|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
açıklığı, açıklık, cümlede, engelleyen, etkenlernedir |
![]() |
Cümlede Açıklık Ve Açıklığı Engelleyen Etkenler-Nedir |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Cümlede Açıklık Ve Açıklığı Engelleyen Etkenler-NedirCümle bir yargı birimidir ![]() isteğin tam anlatılmasıdır cümle ![]() yargıyı, yani hükmü tam olarak anlatır ![]() gerekir ![]() ![]() cümle çeşitli anlamlara gelirse hem öyle bir anlam çıkar hem de böyle bir anlam çıkarsa, yani birden çok yoruma yol açarsa o cümle açık değildir ![]() ![]() ![]() yönden üzerinde özellikle durmamız gerekli noktalardan biridir ![]() çünkü, hangi türlüsü olursa olsun, yazma, bir kimseye, bir şey hakkında bir şeyler söyleme işidir ![]() söylediklerimizin açıklığına ve anlaşılırlığına bağlıdır ![]() Yazımızın açıklığını, anlaşılırlığını etkileyen türlü etmenler vardır: Söylediklerimizin soyut ya da somutluğu, düşüncenin tam geliştirilip geliştirilmediği, düşüncelerin iyi düzenlenip düzenlenmediği, yani düşünsel düzenin sağlanıp sağlanmadığı önemlidir ![]() doğrudan doğruya etkileyen etmenlerden biri ve en önemlisi, cümlelerimizin açık ve anlaşılır olmayışıdır ![]() engelleyen noktalar nelerdir? Nelere dikkat etmeliyiz ki cümlelerimiz açık ve anlaşılır olsun? Bunları şöylece sıralayabiliriz: 1 ![]() söylenmek istenene tam karşıt bir anlamın ortaya çıkmasına ya da anlaşılmamasına yol açar ![]() Kötü bir anlayışın ve düşüncenin verimi olan dil devrimini kökünden yıkma çabaları hızlandı ![]() Bu cümleyi yazanın ereği, dil devrimini yıkma çabalarının kötü bir anlayış ve düşüncenin ürünü oluşunu göstermektir ![]() h liyle cümleden bu anlam çıkmaktadır ![]() durumla karşılaşmaktadır: Dil devrimi mi kötü bir anlayış ve düşüncenin verimi, yoksa dil devrimini kökünden yıkma çabaları mı? İkisi de anlaşılıyor cümleden ![]() birden çok anlaşılmaya yol açarsa o cümlede açıklık yok demektir ![]() Cümleyi şöyle kurarsak açıklığı sağlamış oluruz: Dil devrimini kökünden yıkma çabaları kötü bir anlayış ve düşüncenin verimidir ![]() çabalar hızlanmıştır ![]() 2 ![]() cümlelerin açıklığını engeller ![]() Dana ahırına doğru koştu ![]() Bu cümleden anlayacağınız, filan kimsenin dana ahırına doğru koşmuş olmasıdır ![]() ![]() işaretinin kullanılmayışı böyle bir yanlışlığa ve belirsizliğe yol açmıştır ![]() Söylenilmek istenen: Dana, ahırına doğru koştu ![]() ![]() 3 ![]() anlaşılırlığını etkiler, ikili anlaşılmaya yol açar ![]() Ben, şiiri Ali den daha fazla severim ![]() Bu biçimiyle cümle açık değildir ![]() şudur: Şiiri de seviyorum, Ali yi de ![]() fazla seviyorum ![]() çıkardığımız anlama tam karşıttır: Ben de, Ali de şiiri severiz ![]() ben şiiri, Ali nin sevdiğinden daha fazla severim ![]() Böyle bir yanlış anlaşılmanın önüne geçmek için cümleyi şu biçimde kurabilirdik: Ben, şiiri Ali nin sevdiğinden daha fazla severim ![]() 4 ![]() ![]() Şu cümleye bakalım: Nuri, matematik öğretmenini babasına şikayet etti ve onun dersiyle ilgilenmesini istedi ![]() Dersiyle ilgilenmesini istediği babası mıdır, yoksa matematik öğretmeni mi? Belli değil ![]() onun sözü hem matematik öğretmeninin yerini tutmakta hem de babanın ![]() adı karşılayacak yolda kullanmamak gerekir ![]() Buraya değin söylediklerimiz, genellikle yazılarımızda cümle örgüsü yönünden sık sık yaptığımız yanlışlıkları somutlaştırmaktadır ![]() Gerçekte, cümle bir yargı birimidir ![]() değişik biçimde anlatma olanağı vardır ![]() ![]() Diyelim ki şöyle bir cümle kurduk: Hava güzel değildir ![]() Hava kapalıdır ![]() ![]() ![]() önemli olan, cümlelerimizin söylemek istediğimizi tam karşılayıp karşılamadığını bir tartıdan geçirmektir ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|