Benlerle İlgili Sorular... |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Benlerle İlgili Sorular...1 Benlere bıçak değerse azar mı?Halk arasında yanlış inançlardan biridir Ben uzman bir doktor tarafından muayene edilip takibe alındıktan sonra gerekirse küçük bir ameliyatla çıkarılıp patolojik incelemeye gönderilir Patolojik incelemede ben uygun boyalarla boyanıp ince kesitlere ayrılır ve mikroskopta incelenir Eğer kötü huylu ya da tehlikeli bir ben ise, ikinci bir ameliyatla daha geniş bir dokunun çıkarılması gerekebilir 2 Benlerde tehlike sinyalleri nelerdir?Ben yıllardır aynı iken, çapında birden artış (örneğin bir ayda çapının iki kat büyümesi), açık renk iken koyulaşması (veya tersi), etrafında uydu (satellit) yeni benlerin çıkması, üzerinde kanama veya kabuklanma olması durumlarında mutlaka uzman doktora başvurunuz ![]() Ben Aldırma Sonrası Bakım Ben aldırma sonrası bakım, ben alınması ameliyatından sonra bilmeniz ve uygulamanız gereken noktaları içerir Ben alınması sonrasında doğru bir bakım yapılırsa daha az bir iz kalması ve bazı risklerin de önlenmesi açısından önemlidir![]() Ben aldırma sonrası bakım konusu iki ana kısma ayrılabilir Bunlardan birincisi, daha az iz kalmasını sağlayabilecek uygulamalar İkincisi ise oluşabilecek bazı risklerin önelmesidir Ben aldırma sonrası az iz kalması için birtakım kortizonlu kremler, silikon jel tabaka kullanılmaktadır Bunların uygulamasına, dikişler alındıktan ya da eridikten sonra, yara üzerinden herhangi bir kabuk kalmadıktan sonra başlanır Ortalama 3 ay kadar devam edilebilir Silikon jel tabaka, skar oluşumunu azaltmakta, yara üzerindeki kızarıklığın ve sertliğin daha çabuk düzelmesini sağlamaktadır Yapılan birçok araştırmaya rağmen, silikonun klinik olarak olumlu etkisi gösterildiği halde etki mekanizması açıklanamamıştır![]() Ben aldırma sonrasında 3-4 gün kadar yaraya su değmemelidir Bu arada hastaya bir ya da iki defa pansuman yapılır Daha sonra dikiş üzeri açık kalabilir BU sırada dikiş bölgesi gergin ise, steril kağıt şeritlerle destek yapılabilir Dikişler ben alınan bölgeye göre 7-15 günde alınır Yüz bölgesindeki dikişler daha erken, kol bacak ayak gibi bölgelerde daha geç alınır![]() Dikiş uygulanan bölgede yaranın yırtılmaya karşı direnci 7 gün sonra eski direncinin % 10'una ulaşabilir Bu nedenle yara bölgesinin çarpmaya ya da gerginliğe karşı korunması gerekir Yara 3-4 hafta içinde gerginliğe karşı daha sağlam hale gelecektir![]() Özellikle güneşli zamanlarda, yara bölgesinin güneş ışınlarına karşı uygun kremlerle korunması gerekir Bu korunma örneğin yanakta uygulanan bir ben alınması için bütün yüze krem sürmek şeklinde olmalıdır Tabii bu korunma, güneş gören yerlerle ilgili olacaktır![]() Dikiş alındıktan ya da eriyen dikiş ise dikiş eridikten sonra yara izi önce pembe renkte ve hafif sert olacaktır Yara iyileşmesinin devrelerine uyarak bu pembe iz yavaş yavaş rengi açılarak beyazlaşacaktır Bazı durumlarda bu iz daha belirginleşerek keloid ya da hipertorifk skar haline dönüşebilir Bu durumda doktorunuza başvurmanız uygun olur![]() Prof Dr Kutlu Sevin
|
|
|
|