozunda epitelde dejenerasyon, iyileşmede
gecikme, osteoporosiz, alveol kemiğinde belirgin kemik rezorbsiyonları,
deride pigmentasyon, soyulmalar ve kaşıntılar, menstürasyon bozuklukları
meydana gelir



D VİTAMİNİ: Kemiğin normal mineralizasyonunu
sağlar Büyüme çağındaki çocuklarda, gebelerde ve emzikli kadınlarda
vitamin D'nin günlük dozu 400 UI'dır Bu dozun büyük bir kısmı güneş
ışınından sağlanmaktadır Vitaminin kalsuyumdan ve bağırsaktan emilimi
ile hizmet verir Vitaminde kemik oluşumunda gereklidir



Vitamin D'nin eksikliğinde: Çocuklarda reşitizme, erişkinlerde
osteomalezi hastalığına neden olur



E VİTAMİNİ: Soya fasulyesi, mısır, pamuk yağı,
taze yeşillikler ve sebzelerde bulunur Günlük gereksinme duyulan miktar
12-12 IU'dır Yumurta ve ette de bulunur Vitamin E bir antioksidantdır
Vitamin E hücre elemanları için esas olan oksidasyonu oksidasyonunun
toksik ürünlerini önler E vitaminin bulunduğu durumlarda eritrositlerin
hidrojen peroksid içinde hemolize olmalarına karşı dirençleri artmıştır
Plasentadan vitamin E'nin geçişi sınırlıdır Bebekler süt ile yeterli
düzeyde E vitamini alabilirler



E Vitaminin eksiliği: Hücre epitalinde
dejerasyon meydana getirebilmektedir E vitaminin eksikliğinde
çocuklarda kas gelişiminde düzensizlik meydana getirir
Diş eti hastalığı
olan kişilerde E vitamini uygulamasının
iltihap olayını
etkilemediği gözlenmiştir
[b]


VİTAMİN K: Karaciğerde protrombin yapılmasında
kullanılır Yokluğunda kan ile ilgili belirtiler ortaya çıkar Normal
olarak barsaklarda bulunan bakteriler tarafından sentezlenir



Vitaminin K eksikliğinde: Kanama pırtılaşma
ile ilgili sorunlar ortaya çıktığından bu vitamin vücut için çok
gereklidir



SUDA ÇÖZÜLEN VİTAMİNLER



PRİDOSİN (Vitamin B6): Bira mayası, karaciğer,
pirinç, kepek ve buğdayda, çeşitli sebzelerde bulunur Erişkinlerde
günlük gereksinme duyulan B6 vitamini 2 miligramdır PLP amino asit,
karbonhidrat ve yağ asitleri metobolizmasındaki çok sayıda enzimin
ko-enzimidir



Vitamin B6 eksikliğinde: Yetişkin bir kimsede çeşitli belirtiler
ortaya çıkar İlk gözlenen adele güçsüzlüğü, yorgunluk ve uykuya
eğilimdir Dudak, burun kıvrımlarında, göz etrafında, yanakların
çevresinde alında, kulak arkasında ve ensenin aşağı kısımlarında
seboreik dermatit görülür Dilde ve ağızda iltihaplar çıkar Dudak
kenarında çatlaklar olur



TİAMİN (Vitamin B1): Yeşil sebzeler, balık, et,
meyve ve sütte, baklagillerde ve özellikle bezelyede bulunur Yemek
pişirme durumunda ısı 100 derecenin üzerine çıkarsa vitamin özelliğini
yitirir Soğukta ve dondurularak saklanan yiyecekler B1 vitamini
yönünden kayba uğramazlar Yetişkin bir insan günde bir miligram
Tiamin'e ihtiyaç duyar Tiamin vücutta karbonhidrat metobolizması için
gereklidir
[b]

Tiamin B1 eksikliğinde:
Beriberi hastalığı görülür Ağızda görülen sorunlar arasında dilde yanma,
tat kaybı, ağız mukozasında aşırı duyarlılık Tiamin ve öteki B1
vitaminleri insan tükrüğünde bulunan bakterilerin büyümesini inhibe eder



RİBOFLAVİN (B2 Vitamini):Süt ve et ürünleri bu
vitaminin asıl kaynağıdır Isıya oldukça dayanıklıdır Yemeklerin
pişirilmesi sırasında etkisini kaybetmez Güneş ışığı tarafından bozulur
Erişkinler günde 1 2 miligram almalıdır Vücuttaki çeşitli
metobolizmaları enzim mekanizmalarında etkili olur



Riboflovin eksikliği: Semptomları genellikle dudaklar, dil,
gözler ve deride görülür Dudak kenarında iltihap meydana gelir Dil
üzerinde pırtıklı ve gıranürlü bir görünüm vardır Çoğrafik dil adı ile
anılır Dil üzerine yiyecek ve içeceklerin değmesi ağrı ve yanma hissi
meydana getirir Bazı olgularda dil morumsu, kırmızı ya da erguvani bir
renk alır



NİKOTİNİK ASİT VE MİKOTİNAMİD: Niasinin rolü
riboflavinde olduğu gibi oksidasyon ve redüksiyon olaylarında
anahtarlıktır NAD ve NADP bileşikleri olarak, niasin karbonhidrat ve
lipid metabolizmasında mitokondrilerdeki elektron transportunun
sağlayarak katılırlar



Nikotinik asit ve mikotinamid eksikliğinde: Pellegra adı verilen
bir hastalık meydana geliyor Pellegra hastalığında başlıca semtomlar
ağız kavitesinde rastlanır Ağız mukozasında yanma hissi, dudak ve dilin
yan kısmı kırmızı ve şiştir Daha sonraki dönemlerde dilin üstü kırmızı
ve şiş olarak devam eder Diş eti epitelinde de dejarasyonlar görülür
Diş eti iltihabı
dişetleri arasındaki papillalarda ülserler tükrük bezlerinin büyümesi
tükrük salgısında artış gelir Bu vitamin et, karaciğer, bira mayası ve
yer fıstığı bulunur



Biotin: Bira mayası ve yumurta sarısında bulunur Vücuttaki
çeşitli enzim mekanizmalarında rol alır
[b]


Vitamin B12 (Siyanokobalamin): Hayvansal
orjinli gıdalar Vitamin B12 deposudur Bunlar, karaciğer ve böbrek, süt
peynirdir Vitamin B12 gastrointestinal kanalda mide mukozası tarafından
salgılanan protein bağlayan bir faktör (intrinsik faktör) bulunmadan
uygun bir biçimde emilmezler İntrinsik faktör bir glikoprotein
yapısındandır ve midenin parietel hücreleri tarafından salgılanır
Pernisiyoz anemi mide mukozasındaki intrinsik faktörün eksikliği
sonucunda gelişen vitamin B12 eksikliği hastalığıdır İntramüsküler
vitamin B12 enjeksiyonu ile düzeltilebilir Günlük gereksinme duyulan
miktar 2-5 mikrogramdır B12 vitamini yağ ve karbonhidrat
metobolizmasında önemli rol oynar



Vitamin B12 eksikliğinin: Semptomları içerisine yetersiz
hemotopoiesis, gastroentestinal kanal bozuklukları, uygun olmayan
miyelin sentezi ve genel güçsüzlük girer Vitaminin eksikliği kemik
iliği ve gastroentestinal kanaldaki hücreleri etkiler Eritroblastlar
uygun şekilde bölünemezler ve megaloblastlara dönüşürler Bu da
alyuvarların normal düzeylerini bozar ve anemi meydana gelir Sindirim
kanalında atrofik değişiklikler görülür Spianemi meydana gelir
Sindirim kanalında atrofik değişiklikler görülür Spinal korda miyelin
dejenerasyonu meydana gelir Hasta takadsızlıktan, yürümedeki güçlükten
şikayet eder Deride limon sarısı bir renk görülür Pernisiyöz anemide
pek çok ağziçi semptomları bulunur Bunlar dilde yanma ve acımayla
birlikte bulunan ve tekrarlanarak çıkan kırmızı lekelerdir Dildeki
papillalar atrofiye uğramıştır Yanak, boğaz mukozasında ve dilin arka
tarafında kırmızı lezyonlar vardır
[b]


Folik asit (Pterolglutamitik asit) : Folik
asit karaciğer, yapraklı yeşil sebzelerde ve bira mayasında bulunur
İnce barsak floryasında hazırlanır Dünya sağlık örgütü erişkin için 200
gama gram, çocuk için 50-100 gama gram, gebelik ve süt verme sırasında
ise 400 gama gram dozunda alınmasını önermektedir Folik asit hücre
çoğalmasında etkili rol oynar



Folik asit eksikliğinde: megaloblastik anemi tablosu meydana
çıkar Ağızdaki belirtileri ise glossitis, angular şelozis ve
gingivitistir Glossitis, dilde şişme, kırmızılık ile başlar bunu
takiben papillalarda deskuamasyon görülür ve kırmızı bir halka ile
bırırlanmış ülserler bulunur Anguler şeloziz ve gingivitis riboflavin
eksikliğini anımsatır Folik asit eksikliği, yetersiz beslenme, gebelik,
malabsorbsiyon sendromu ve kronik *****izmde ortaya çıkar Ayrıca
antikonvülsan ilaç alan hastalarda da bulunduğu bildirilmiştir



Askorbik Asit (Vitamin C) : Askorbik asit,
turunçgiller, yeşil biber, domates, meyveler ve genellikle sebzelerde
büyük miktarlarda bulunur Pişirme işlemi sırasında gıdalarda bulunan
askorbik asitin yüzde 50 sinden fazlası parçalanır Günlük alınması
önerilen miktar 45-80 miligramdır İnce barsaktan glikoza benzer biçimde
hızlı ve kolay emilir C Vitaminin küçük bir bölümü diketoglon ve
oksalik asitler gibi kıkılarak atılır Vitamin C pek çok reaksiyona
katılmaktadır



Vitamin C eksikliğinde: Ortaya çıkan başlıca hastalık skorbüttür
Bunun ağız içi belirtileri işlenmiş inek sütü ile beslenen ve öteki
besinleri çok az alan çocuklarda, yemeği kendi hazırlayan ve ekseriya
işlenmiş süt, hububat, ekmek ve çok az öteki besinleri alan bekarlarda (bekarlık
hastalığı) Acayip diyetlerle midelerini dolduran psikonörtik kişilerde
görülür skorbüttür hastalığı



İnsanlarda C vitamininden yoksun gıdalarla beslenildiğinde takatsızlık,
iştahsızlık, büyümede durma, anemi, ateş ve infeksiyona karşı direncin
düşmesi, dişetlerinde şişme ve iltihaplanma, diş kaybı, el bilek ve ayak
mafsallarında şişme peteşi şeklinde kanama, kaburgalar ve kostalarda
kırılmalar, mafsal içine, kas içine ve barsak içerisine kapiler fijilite
nedeniyle kanamalar ortaya çıkar Soğuk algınlığına karşı C vitamininin
önerilmesi uygundur Vitamin C 1 gram miktarlarında kullanıldığında
diyare meydana getirebilir Aynı şekilde vitamin C idrarı asitleştirdiği
için idrar yollarında oksalat taşlarının çökmesine neden olabilir
Anahtar kelimeler: vitamin vitaminler ve ağız diş sağlığı

vitamin a b c d e b1 b2 b3 omega1 omega2 omega3 omega vitamini b12 b4 b5
b6 k vitamini eksikliği dengeli sağlıklı beslenme
Kaynak:
dentalgazetecom
Başa dön





anasayfa
A vitamini
D vitamini
E vitamini
K vitamini
Suda çözünen vitaminler
Pridosin (B6 vitamini)
Tiamin (B1 vitamini)
Riboflavin (B2 vitamini)
Nikotinik asit ve
mikotinamid
Siyanokobalamin (Vitamin B12)
Folik asit
Vitamin C (Askorbik Asit)


Alıntı Yaparak Cevapla

Ağiz Ve Diş Sağliğinda Vitaminler

Eski 07-23-2012   #2
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Ağiz Ve Diş Sağliğinda Vitaminler






AĞIZ
VE DİŞ SAĞLIĞINDA VİTAMİNLER
Beslenme diş sağlığı ve
güzelliği ile doğrudan ilişkilidir Bunun nedeni hem beslenmenin ağız ve
diş yoluyla yapılması, hem de beslenme sayesinde hücre dokularının
sağlıklı olmasına neden olan besinlerin alınmasıdır


İnsanların sağlıklı yaşamaları büyümeleri ve
çoğalmaları için gerekli sentezleri organizmada yapılmayan, dışarıdan
eser miktarda alınması gereken organik bileşiklere vitamin adı verilir
İnsanda vitamin eksiklikleri yetersiz alış, barsak
absorbsiyonunundaki bozukluk yada alışa oranla ihtiyacın artması sonucu
meydana gelmektedir



Vitaminler yağda ve suda eriyenler olarak ikiye ayrılır;

A
VİTAMİNİ: Yağda erir Şalgam, ıspanak ve
karnabahar gibi bitkilerin yeşil pigmentlerinde bulunur A Vitaminin
eksikliği osteoblast ve odontoblast aktivitesini azaltarak kemik ve diş
büyümesini yavaşladır Ağız kavitesi ve mukozasında keratinizasyon
görülür Tükrük sekresyonu azalır veya tamamen ortadan kalkar
Ağız
kuruluğu sonucunda diş etleri ve ağız mukozasında çatlamalar meydana
gelir Ağız sağlığına özen gösterilmediğinde mikroorganizmalar bu
çatlaklara yerleşerek enfeksiyonlara neden olur Bu nedenle ağız
dokusunda meydana gelen iyileşmelerde gecikir



A Vitaminin eksikliğinde: Kollejen liflerde dejenerasyon meydana
gelir ve periodontal aralık genişler Yine bu vitaminin eksikliğinde
hipersementoz ve diş sürmesinde gecikme meydana gelebilir
[b]
A Vitamininin
fazlalığında: Hipervitaminozunda epitelde dejenerasyon, iyileşmede
gecikme, osteoporosiz, alveol kemiğinde belirgin kemik rezorbsiyonları,
deride pigmentasyon, soyulmalar ve kaşıntılar, menstürasyon bozuklukları
meydana gelir



D VİTAMİNİ: Kemiğin normal mineralizasyonunu
sağlar Büyüme çağındaki çocuklarda, gebelerde ve emzikli kadınlarda
vitamin D'nin günlük dozu 400 UI'dır Bu dozun büyük bir kısmı güneş
ışınından sağlanmaktadır Vitaminin kalsuyumdan ve bağırsaktan emilimi
ile hizmet verir Vitaminde kemik oluşumunda gereklidir



Vitamin D'nin eksikliğinde: Çocuklarda reşitizme, erişkinlerde
osteomalezi hastalığına neden olur



E VİTAMİNİ: Soya fasulyesi, mısır, pamuk yağı,
taze yeşillikler ve sebzelerde bulunur Günlük gereksinme duyulan miktar
12-12 IU'dır Yumurta ve ette de bulunur Vitamin E bir antioksidantdır
Vitamin E hücre elemanları için esas olan oksidasyonu oksidasyonunun
toksik ürünlerini önler E vitaminin bulunduğu durumlarda eritrositlerin
hidrojen peroksid içinde hemolize olmalarına karşı dirençleri artmıştır
Plasentadan vitamin E'nin geçişi sınırlıdır Bebekler süt ile yeterli
düzeyde E vitamini alabilirler



E Vitaminin eksiliği: Hücre epitalinde
dejerasyon meydana getirebilmektedir E vitaminin eksikliğinde
çocuklarda kas gelişiminde düzensizlik meydana getirir
Diş eti hastalığı
olan kişilerde E vitamini uygulamasının
iltihap olayını
etkilemediği gözlenmiştir
[b]


VİTAMİN K: Karaciğerde protrombin yapılmasında
kullanılır Yokluğunda kan ile ilgili belirtiler ortaya çıkar Normal
olarak barsaklarda bulunan bakteriler tarafından sentezlenir



Vitaminin K eksikliğinde: Kanama pırtılaşma
ile ilgili sorunlar ortaya çıktığından bu vitamin vücut için çok
gereklidir



SUDA ÇÖZÜLEN VİTAMİNLER



PRİDOSİN (Vitamin B6): Bira mayası, karaciğer,
pirinç, kepek ve buğdayda, çeşitli sebzelerde bulunur Erişkinlerde
günlük gereksinme duyulan B6 vitamini 2 miligramdır PLP amino asit,
karbonhidrat ve yağ asitleri metobolizmasındaki çok sayıda enzimin
ko-enzimidir



Vitamin B6 eksikliğinde: Yetişkin bir kimsede çeşitli belirtiler
ortaya çıkar İlk gözlenen adele güçsüzlüğü, yorgunluk ve uykuya
eğilimdir Dudak, burun kıvrımlarında, göz etrafında, yanakların
çevresinde alında, kulak arkasında ve ensenin aşağı kısımlarında
seboreik dermatit görülür Dilde ve ağızda iltihaplar çıkar Dudak
kenarında çatlaklar olur



TİAMİN (Vitamin B1): Yeşil sebzeler, balık, et,
meyve ve sütte, baklagillerde ve özellikle bezelyede bulunur Yemek
pişirme durumunda ısı 100 derecenin üzerine çıkarsa vitamin özelliğini
yitirir Soğukta ve dondurularak saklanan yiyecekler B1 vitamini
yönünden kayba uğramazlar Yetişkin bir insan günde bir miligram
Tiamin'e ihtiyaç duyar Tiamin vücutta karbonhidrat metobolizması için
gereklidir
[b]

Tiamin B1 eksikliğinde:
Beriberi hastalığı görülür Ağızda görülen sorunlar arasında dilde yanma,
tat kaybı, ağız mukozasında aşırı duyarlılık Tiamin ve öteki B1
vitaminleri insan tükrüğünde bulunan bakterilerin büyümesini inhibe eder



RİBOFLAVİN (B2 Vitamini):Süt ve et ürünleri bu
vitaminin asıl kaynağıdır Isıya oldukça dayanıklıdır Yemeklerin
pişirilmesi sırasında etkisini kaybetmez Güneş ışığı tarafından bozulur
Erişkinler günde 1 2 miligram almalıdır Vücuttaki çeşitli
metobolizmaları enzim mekanizmalarında etkili olur



Riboflovin eksikliği: Semptomları genellikle dudaklar, dil,
gözler ve deride görülür Dudak kenarında iltihap meydana gelir Dil
üzerinde pırtıklı ve gıranürlü bir görünüm vardır Çoğrafik dil adı ile
anılır Dil üzerine yiyecek ve içeceklerin değmesi ağrı ve yanma hissi
meydana getirir Bazı olgularda dil morumsu, kırmızı ya da erguvani bir
renk alır



NİKOTİNİK ASİT VE MİKOTİNAMİD: Niasinin rolü
riboflavinde olduğu gibi oksidasyon ve redüksiyon olaylarında
anahtarlıktır NAD ve NADP bileşikleri olarak, niasin karbonhidrat ve
lipid metabolizmasında mitokondrilerdeki elektron transportunun
sağlayarak katılırlar



Nikotinik asit ve mikotinamid eksikliğinde: Pellegra adı verilen
bir hastalık meydana geliyor Pellegra hastalığında başlıca semtomlar
ağız kavitesinde rastlanır Ağız mukozasında yanma hissi, dudak ve dilin
yan kısmı kırmızı ve şiştir Daha sonraki dönemlerde dilin üstü kırmızı
ve şiş olarak devam eder Diş eti epitelinde de dejarasyonlar görülür
Diş eti iltihabı
dişetleri arasındaki papillalarda ülserler tükrük bezlerinin büyümesi
tükrük salgısında artış gelir Bu vitamin et, karaciğer, bira mayası ve
yer fıstığı bulunur



Biotin: Bira mayası ve yumurta sarısında bulunur Vücuttaki
çeşitli enzim mekanizmalarında rol alır
[b]


Vitamin B12 (Siyanokobalamin): Hayvansal
orjinli gıdalar Vitamin B12 deposudur Bunlar, karaciğer ve böbrek, süt
peynirdir Vitamin B12 gastrointestinal kanalda mide mukozası tarafından
salgılanan protein bağlayan bir faktör (intrinsik faktör) bulunmadan
uygun bir biçimde emilmezler İntrinsik faktör bir glikoprotein
yapısındandır ve midenin parietel hücreleri tarafından salgılanır
Pernisiyoz anemi mide mukozasındaki intrinsik faktörün eksikliği
sonucunda gelişen vitamin B12 eksikliği hastalığıdır İntramüsküler
vitamin B12 enjeksiyonu ile düzeltilebilir Günlük gereksinme duyulan
miktar 2-5 mikrogramdır B12 vitamini yağ ve karbonhidrat
metobolizmasında önemli rol oynar



Vitamin B12 eksikliğinin: Semptomları içerisine yetersiz
hemotopoiesis, gastroentestinal kanal bozuklukları, uygun olmayan
miyelin sentezi ve genel güçsüzlük girer Vitaminin eksikliği kemik
iliği ve gastroentestinal kanaldaki hücreleri etkiler Eritroblastlar
uygun şekilde bölünemezler ve megaloblastlara dönüşürler Bu da
alyuvarların normal düzeylerini bozar ve anemi meydana gelir Sindirim
kanalında atrofik değişiklikler görülür Spianemi meydana gelir
Sindirim kanalında atrofik değişiklikler görülür Spinal korda miyelin
dejenerasyonu meydana gelir Hasta takadsızlıktan, yürümedeki güçlükten
şikayet eder Deride limon sarısı bir renk görülür Pernisiyöz anemide
pek çok ağziçi semptomları bulunur Bunlar dilde yanma ve acımayla
birlikte bulunan ve tekrarlanarak çıkan kırmızı lekelerdir Dildeki
papillalar atrofiye uğramıştır Yanak, boğaz mukozasında ve dilin arka
tarafında kırmızı lezyonlar vardır
[b]


Folik asit (Pterolglutamitik asit) : Folik
asit karaciğer, yapraklı yeşil sebzelerde ve bira mayasında bulunur
İnce barsak floryasında hazırlanır Dünya sağlık örgütü erişkin için 200
gama gram, çocuk için 50-100 gama gram, gebelik ve süt verme sırasında
ise 400 gama gram dozunda alınmasını önermektedir Folik asit hücre
çoğalmasında etkili rol oynar



Folik asit eksikliğinde: megaloblastik anemi tablosu meydana
çıkar Ağızdaki belirtileri ise glossitis, angular şelozis ve
gingivitistir Glossitis, dilde şişme, kırmızılık ile başlar bunu
takiben papillalarda deskuamasyon görülür ve kırmızı bir halka ile
bırırlanmış ülserler bulunur Anguler şeloziz ve gingivitis riboflavin
eksikliğini anımsatır Folik asit eksikliği, yetersiz beslenme, gebelik,
malabsorbsiyon sendromu ve kronik *****izmde ortaya çıkar Ayrıca
antikonvülsan ilaç alan hastalarda da bulunduğu bildirilmiştir



Askorbik Asit (Vitamin C) : Askorbik asit,
turunçgiller, yeşil biber, domates, meyveler ve genellikle sebzelerde
büyük miktarlarda bulunur Pişirme işlemi sırasında gıdalarda bulunan
askorbik asitin yüzde 50 sinden fazlası parçalanır Günlük alınması
önerilen miktar 45-80 miligramdır İnce barsaktan glikoza benzer biçimde
hızlı ve kolay emilir C Vitaminin küçük bir bölümü diketoglon ve
oksalik asitler gibi kıkılarak atılır Vitamin C pek çok reaksiyona
katılmaktadır



Vitamin C eksikliğinde: Ortaya çıkan başlıca hastalık skorbüttür
Bunun ağız içi belirtileri işlenmiş inek sütü ile beslenen ve öteki
besinleri çok az alan çocuklarda, yemeği kendi hazırlayan ve ekseriya
işlenmiş süt, hububat, ekmek ve çok az öteki besinleri alan bekarlarda (bekarlık
hastalığı) Acayip diyetlerle midelerini dolduran psikonörtik kişilerde
görülür skorbüttür hastalığı



İnsanlarda C vitamininden yoksun gıdalarla beslenildiğinde takatsızlık,
iştahsızlık, büyümede durma, anemi, ateş ve infeksiyona karşı direncin
düşmesi, dişetlerinde şişme ve iltihaplanma, diş kaybı, el bilek ve ayak
mafsallarında şişme peteşi şeklinde kanama, kaburgalar ve kostalarda
kırılmalar, mafsal içine, kas içine ve barsak içerisine kapiler fijilite
nedeniyle kanamalar ortaya çıkar Soğuk algınlığına karşı C vitamininin
önerilmesi uygundur Vitamin C 1 gram miktarlarında kullanıldığında
diyare meydana getirebilir Aynı şekilde vitamin C idrarı asitleştirdiği
için idrar yollarında oksalat taşlarının çökmesine neden olabilir
Anahtar kelimeler: vitamin vitaminler ve ağız diş sağlığı

vitamin a b c d e b1 b2 b3 omega1 omega2 omega3 omega vitamini b12 b4 b5
b6 k vitamini eksikliği dengeli sağlıklı beslenme
Kaynak:
dentalgazetecom
Başa dön





anasayfa
A vitamini
D vitamini
E vitamini
K vitamini
Suda çözünen vitaminler
Pridosin (B6 vitamini)
Tiamin (B1 vitamini)
Riboflavin (B2 vitamini)
Nikotinik asit ve
mikotinamid
Siyanokobalamin (Vitamin B12)
Folik asit
Vitamin C (Askorbik Asit)


Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.